Manfred Kåvestams blogg

Speltips: Extra V75 Solvalla 19/8

Omgången.

Ingen V86 denna onsdagen då det är Jubileumspokalen som är Sveriges största lopp för femåringar och ett lopp som alla tränare och kuskar håller mycket högt och verkligen vill ha på sitt CV. Då körs det extra V75 och i övrigt riktigt fina lopp denna kvällen med spelstopp 19:30. Big Noon Pokalen i avslutningen är ett lopp där treåringar står på grunddistansen 1640 meter och fyraåringar startar 20 meter efter men allt som oftast ändå hämtar in försprånget. För varje år blir det nog tightare i takt med aveln går framåt och allt fler treåringar är tidigare i utvecklingen och det dröjer nog inte många år till det blir svårt för fyraåringarna att ta in tillägget i detta loppet. 

I inledningen är det ett fint stayerlopp som tyvärr inte lockade så många anmälda, men dom som kommer till start är fina. EM för ston avgörs som avdelning tre med 900 tkr i förstapris och tillsammans med ett kallblodslopp och ett stolopp, båda med 200 tkr i första pris är det mycket pengar att köra om hela omgången. 

Solvalla står som vanligt värd för denna omgången och det är bra förhållande för dagen så klart då vädret varit mycket fint. Kanske liten brasklapp för dom som åker långt i värmen men kanske ett par grader svalare idag mot senaste dagarna iaf. Solvallas bana känner väl alla till vid detta laget men drar fakta ändå, med strax över medellångt upplopp på 196 meter och runt medel på sin ban-bredd. Ingen open stretch eller vinklad vinge att ta hänsyn till och underlaget har faktiskt varit lite bättre sedan den nya banmästaren tagit över (tidigt i våras?) men han har heller inte haft några speciellt konstiga väderförhållanden att brottas med ännu. Sen höst och sedan vinter får avgöra om det är fågel eller fisk. 

 

Bästa Spiken!

Första avdelningen går som sagt över 3140 meter voltstart med hästarna fördelade på tre startfållor. Det kommer bara en häst till start från mellanfållan och med bara tio hästar anmälda ska det vara stor chans att dom från bakersta fållan är ikapp hästarna på grunddistansen ganska billigt. Jag brukar ju vilja leta anledning att spika bästa hästen på bakersta fållan i denna lopptypen och här behöver man inte leta, det är bara att hamra in spiken på favoriten. 

8 Ble Du Gers 51% stiger på strecken under dagen men till dryga 50% är det klart okej, speciellt som det är i första avdelningen där man, för värdets skull, tål en större favorit än i någon av dom två sista avdelningarna. Han har varit ute i stenhårda gäng på slutet och blev fast med krafter sparat i Åbys Stora Pris sist och galopperade före start i Hugo Åbergs innan det. Trea i Harper Hanovers tidigare på säsongen där Moni Viking sprang världsrekord medan Ble blev kvar ute i tredjespår genom sista svängen medan Moni kom ner i andra och en bit i rygg på innerspår i mitten av sista svängen. Ble har sedan fått några fler lopp i Frodes regi där han, före bra motstånd, vunnit både Oslo GP och Ulf Thoresens . Han är säkert bättre nu än i våras och kan säkert ner mot 12 blankt på distansen om det behövs. Adielsson upp är dessutom ett kuskplus nu.

 

Gå Kort!

Kallblodsloppet i avdelning två låser många på två hästar som sticker ut men det känns kallt att stänga på dom tv å så överlägset mest spelade hästarna i ett lopp. Även om dom visat mest på slutet här så är bedömningen att man antingen tar ställning för den man tror mest på eller garderar med ytterligare en häst. 

8 Månlycke A.M. 41% har stigit lite på strecken efter att det varit mer jämnt under måndagen och tisdagen. Månlycke ses som en kopia och arvtagare till Månprinsen A.M. och har visat oerhörda fartresurser i loppen så speed finns redan och han behöver lite mer hårdhet och rutin för att hävda sig mot dom bäst. Detta loppet är dock stängt för fem och sexåriga kallblod så inga av dom i äldre eliten får vara med och då är han kanske bara bäst. Men hela ekipaget ska i mål Gunnar Melnander har tendens att ofta köra för sent i loppen och här startar han från ett springspår som det oklart om han kan utnyttja då hästen har en del galopper i historiken och det kan vara lite snävt att komma runt från sitt springspår om inte kusken är helt med på noterna. Risk att bli hängande en bit i starten och favorit i fara, som drar iväg lite mer på strecken än värsta motbudet.

6 Våler Nikolai 36% är den som gapet i procent ökar lite till, men han är fortfarande väldigt hårt streckad och många spelar som sagt med båda på kupongen. OM man ska ta ställning för någon av dom i loppet så ska man nog spika denna då Goop kör. Goop har kört två gånger och varit etta och tvåa med honom och det är väl ingen tvekan att det ska skilja 20 meter på Björn mot Gunnar. Dessutom har denna någon tiondel snabbare rekord över medeldistans, som han sprang vid vinst medan Månlyckes rekord är som tvåa (dock efter galopp, men ändå). Visst har även han en och annan galopp i historiken men hast mot häst är det jämnt och kusk mot kusk väger det klart över för Goop. 

3 Philip Ess 2,5% är Tjomslands andra häst i loppet och denna har mycket hög grundkapacitet som bara gjorde två starter som femåring då han var lite skadedrabbad. Ser nu ut att ha startat sig i form och mött hårt motstånd då han tjänade nästan 2 miljoner som tre och fyraåring där han bland annat vann Svenskt Kallblodsderby och var tvåa i det norska bakom Tekno Eld. Lämpligt motstånd nu då dom två favoriterna har betydligt mindre erfarenhet än honom med runt hälften så mycket pengar på sina konton. Bike och barfota runt om är bra kombination och får han ett par svängar på innerspår från ett bra smygläge så lär han kunna slå samtliga här. 

 

Avdelning 1.

Se ”Bästa Spiken!”

Fina stayers på startfållan men flera av dom har fått snabba pengar på sig så även om propositionen är bra för dom så blir det nog svårt att stå mot en sådan topphäst som Ble trots allt är, när det är så få mellan dom. 

5 Exaudio Vici 20% är givna motbudet för er som inte fastnat för favoriten här och denna vann på 13,5 sist över distansen och favoriten får inte ha en dålig för att slå honom. Fortsatt ÖK upp är så klart ett bra plus. 

4 Lucky Base 13% var lite knepig i volten, framförallt vid vinsten i Kalmar, men när han väl sätter fötterna rätt är han startsnabb oavsett spår och kommer han till spets och rekord-sänker ytterligare kan han bli tuff nöt att knäcka. Vann billigare lopp sist med skor på men nu blir det barfota runt om som vid segrarna på Halmstad och Kalmar. 

7 Electrical Storm 6% vann Örebro Intn’l som är genrepet för stayers inför Harpers, men drog sedan på sig en sårskada och stod över en del men har tränat på bra inför detta men ska nog behöva loppet för att komma i form. Dessutom ensam på mellanfållan här är inte alls fördelaktigt, då det är svårt att slå dom bra där framme och samtidigt hålla undan för bästa hästen bakom.

6 Tony Afrika 2% kan ta sig till spets från sitt fina springspår och det kan gå från rygg ledaren kanske även om han står hårdast inne på pengar här. 

3 That’s Art 1% är en fin häst som står bra inne på pengarna som kan få bra lopp från utgångsläget men får säkert svårt då han gör debut på distansen. Hade varit intressant som skrällbud ändå om det inte varit för att dom pratar om skor på denna gången.

2 Cab Lane 4% trodde jag mycket på näst sist men då vek han ner sig lite väl tidigt från spets även om det var bra tryck hela tiden så borde han hållit lite bättre. Startgalopp i starten efter och formen är därför fortsatt mycket tveksam. På kapacitet är han lika bra som dom två mest spelade på samma fålla och hade inte Ble varit med i loppet hade jag haft med även honom på systemet. 

Ranking: A 8. B 5.4. C 2.7.3.6. D 10.9.1.

 

Avdelning 2.

Se ”Gå Kort!”

7 Eld Rask 3% är loppets fjärde häst men har inte startat så mycket varken som fyra eller femåring och tjänade sina pengar då han vann det mesta han ställde upp i som treåring. Näst mest på kontot i loppet och bra med startpoäng då han mött hårt motstånd på slutet och varit trea och tvåa bakom Våler Nikolai land dom senaste starterna. Skulle båda favoriterna komma bort med galopp eller liknande så kan han vinna loppet. 

Ranking: A 6. B 8. C 3.7. D 11.9.2.10.1.5.4.

 

Avdelning 3.

EM för Ston och ett mycket fint 12-hästarsfält där det finns litet frågetecken hos favoriten och inte helt givet att hon bara vinner trots bra spår. Bakom henne är det totalt vidöppet då flera av värsta motbuden dragit bökiga lägen och det är svårt att räkna på vem av dom som får bästa loppet. 

4 Conrads Rödluva 39% var tveksam sist och tydligen har Daniel ökat träningen rejält på henne men då kan det ju också behövas något lopp i kroppen för att vara på topp då. Hon ska gå barfota runt om och så har hon bara gått en gång tidigare då hon blev lite rullig på den balansen men man tror att det ska funka bättre nu när hon är starkare och därmed rör sig bättre. Ändå tveksamheter med senaste insatsen men slår den omlagda träning väl ut direkt är hon väl bara bäst nu igen och tänkbar tredje spik för er som spelar mindre system eller inte fastnar för någon av mina andra spikförslag. Loppet är öppet och streckkrävande vid gardering. 

3 Tessy D’Ete 6% är man fortsatt nöjd med och får hon rätt lopp i ryggar till 2-300 kvar så tar hon ner många till lsut. Mött eliten nere i Frankrike så hårdhet har hon så det räcker och bättre utgångsläge än alla dom andra värsta motbuden mot favoriten här. 

8 Racing Brodda 13% har varit väldigt bra i sina senaste tre starter och har nog formen på absolut topp nu så spåret var så klart tråkigt för henne. Första gången barfota runt aviserat nu sedan Breeders Crown som treåring, då det blev galopp. Nu kanske hon är mer mogen att fungera fullt ut på den balansen och har favoriten en sämre dag så kan denna vinna oavsett position. 

10 Mellby Free 16% är ju startsnabb så kanske mest missgynnad av dåligt startspår av samtliga här. Hon visade dock absolut toppform sist och måste tas på allvar även här men borde kanske varit närmare 10% för att vara riktigt intressant och rankas ned ytterligare något snäpp på dåligt spelvärde från detta spåret. 

11 Une Etoile Gar 5% har varit klar besvikelse i år men liksom förra året verkar hon komma igång allt mer nu på sensommaren. 5% är lågt på en sådan topp-märr och hon ska streckas vid gardering trots läget. 

12 Dear Friend 7% går garanterat framåt med loppet i kroppen och jag trodde nästan hon skulle vinna sist med det fina loppet hon fick serverat, men det behövdes nog ett lopp i kroppen för att vara lite närmare toppformen. Med tryck på loppet spurtar hon ner många till slut och har chans trots sämsta spåret.

Ranking: A 4. B 8. C 3.10.11.12.6.5. D 2.1.7.9.

 

Avdelning 4.

Treåringslopp för ston vi såg ju i korta E3 i helgen att det kan vara väldigt upp och ner i prestationer på just orutinerade ston. Ofta går det lite för fort första halvan av loppen med över kort distans och mer eller mindre vem som helst kan vinna då det är toppat på alla. Nu är detta ingen stor unghästfinal så detta är inte viktigaste loppet för någon av hästarna och större uppgifter är inplanerade för dom flesta här. Ändå 150 tkr i förstapris och med ett par strykningar i loppet behöver det inte vara fel att strecka samtliga tio kvarvarande ekipage här. 

3 Balsamine Font 30% är loppets knappa favorit och nedstruken ytterligare ett spår gör att hon startar från klart bra utgångsläge bakom bilen. Hon har vunnit sina felfria lopp för Goop men har tre galopper på fem starter och det gör det så klart tveksamt att gå på som favorit och tycker att gardering är given här. 

6 Facination D.K. 28% är syster med Ecurie D och tränas också av Frode Hamre så det är klart att man förväntar sig något extra. Hon har inlett karriären klart bra med 4/6 och är nu nedstruken till statistiskt bästa spåret bakom bilen. Hon är startsnabb och kan leda loppet runt om och rankar henne klart först här.

5 Kali Smart 11% har minst rutin i fältet med bara 85 tkr på kontot men har inlett tävlandet bra i sin nya regi hos Kolgjini, där hon har två vinster och en andraplats på sina tre starter. Bra spår och bör hamna bra på det och är säkert uppåt med loppen i kroppen.

8 Raya D.E. 3% har så klart uselt läge men hon är nedstruken ett spår och har visat startsnabbhet. Nurmos brukar ju som bekant ha ordning på sina unghästar och dom brukar stå bra inne i sina lopp oavsett om dom inte har så mycket på kontot. 

10 Aperfecttric 12% har överlägset bäst meriter i fältet med mest på kontot och klart mest startpoäng så är hon given på kupongen. Läget är uselt men tillbaka till barfota efter att sparat bakhovarna sist och stallet har bra form.

11 Eye On The Hill 4% är ett nyförvärv i PU:s regi och hästar från USA och Canada är allt som oftast lite tidigare i utvecklingen så räknar med att hon hävdar sig bra i klassen även hon kan behöva något lopp i kroppen så klart. 

2 Brilliant Smile 6% är startsnabb och har ett bra smygläge från innerspåret som är nedstruken till. Släpper väl till en av favoriterna och då kan hon få bra lopp i rygg på ledaren. Denna typen av loppen brukar bjuda på luckor till slut och hon skulle kunna skrälla tack vare läget och sin startsnabbhet. 

Ranking: A 6. B 10.3. C 11.2.5.8. D 9.4.7.

 

Avdelning 5.

Stolopp över 2640 meter och här tror dom flesta att ledningen inte är lika viktig men faktum är att det vinns ungefär lika många lopp från spets över den distansen som över kort distans. Många kämpar mer för positioner där framme i kortloppen och ledaren får sällan sitta ifred i samma utsträckning som i dom längre loppen och det går därför oftare för fort i kortare lopp. Längre lopp kan ledaren ibland få sitta ifred på mellanvarvet för alla har respekt för distansen och vill inte slösa på någon speed för tidigt i loppen. Jag går således på den jag tror tar spets här och har min kompletterande spik i detta loppet.

4 Vichy Grif 27% är startsnabb och har ett perfekt utgångsläge bakom bilen vilket gör att jag tror att taktiken är given från Andrés håll, spets och slut. Hästen har absolut toppform och sist backades hon ner i kön och trots 07 sista 400 meterna gick det inte att ta något i snabb avslutning på Jägersro. Gången innan släppte hon spets och fick sparat som tvåa men innan det radade hon upp tre segrar från både ledningen, utvändigt ledaren och med bra avslutning från fjärde par utvändigt. Så det är inte kört om hon inte får spets, hon kan slå dom oavsett löpningsförlopp och det är bra med spik som inte ens är favorit här. 

2 Mille Millionaire 40% är klar favorit och visst har hon varit bra men tycker nog att hon borde varit ännu bättre i något av dom tilläggsloppen. Visst hon gick nytt rekord sist som femma och även i dom andra DiamantSto-loppen kanske det blivit för tufft ute i spåren men mött mestadels lite enklare än nu, i dom starterna och borde kanske varit någon placering längre fram i åtminstone något av dom för att vara så stor favorit här. Dåligt spelvärde denna gången men så klart given om man garderar.

9 Sashay My Way 11% är stark och tuff men är bara fyra år och ska väl ha andra uppgifter att sikta på när det nu blev bakspår i detta loppet. Hon är dock så bra att hon kan vinna ändå om hon får ett bra lopp och favoriterna kör mot varandra där framme. 

11 Vikens Fingerprint 2% är bra i grunden men läge och form drar så klart ner chanserna rejält. Barfota runt första gången på länge gör så klart att man får anta att kretsen kring hästen tror på bättre form än raden visar och är hon som hon var i vintras så ska hon vara riktigt långt framme trots läget. Under 2% är för lite på så fin häst och vid gardering ska hon med på grundkapacitet och spelvärde. 

Ranking: A 4. B 2. C 9.11.6.1.8.10.12. D 5.3.7.

 

Avdelning 6.

Jubileumspokalen och dagens huvudlopp där femåringarna ska göra upp över medeldistans och efter en strykning är det nio hästar till start i loppet och en intressant upplaga utan någon given favorit efter att Tae Kwon Deo blivit struken. 

7 Seismic Wave 38% är ändå ganska klar favorit på strecken men borde inte vara så stor favorit och klart ointressant spelmässigt här. Kommer från final i Bronsdivisionen och även om han radat upp segrar i Brons och Klass 1 på V75 så har det ju varit mot betydligt enklare motstånd än denna gången. Visst kan han kanske köras offensivt och komma till spets då han är nedstruken ett spår men inte heller det är alls givet. Överstreckad och rankas ner lite på uselt spelvärde men ska med vid gardering så klart. 

8 Missle Hill 21% stod i under 7 ggr i sitt Elitlopps-försök och var tvåa där, många hade honom som outsider till att vinna årets Elitlopp på hans startsnabbhet och kunnande. Nu är han nedstruken ett spår här och borde väl vara favorit då värsta motbudet är struken. Redén ställer allt som oftast iordning till dom större loppen och han har tillsammans med Khilström sopat mer eller mindre rent i så väl unghästlopp som storlopp i år. Blir inte förvånad om han bombar till spets och bara är bäst trots spåret. 

4 Stoletheshow 9% gjorde väl sitt bästa lopp sist och Rickard trodde nog han kunde fortsatt i samma tempo ett halvvarv till då han hade mycket kräm kvar i linorna. Spetsar här och planen är att köra där vilket gör att han garanterat svarar Seismic Wave, men kommer Örjan med bra fart tidigt så är det inte säkert han kan svara den. Får han rygg på ledaren kan han vinna om dom andra kör hårt mot varandra och om favoriterna skulle komma bort kan han leda runt om. 

3 Zarenne Fas 14% liftar med bakom dom som lär köra en bit, han ska då kunna få bra lopp i draget och då blir han tuff att stå mot till slut. Fortsatt Magnus A upp och fint utgångsläge gör honom segeraktuell.

10 Ferrari Sisu 4% är inte ett dugg sämre än övriga i loppet och har visat klar uppåt form då han kunde vinna med sparat sist efter invändig resa. Rätt ryggar och han tar många spurten igen då Lugauers form börjar bli bättre igen. 

6 Alone 1% säger Pasi är i riktigt bra slag till detta och ska vara väldigt fin i träningen. Nedstruken till statistiskt toppspår och skulle det bli rejäl körning hela loppet kan Pasi få försvara sin tränartitel i loppet då han vann med Who's Who i fjol.

Ranking: A 8. B 3.7.4. C 10.6.1. D 2.9.

 

Avdelning 7.

Big Noon-Pokalen över kort distans för tre och fyraåringar med 300 tkr till vinnaren avslutar omgången.

10 Golden Tricks 28% är knapp favorit i loppet och är en av fyraåringar från tillägget vilket är positivt då det oftast är dom som tuggar ner treåringarna där framme. På negativa sidan är att hon gör sin första start i volt och med galopp i debuten för Redén så är väl spår två inte optimalt för henne. Hon är dessutom loppets enda sto och även om kapaciteten i hästen är bra nog för att vinna här så är det givet att gardera med dom två frågetecknen. Spår två i volt är inte så dåligt som det ibland låter på ”experterna” men är det en stor eller osäker häst så kan det vara lite snävt att vända upp på vissa banor. Hon ska dock växlas ned i utrustning med vanlig vagn vilket är ytterligare ett minus nu.

12 Click Bait 13% ör startsnabb och kanske kan vara först iväg från tillägget och den som hamnar bäst till av dom bästa där bak. Hittar dom bara ner någonstans eller tar sig ända fram till utvändigt ledaren blir han hästen att slå. Växlar ned i vagn med hybrid istället för bike nu. Trea i Sprintermästaren i Halmstad i år och även trea i Kungapokalen gör att han tillhör absoluta kulltoppen och ska då kunna vinna ett sånt här lopp då varken Don Fanucci Zet eller Aetos Kronos är med denna gången.  

5 Bolero Gar 24% är nog bäst avv treåringarna här och jag trodde mycket på honom i treåringsloppet nere på Jägersro där han fick gå utvändigt och tröttande lite till slut. Kan han bli släppt till ledningen här kan han leda loppet länge och är då hästen att slå. 

13 Armour As 6% kan Kanske få lifta med i rygg på favoriten sista halvan av loppet och då lär hans spurt bita bra till slut. Utan häst utanför ska han gå i bike trots voltstart och då blir han en utrustningsvinnaren i loppet som kan fälla avgörande sista biten. 

8 Hector Sisu 8% har gjort det bra och har nästan en miljon på kontot och mycket startpoäng. Kommer bara luckan så kan bricka 8 vara ett spår som gör att man kan glida med på innerspår en bit här och då flera i loppet behöver göra minst en sväng i tredjespår så kan spårsnål resa vara vinstgivande. Visst är det chansartat men stämmer det så har han en bra speed att tillgå. 

6 Jerka Sting 8% kanske kan ta spets men som en av dom med minst rutin och minst pengar på kontot så borde han få svårt att stå mot dom bästa här. Bäst chans om han släpper spets till en av dom bra och hoppas på sen lucka men då är det så klart chansartat. 

7 Boston Wise L. 4% är ett nyförvärv i Nurmos regi och har säkert för lite pengar på kontot i förhållande till kunnande, då starterna är gjorda i Italien. Han är säkert väl förberedd liksom dom flesta är från Nurmos stall och behövs inte lopp i kroppen och Jepson kan pricka från springspåret så kan detta vara en rysare att se upp med om han får rätt lopp.

Ranking: A 12. B 5.10. C 13.8.7.6.1. D 2.3.4.11.9.

 

Stora systemet

Avd.1: 8 Ble Du Gers

Avd.2: 3.6.8.

Avd.3: 3.4.8.10.11.12.

Avd.4: 2.3.5.6.8.10.11.

Avd.5: 4 Vichy Grif

Avd.6: 3.4.7.8.10.

Avd.7: 5.10.12.13.

2520 Rader som kostar 1260 kronor.

Lilla systemet

Avd.1: 8 Ble Du Gers

Avd.2: 6 Våler Nikolai

Avd.3: 4 Conrads Rödluva

Avd.4: 3.6.10.11.

Avd.5: 4 Vichy Grif

Avd.6: 3.4.7.8.10.

Avd.7: 5.10.12.13.

80 Rader som kostar 40 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!