Manfred Kåvestams blogg

Speltips: V75 Skelleftetravet 5/10

Omgången.

V75 går denna veckan på Skelleftetravet och det börjar bli kallare väderrapporterna förutspår ingen nederbörd under lördagen, men det har både regnat och snöat tidigare under veckan. Det ska inte vara några som helst problem med banan, temperaturen kommer att ligga runt 4 grader plus under tävlingarna och det går bra att köra på valfri balans. Kan dock vara läge att börja hålla koll på vilka hästar som gick bra vid förra årets övergång till vinterförhållanden, då vissa reagerar mycket olika på varierande årstider. Vissa sätter vinterpäls tidigt och det kan då bli besvärligare att prestera på topp på varmare höstdagar mm 

I övrigt är det lite kortare upplopp denna veckan, med sina 175 meter är det en bra bit under medel. Här finns ett open-stretch spår att tillgå men det har mindre effekt än Åbys dubbla stretch, då det är svårare att få upp farten och tredje inner får inte samma fördel, utan är i princip lika många vinnare därifrån som på banor utan stretchen. Däremot får rygg ledaren betydligt bättre chanser och i jämna V75- lopp är det guld värt, och rygg ledaren passerar här utvändigt ledaren, i vinst-statistiken. Ledning är förstås fortsatt överlägset bästa positionen. 

När det är trav lite längre från storbanorna blir det ofta lite mer amatörtränade hästar i startlistorna. Dom stortränare som skickar hästar har ofta fördel av att ha travare som mött betydligt tuffare motstånd mer frekvent, vilket ger dom hästarna något större vinstchanser. 

Tillexempel Nurmos skickar ett par hästar, och han har absolut toppform på stallet då han tog dubbelsegrar på såväl lördagens som söndagens V75-omgångar, bland annat i två av de högre klasserna. Stoeliten vann han med Un Etoile Gar och Gulddivisionens final leddes runt om av Global Thrustworthy, dessutom spurtade stallets Brother Bill in till en meriterande andraplats i Svenskt Travkriterium, bakom en för dagen överlägsen Power. 

Robert Bergh visar med den vinsten, och flera andra bra prestationer från stallet, också han extremt bra form på grejerna för dagen. Han skickar många hästar till Skelefteå och har flera som räknas med riktigt hög vinstchans i omgången. I Oaks, för ston, dominerade Daniel Redén med att lägga beslag på såväl första som andra platsen, med Diana Zet före Alaska Broline. Redén har dock inga till start till veckans V75, men stallet ska passas fortsatt i alla sammanhang framöver. Inga tillfälligheter att just dom tre stallen la beslag på merparten av alla vinstpengar i gångna helgen, då dom alla tre tränat in mellan 27 och nära 30 miljoner vardera och ligger en bra bit före övriga stall i år. 

 

Bästa spiken!

Då varken Goop, Adielsson eller Kontio är på plats och stortränare som Untersteiners och Redén inte skickar hästar så blir det Nurmos-tränat som får fortsätta att leverera. Och jag spikar båda på runt 28%, vilken av Antonio Trot eller Carmine Am som man väljer att ha som bästa spik är en smaksak, då det är oerhört bra spelvärde i båda. 

6 Carmine AM 28% har ett perfekt springspår och då den värsta motståndaren på startfållan (Highspeed Dynamite) har blivit struken så bör han inte få några som helst problem att köras till ledningen tidigt här. Carmine kostade 1,6 miljoner som ettåring och har varit svår att få ordning på, då han är tung och framknän har tagit stryk. Styrkan är det dock inget fel på och nu hart han sedan två starter bytt till Nurmos regi, där han sist visade bättring och vann över dagens distans på 1.14,6, nu när det är form och lopp i kroppen så kan han garanterat putsa några tiondelar till på det rekordet och det är bara galopp mot. Mer om motbuden längre ner, under avdelning 6. 

 

Gå kort!

I kallblodsloppet, över 1640 meter vinner favoriten i den lopptypen nära 60% av gångerna och då ska det väl vara bra att spika här? Det finns dock två intressanta motbud och då favoriten sviker vinner andrahandaren oftare än övriga tillsammans. Jag väljer dock att stänga med en tredjehäst. 

Hästarna jag talar om är favoriten 3 Art Kjarvald24%, där Magnus A Djuse spikar sig själv och pratar om hästen i mycket goda ordalag, det verkar dessutom som han kan välja taktiken lite här då han är helt övertygad om att han spetsar, vilket övriga runtomkring honom verkar helt på det klara med. Kommer dock finske gästen 5 Vixus 19% tidigt kan det bli så att han släpper och räknar med att han speedar ner den på stretchen till slut. Den finska kallblodsrasen är extremt speediga och denna är inget undantag. Han har tävlat mot eliten i Finland 2, 4 miljoner tjänat på 29 starter med 13 vinster är oerhört bra statistik, då prissummorna i Finland dessutom är lite lägre än i Sverige är det ännu mer imponerande. Han kan rinna undan från ledningen och det är oerhört stark duo.

Oerhört intressant på 8 Pave Faks 13% som nu i sin 122:a start ska tävla med bike för första gången. Detta kan passa bra honom som är lite trång i gången och har galopperat i runt hälften av sina starter, får han nu lite mer plats och dessutom barfota runt om till denna gången. Allt detta gör det mycket intressant och han har bättre form än raden skvallrar om, då han hade segerchans när galoppen kom sist till exempel. Det aviseras offensivt upplägg och faller allt väl ut, så kanske han kan vara först framme och få ta över ledningen från favoriten. 

 

Avdelning 1.

Bra favorit, men oerhört jämnt bakom, 8 Gigant Shadow 55% har ett riktigt dåligt spår och övernattar för första gången. Visst han kanske bara är bäst, men spåret gör att det finns bra värde att gardera, då många är väldigt lågt streckade.

7 Gold Narva 13% var det rejält skrik på sist han var med på V75 och gick oerhört fort mellan galopperna, det kan vara positivt med ordinarie kusk där och procenten är betydligt lägre än sist och kvar i samma klass.  

12 Global Well Off 1% har så klart uselt läge, men står perfekt inne på pengarna, och Daniel Wäjersten är en av tränarna som har absolut bäst segerprocent. Det är ett sto, men hon har varit ute mot kulltoppar, då hon bland annat vann ett uttagningslopp till sto-sprinten tidigare i sommar, galopp i finalen sen. Varit ute i hårda lopp i öppen klass efter det och är absolut härdad nog för att vinna här trots läget. 10 Tempel L.B. 4% står också den perfekt inne på pengarna här och är härdad i klassen och har nu första Magnus A Djuse upp. Det kan gå trots bakspår då det är många meter i kuskplus nu. Kuskplus även på 5 Pinewood Man 2%, den har ett bättre läge än dom värsta konkurrenterna och är startsnabb, kan utmana 1 Vincent Horse 14% om ledningen eller kanske hitta ner bakom den och har då chans från open-stretch. 

Ranking: A 8. B 7.12.10.1. C 5.2. D 3.6.11.9.

 

Avdelning 2.

Stolopp med ett tillägg, och visst skräller det ofta i liknande lopp men då många sprider strecken ordentligt här vill jag försöka att gå kort. I nuläget väljer jag nog att gå på tre streck, även om två hästar eller tillochmed spik kan vara möjliga lösningar.

2 Majet Af Djupmyra 26% kommer från tidigare nämnda Väjerstens stall och är så klart hans bästa chans i omgången. Gjort tre starter för honom och då det är ett förvandlingsnummer så har hon så klart för lite pengar på kontot och står ruggigt bra inne i detta loppet. Alla andra på grunddistansen vill nog ha invändiga resor och om någon skulle vara snabbare från start håller dom garanterat in sin häst för att släppa till favoriten här och vinstchansen är så klart väldigt hög.

Bäst på tillägget är 15 Walkie Talkie 13%, men läget är allt annat än bra med sämsta bakspåret på tillägg. Men då flera på start lär vilja rada upp sig invändigt och även några av dom på tillägget så kan det bli lite ’buisness as usual’ för henne, då hon är van att göra jobbet i spåren och inte trivs allt för dåligt med sådana upplägg. 

Intressant med Jepson upp för första gången på 7 Jazza Håleryd 7% som så klart fått det svårt i omöjliga gäng i två senaste starterna och är nu nere i ordinarie klass, då kan dom loppen ändå fört henne framåt och Jepson är expert på att hitta rätt resor i stora fält. 

Springspåren på tillägget drar mycket streck här men det har man ju sett förr att det kan bli lite vingel från sådana lägen och även om det är två duktiga kuskar på dom hästarna tycker jag ändå att dom är lite överstreckade denna gången, men dom är så klart tidiga ändå vid bredare gardering. 

Ranking: A 2. B 15.7. C 11.5.13.10.9.3. D 8.6.14.1.4.12.

 

Avdelning 3.

Se”Gå kort!”

Flera av värsta motbuden till mina tre streck har blivit bortlottade denna gången och får leta fina pengar bakom någon av mina vinnare här. 9 Myr Faksen 12% är så klart intressant med Jepson, men bakspår på 1640 med flera bra där framme, det ska bli svårt. 12 Tangen Haap 12% har ännu värre läge och får också svårt att komma in i loppet, ser dessutom ut att ha gått ur form en del, men har kunnande för att vara långt framme i alla sammanhang.

1 B.W.Sture 16% ska få svårt att hålla upp innersniffen och tar då Art Kjarvald ledningen och släpper till 5 eller 8 så blir det oerhört svårt att ta tre längder på dom där framme till slut om ens luckan kommer, så den är lite överstreckad på ett läge som kan bli en uppenbar fälla. 

Ranking: A 3. B 8.5. C 9.12.1. D 11.4.7.10.6.2.

 

Avdelning 4.

Lägsta klassen och det är svårt då favoriten och bästa hästen dessutom fått bakspår så väljer jag att ranka ner honom en del, till förmån för mer lägesgynnade ekipage. 

6 Gigolo Sisu 10% har ett perfekt springspår och Ulf Ohlsson i vagnen och det är god spetschans och därmed också hög segerchans. 4 Staro Mary Lou 16% har gjort ett par starter i rad på V75 och är kvar i klassen då det blev galopp sist. Visst är spår fyra inte så bra, men Jepson för första gången bakom får se till att klara den biten och hon räknas mycket tidigt.  Så med en treåring och ett sto först i rankingen är det givet att strecka på lite till.

1 Gaius F. 8% har inte många vinster i bagaget, men det kanske blir lite ketchup-effekt nu när det blev vinst i förra starten, från just rygg ledaren, vilket det mycket väl kan bli nu igen då han är startsnabb. Sandra Eriksson har bara ett par ett par tävlingsdagar innanför västen sedan ett litet uppehåll sedan början av maj, men hon är duktig och vann med Gaius sist och det är ett plus att dom trivs tillsammans. 

Favoriten9 Ellis Pride 27% är så klart bästa hästen här, men det är inte bara att gå runt fält på V75 huller om buller och i jämna lopp ska det stämma bra från detta läget och även om han är tidig på kupongen är han lite överstreckad denna gången. 

Jag väljer nog att måla på rejält här och grundtipset är att ta så många streck plånboken räcker till. I nuläget lutar det åt alla. 

Ranking: A 6.4. B 1.9.12.3.2. C 10.7.8. D 5.11.

 

Avdelning 5.

Silverdivisionen, och en av dom sämre silver på länge, då vi blivit lite bortskämda med riktigt bra hästar på slutet. Nu startar ett par som ändå varit med i dom tuffa loppen och framförallt 10 Antonio Trot 28% går ner i klass nu och gör sitt sista meeting i aktuell klass. Helt okej mellan hästar som fyra i oerhört hård final sist och detta gänget ska han bara kliva runt och jag spikar honom, trots bakspår. 

Motiverar mitt spel med att jag inte tror att favoriten 4 Weekend Fun 34% tar sig till spets så enkelt som vissa verkar tyckas tro. Detta baserar jag i sin tur mest på att Magnus A Djuse bakom 1 Eder Bob 10% som kört Weekend, säger att den inte är så snabb ut. Och på honom låter som att han kan svara om han vill med Eder Bob, dessutom är 2 Voule Vous 12% mellan dom och med Jepsson upp där så håller nog antingen Eder Bob upp ledningen eller släpper till Jepson. 

Oavsett blir det säkert en snabb öppning då Ulf lär försöka vad som går bakom (överspelade) Weekend, från start, medans det är första bike på tre år för Eder Bob denna gången så kan det bli utdragen körning och bakspårshästarna ska god chans att komma bra in i matchen här.

Även11 Island Life 10% ser jag som en klart bättre häst än favoriten och rankar även honom före på grund av nämnda scenario. 

För er som garderar räcker det nog med max fem nämnda strecken, övriga ska väldigt låg segerchans, då några är nya i klassen och några andra är totalt formlösa.

Ranking: A 10. B 1.2.11.4. C 9.8. D 7.6.5.3.

 

Avdelning 6.

Se”Bästa spiken!”

Värst mot min spik är nog 14 Ragazzo da Sopra 21% som har ett springspår på sitt tillägg och kan hamna riktigt bra på det, men det kan ju också bli lite vingelrisk från sådant läge och är kanske lite väl hårt streckad. Formen sitter ju där, men vinsten var med sen lucka och bike, nu blir det vanlig vagn och det behöver göras minst någon sväng via tredjespår och det är svårt att se honom gå ännu snabbare än vad han gick i Harpers tidigare i år, med dom förutsättningarna. Då stod han dessutom 20 meter bättre till, bland annat mot 13 On Track Piraten 20% som han då var på linje med över målgången. OTP får ju nu kallare väderlek och det är något han gillar och vid bredare gardering är även han aktuell. 

1 Littleredcorvette 7% är det roliga strecket vid gardering, då han visade sig trivas bra med körspö sist han gästade V75 i Sverige, med en visslande snabb avslutning gick han runt bra hästar för sin klass. Nu är det optimalt spår och han kan hålla rygg ledaren på favoriten och luckan kommer ju till slut på stretchen. 9 Angel Of Attack 3% är på tok för lågt streckad och gillar dom längre distanserna och gjorde det bra över 2700 meter på Vincennes i vintras så ska inte 3180 meter vara några problem mot dagens motstånd. Faktum är att han faktiskt gör debut över tre kilometer och det är så klart oerhört intressant. 

Ranking: A 6. B 14.1.9. C 13.5.12. D 7.4.8.10.3.15.11.

 

Avdelning 7.

Omgångens största favorit selas ut från stall Bergh här, som förövrigt har alla tre startsnabba hästarna från brickorna 1, 3 och 5 här. 1 Macelleria 60% är startsnabb, men då vissa aktiva säger att spår ett ändå inte är helt optimalt här på Skelfteå så är det givet att försöka hitta någon anledning att gardera, då han helst inte får vinna. Utdelningen avgörs ju här och det lär skilja oerhört mycket på eventuella utdelningar inför detta loppet. 

5 Kövras So Far 14% är som sagt också från nämnda tränare men körs av bättre kusk än favoriten, och Magnus A Djuse som gör upp om vinster i championatet på aktuell bana kommer ju göra allt för att vinna. Han har dessutom ett perfekt startspår för en startsnabb häst, men risken finns så klart att om han ser att Marcelleria kan hålla ledningen kommer han väl inte köra slut på två hästar från samma stall i starten?! 

9 Waikiki Silvio 10% är en joker i den av Bergh annars så väl lagda leken här och Jepson lär vara vaken från start, om han ser att favoriten håller ledningen vill han väl hålla den ryggen och kan vinna via stretchen. Ser han att utvändiga går förbi honom lär han ta sig ut så snabbt som möjligt för att tidigt kunna göra en kupp och söka sig framåt. Han bör hur som helst inse att det inte håller att sitta en bit ner i fältet och låta tre stallkamrater styra och ställa där framme. Hästen var dessutom överraskande bra sist efter dryg månads paus och ska dessutom ha gått framåt med det loppet i kroppen. Två starter i rad över 3 kilometer med tillägg dessutom, ingen tvekan om att han är hård nog att gå fram i spåren direkt. 

7 Lexington Tooma 4% är den roliga skrällen här, då han är mycket startsnabb kan han mycket väl hitta bra position där framme, då det nu är rejält kuskplus är han absolut att räkna med till slut. 

Ranking: A 1. B 9.5. C 7.3.2.6. D 12.4.8.10.11.

 

Stora systemet

Avd.1: 1.2.4.5.7.8.10.12.

Avd.2: 2.7.15.

Avd.3: 3.5.8.

Avd.4: 1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.

Avd.5: 10 Antonio Trot

Avd.6: 6Carmine AM

Avd.7: 1.5.7.9.

3465 Rader som kostar 1728 kronor.

Lilla systemet

Avd.1: 8 Gigant Shadow

Avd.2: 2.7.15.

Avd.3: 3.5.8.

Avd.4: 1.2.3.4.6.7.8.9.10.12.

Avd.5: 10 Antonio Trot

Avd.6: 6Carmine AM

Avd.7: 1.5.7.9.

360 Rader som kostar 180 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!