Manfred Kåvestams blogg

Speltips: Jackpot V75 Bollnäs

V75-Omgången.

Jackpot åter igen på Bollnäs V75-omgång då femmor förs inne på Axevallas extra V75 under söndagen i samband med StoChampionatet på söndagen och det gör att ensam vinnare kan räkna med att få 34 miljoner för sju rätt på lördag. Lite väl många jackpots i sommar och det är givet att det behöver ses över vilka propositioner som hamnar inom V75, utöver dom vanlig klass-loppen. 

Diana Zet vann huvudloppet i söndags över 2640 meter var hon bara bäst till slut när Örjan ryckte tussarna kontrade hon ut Ganga Bae på ett bra sätt och visade vem som är kullens drottning. Kanske borde Kontio satt lite mer press på ledarinnan under loppet och utnyttjat Ganga Baes styrka lite bättre men det verkade som Melander nöjt sig med andrapriset då han gick tillbaka i utrustningsändringarna så det var mer Melanders fel än Kontios. I övrigt såg vi en ruggig prestation av ytterligare ett norsk-tränat löfte som vann i ruggigt imponerade stil. Geir Vegard Gundersen tränar Elegant Ima som i sin femte start fortfarande är obesegrad efter att ha inlett loppet i tredjespår in i svängen och sedan satt press på ledaren i omgångar gick han bara ifrån på 1.12,4 full väg vilket är starka papper på Axevalla för en orutinerad treåring.

På lördag är det alltså Bollnäs som är värd för V75 och det är en ganska snabb bana där många tycks trivas på underlaget. Upploppet är långt med sina 207 meter och det gör att spetssegrar ligger precis under snittet medan favoritvinster ligger klart över medel, jämfört med alla Sveriges banor. Inga konstigheter i övrigt, då varken vinklad vinge eller open stretch finns att tillgå här. 

 

Bästa Spiken!

I avslutningen kommer ett givet spetsbud ut i kortlopp där dessutom värsta konkurrenten redan är struken. Hög chans för spets och slut på den favoriten och visst blir 1 Chapuy 57% stor favorit men det är befogat. Spikade honom i förra starten som var under Elitlopps-söndagen i ett Ungdomslopp med 150 tkr i förstapris där han fick en riktigt bra Tabasco CD på utsidan tidigt och det var bra tryck på loppet då dom två gick undan och Chapuy sträckte på sig till slut och vann på övertygande sätt på en låg 10-tid. Nu har han en skräddarsydd uppgift med värsta motbudet på bakspår och själv står han perfekt inne i klassen på pengarna. Spets och slut är mycket troligt och uppehållet oroar inte då han vann direkt i årsdebuten både i år och i fjol efter liknande tävlingsfrånvaro som nu. 

 

Gå Kort!

Man ska kunna gå riktigt kort i sjätte avdelningen där det är ett stolopp med fullt femtonhästarsfält med ekipagen fördelade över tre startfållor. Bästa hästen är inte ens favorit och kanske kan man chansspika om man letar efter riktigt bra spelvärde. 

15 Activated 22% är klart bästa hästen som var den tidiga säsongen i fjols kulldrottning efter att ha vunnit så väl DrottningPokalen som StoChampionatet före bland andra Conrads Rödluva. Var en klar besvikelse sist och stallet har haft ett tyngre år i år med en del strykningar senaste tiden för både halsproblem och dåliga blodvärden vilket så klart är tveksamt. Denna väljer dom dock att starta på och man får väl anta att hon är rejält uppkollad efter sist och är hon frisk är hon huvudet högre än dagens motstånd då det var länge sedan hon mötte den klassen av hästar. Kanske trivdes hon inte alls utvändigt sist och vill gå på en rejäl långspeed ute i spåren som vid vinsterna i fjol och det loppet kan hon absolut bli serverad denna gången. 

10 Anthara Bi 29% är loppets klara favorit men även om lopp av denna typen vunnits från mellanfållan lite oftare i år så är det absolut mest vanligt att någon från bakersta fållan drar längsta strået. Björn har inte ens nämnt detta som hans bästa chans för dagen ännu men det var kanske innan han studerat startlistorna ordentligt och det blir intressant vad han säger i ”Björnkollen!” Hästen är tidig och ska med direkt efter min förstahäst men med snabba pengar under sommaren och våren är det inte helt givet att hon bara rundar dom. 

13 Dixie Brick 9% är härdad i klassen och sist blev kanske för offensivt upplägg då hon blev lite het utvändigt och får hon gå med i ryggar på någon av dom mest spelade denna gången så går ingen säker. Även om Nurmos inte haft den bländande formen på just V75 senaste tiden så fortsätter hästarna att vinna riktigt mycket lopp i parti och minut och då lossnar det nog på rikstoton med. 9 % är lite lågt på denna då Nurmos låter nöjd med formen på henne. 

 

Avdelning 1.

Voltstartslopp i Silverdivisionen är inte så vanligt men generellt sett så är spår 6 och 1 en bit före övriga spår i statistiken här, tätt följt av 7, 2 och 3 som vanligt, så inga konstigheter här. Då stallformen är dålig sista två veckorna hos värsta motbuden så lutar det åt att jag går ut hårt och spikar i jämnt spelat lopp. Vid gardering så ska man absolut strecka fler än dom tre fyra mest spelade här. En eller många!

1 Gulliaume Boko 25% är nog Goops bästa chans för dagen och från stallet vill dom gärna se honom i ledningen denna gången. Ny i klassen men fått ett par stayerlopp i kroppen och han trivs över distansen. Gått framåt rejält i utveckling under året och duger bra i klassen då det är en ganska billig Silver på pappret denna gången. Han är inte beroende av spets och om springspåren pricka så ser nog Goop till att hitta ut under loppet och han måste räknas med mycket hög segerchans oavsett löpningsförlopp. 

6 Remarkable Feet 17% kommer från Westholms stall som jag tidigare nämnt som ett formstall men det har varit baserat på senaste två tre månaderna och nu har det blivit betydligt sämre statistik senaste veckorna vilket så klart är oroväckande. Bara en vinst på 55 starter senaste två veckorna gör det mycket tveksamt med ett par hårt betrodda i loppet som annars båda hade räknats mycket tidigt. Prickar han spets med denna kan det dock bli spets och släpp till antingen sin andrahäst eller till Goops favorit om den kommer ut och ställer en tidig fråga. Rankas ner lite på dåligt spelvärde denna gången. 

7 Tjacko Zaz 13% har ruggig statistik i spets men även om han vunnit långlopp så är han nog bättre på kortare distanser. Kanske får han ta över spets om stallkamraten kommer dit annars är det risk att han blir hängande. Örjan upp är så klart bra och han har lite högre vinstchans än stallkamraten

8 Jaques Noir 9% har intressant smygläge och kan favoriten vända bort dom det minsta och hålla upp ledningen så ökar även detta ekipagets chanser rejält då dom har chans att få rygg på ledaren. Formintryck sist och med några svängar på innerspår och perfekt lucka så ska han kunna överraska trots att han står hårt inne i klassen. 

9 Island Life 6% står bäst inne i loppet och är härdad i klassen, då han varit ute i betydligt hårdare Silver-lopp än detta. Kan vinna om han får rätt lopp av Ove A som kör bra för dagen (han var bland annat 1-2-1 i tre lopp i rad under förra veckans V65) som nu får chansen på flera av Berghs hästar denna veckan. 

3 Doctor Doxey Zenz 14% har tränare och kusk som allt som oftast agerar loppförstörare när dom ska vara med på V75. Hamnar han inte tillräckligt bra på det så han sitter lugn en stund så lär han köra framåt dödens för att sätta upp tempot (maken till dålig tempobedömare syns sällan inom rikstoton). Sitter då någon av Westholms hästar i spets så borde det bli för tungt för dom att stå mot hela vägen om formen inte är på topp. Goops däremot som är i toppform och är bland annat härdad i Frankrike över lång distans ska kunna klara av det, oavsett är det något som kan öppna upp loppet. Bra startspår så han kanske hamnar så bra till att han inte går på direkt och då kan hästen vinna loppet, så bra är den, men överspelad då hela ekipaget ska i mål.

11 Heading Refernce 11% skrällde rejält över distansen i samma klass för tre starter sedan och då det inte är fullt fält och kan bli en del körning i loppet lär hans avslutning bita bra över ett ganska långt upplopp. 

Ranking: A 1. B 7.8.9.6.11. C 3.5. D 4.2.10.

 

Avdelning 2.

Klass 2 och omgångens största favorit kommer ut från spår 8 bakom bilen och det är givet gardera för min del då jag inte gillar att spika i lägsta klassen på V75. Blir dom dock favoriter från bricka 8 brukar spåret vara invägt i bedömningen och det ska oftast vara betydligt starkare favoriter från just det läget. Det är fortfarande den klassen det oftast skräller i och man får betalt om det går utanför den stora favoriten denna veckan. 

8 Champ Lane 68% är oerhört hart streckad och men kommer från betydligt enklare lopp vid sina två raka vinster och står till och med lite hårt inne i lägsta klassen. Första långresan efter att ha startat på och i närmare hemmabanan tidigare vilket också är orosmoment. Kapacitet och kunnande för att vinna loppet och med offensivt upplägg kanske han blir släppt till spets men inte alls givet och det kan definitivt bli lite spår på vägen. 

6 Ekås Future 7% gick mycket bra som tvåa från omöjligt läge på Åby mot bra motstånd för klassen då Goop körde honom för tre starter sedan. Nu får Goop åter chansen och efter omlagd träning ska formen vara på absolut topp inför detta. När Goop körde honom på Åby var det första gången med rycktussar och han avslutade då 09 sista halvvarvet och är han ännu bättre nu går ingen säker. Eventuellt blir det dessutom bike denna gången och han är startsnabb dom dagarna han inte är för spänd enligt tränaren och då kan biken på vara bra för att trycka av honom redan från start. Hög segerchans oavsett löpning med toppkusk upp och jag chansar med att ranka honom som ensam A-häst.

2 Arabesque 5% kommer från formstall med oerhört bra statistik för året. Ulf Ohlsson upp från bra spår och när det är aviserat första bike är det alltid intressant. Tillsammans med lättning i balansen kan det bli väldigt bra nu om det faller väl ut. 

9 Slippery Runway 6% kördes väl mot fel häst i loppet sist och den torsken kanske Emilia får ta på sig även om det var svårt läge taktiskt i det skedet sist. Var då klar andrahandsfavorit på V75 och nu är hon kvar i samma klass och bara 6%, då måste det ses som bra spelvärde trots bakspår. 

5 Llama Tooma 2% tränas av Jevegeni Ivanov som har absolut toppform med vinst inom V65, som både kusk och tränare, så sent som dagen före detta loppet. Tränat vann han även V64 tidigare i veckan med och ett par av hans hästar som nyligen gått till Redéns träning har vunnit rätt ut för ut honom, så vältränat i grunden så klart och allt som oftast starka hästar från den kanten. Denna har perfekt startspår, står bra inmatchad på pengarna och ska gå i bike för första gången så 2% är mycket lågt även om man kanske hade velat ha annan kusk på just V75. 

1 Gigaro AM 2% tränas av Bergh och hade han kört själv från detta fina smygläget så hade nog inte procenten stannat på två. Hästen tillhörde favoriterna i klass 2 försöket på Visby och det blev lite för tufft med avancemang redan efter 500 meter och utvändigt sista varvet. Kavr i klassen och totalt bortglömd nu gör honom streckvärd vid bredare gardering. 

3 Biccs Avalon 4% var också ganska hårt betrodd i försöket på Visby sist och fick gå först i tredjespår varvet på och det blev för tungt med sista varvet i tredjespår den gången och med rätt resa denna gången så duger han bra i klassen. 

Ranking: A 6. B 8.2.9. C 5.1.3. D 11.10.7.4.12.

 

Avdelning 3.

Gulddivisionen och det ä ren lite sämre upplaga trots fint snabblopp mitt I sommaren. Många är relativt nya i klassen här och favoriten vinner inte sina lopp så ofta man skulle kunna begära från en som blir ganska hårt betrodd i högsta klassen på V75. Läge att gardera eller ta ställning och spika mot favoriten kanske, om man har ett bra drag man gillar.

2 Dreammoko 33% är för stor favorit i ett jämnt lopp och han har bara en vinst på senaste 38 starterna under tre års tid och det är givet att gardera eller gå mot nu. Visst har han mött hårdare motstånd allt som oftast och hängt med riktiga hårdingar men över 30% är för mycket trots bra läge och Goop. Bara en i mängden vid bred gardering.

1 Hill Street 21% hävdar Redén att det är Sveriges mest startsnabba häst som nu kommer ut i gulddebut. Jag har jagat honom och spikat genom Silverdivisionen där han allt som oftast kommit fel på det eller som näst sist att han blev alldeles för het och låg på ordentligt hela vägen. Starten efter körde Redén själ och då vann han från ett dåligt bakspår mot ganska bra Silver-hästar. Visst det är en klass upp nu men det är heller inte den värsta gulddivisionen i. år och flera av dom värsta motbuden har fått betydligt sämre startspår än han. Stämmer det som Redén säger att han är så är oerhört startsnabb så lär han få visa det nu och håller han spets så kan han mycket väl leda loppet runt om. Tänkbar chansspik och given första-rank på läge och visad form. 

 9 Rose Run Sidney 13% är Redéns andrahäst I loppet som Örjan kör men den fick bakspår och det är inte lätt för ett sto att vinna i Guld från bakspår men är det någon som ska göra det så är det väl Örjan med Redén-tränat.

10 Esprit Sisu 10% gick ju ut i Norrbottens Stora Pris i sin Guld-debut och gjorde det hyggligt i stenhårt gäng, då han sprang jämnt med favoriten här. Ett par lopp till i klassen efter det och han ska duga men läget är uselt nu och mycket svårt att runda bra hästar från bricka tio. 

6 Erik Sting 8% har varit gaffelband-skadad och har tränats länge efter det i Normandie och som alla Nurmos hästar kommer han väl förberedd. Ett lopp i kroppen nu och går garanterat framåt med det och nu är det aviserat bike på vilket så klart är intressant och han är tidig vid gardering. 

3 Queer Fish 8% ska gå barfota runt om och är startsnabb men borde inte ta sig förbi Hill Street och då blir det chansartat, kommer han ner i rygg på ledaren kan chansen finnas över det långa upploppet om fältet spricker upp. Stallet har toppform och nu är det hemmaplan som gäller.

5 Snowstorm Hanover 4% har optimalt startspår och även han lär vara intresserad av ledarryggen och kan snabbstarta från så här bra spår. Tänkbar tokskräll från bästa spåret.

8 Nappa Scar 1,5% är det många som har som ”nästagångare” efter förra intrycket men nu står dom ändå över spel, från omöjligt läge. Startsnabb och kanske kan hitta ner i bra slagläge trots spåret och jätteskrällen i loppet vid riktigt bred gardering.

Ranking: A 1. B 6.2.9.10. C 3.5.8. D 7.11.4.

 

Avdelning 4.

Kallblodslopp över 2640 meter med fullt femtonhästarsfält fördelat på två startfållor och dom på start ser ut att stå bra inne i loppet. 

2 Spang Viktor 18% tränas och körs av Björn Karlsson som kanske har en efterträdare till sin fina Tangen Haap här. Jag har spikat Spang Viktor tidigare på V75 med framgång då han stod i 16% och nästan lika lågt streckad nu som knapp andrahands-favorit och kanske läge igen då kollektivet sprider strecken rejält här. Positivt att han blivit passerad på strecken då inte favoriten vunnit lopp på V75 av denna typen (lång distans med ett tillägg för kallblod) sedan 2001 och av favoriter på grunddistansen, främre fållan har aldrig någonsin vunnit. Allt detta sammantaget gör att det är bra, statistiskt sett, att han bara är andrahandsfavorit. Dessutom står många på tillägget väldigt hårt inne på pengarna då man kunde haft några hundra tusen mer på kontot för många av dom, det gör att dom på grunddistansen står betydligt bättre inne här än i normala fall i dom här loppen.

1 Kos Odin 13% är överstreckad då han inte vinner tillräckligt ofta och har sämt med startpoäng i hela loppet. Rankas ner på dåligt spelvärde men kommer med vid riktigt bred gardering på läge och form.

4 Langlands Odin 6% tränas av Tjomsland som hade lekstuga under kallblodens derbydag i onsdags och det är knallform på stallet.

5 Gomnes Hans T. 6% får örjan upp och ska lättas i balansen och då han inte har någon häst utanför lär Örjan kunna komma iväg bra och hitta ner någonstans trots det snäva spåret. 

15 Gott Klirr 14% är väl bästa hästen men sämsta bakspåret på tillägget sätter så klart ned chanserna även om Mats E kör oerhört bra är det inte bara att runda ett så stort fält. 

8 Pyrmo 19% är loppets knappa favorit som kommer med tre raka segrar i enklare motstånd. Detta gör honom överstreckad då han står stenhårt inne i loppet med mindre än 30 tkr över tilläggsgränsen på kontot. Segerchans på visad form men rankas ner lite på dåligt spelvärde.

7 Rappnor 7% får kuskplus nu med Kontio upp och spår två är bättre i volten än vad många tycks tro. Tänkbar skräll i öppet lopp. 

14 Kringlers Viktor 6% får också han kuskplus med Jansson upp denna gången och denna är speedig så med rätta ryggarna lär han plocka ner många över det långa upploppet. 

Ranking: A 2. B 7.5.4.8.15.14. C 1.10.9.12. D 13.6.11.3.

 

Avdelning 5.

Klass 1 över stayer-distans denna veckan och då brukar det vara ledningen som gäller och inte helt klart vem som sitter där efter en bit så det krävs kanske några lägesgynnade streck. 

2 T.Rex Face 17% gjorde debut för Goop sist och var bara okej som själv ute i tredjespår en bit, det var tänkt barfota runt om men man valde att spara på det då. Lopp i kroppen och nu är det dags att rycka alla skorna och då kan det bli ledningen runt om då han varit ganska startsnabb även med skor och får dom rätt effekt nu så är det mycket vikt mindre att bära på. Över den långa distansen. Kan mycket väl rinna undan i detta loppet men kan också vinna från rygg ledaren. 

4 Bottnas Fantom 23% tycker Nurmos är startsnabb nog att kunna ta spets om kusken vill från det fina läget. Nu är det dessutom aviserat bike på till denna starten och det är så klart intressant och vill Goop släppa spets så är det denna som kan leda loppet runt om. 

7 Viscount 21% kommer med fyra raka vinster i nya regin och Oskar J:s stall går mycket bra för dagen men nu är det spår lite väl långt ut på vingen denna gången vilket drar ner chanserna lite. Dock är segerstatistiken från just spår 7 betydligt bättre i dom långa loppen då det oftast inte blir samma snabba inledningar och många söker sig ner på innerspåret och då många släpper spets över dryg distans är det lite lättare att komma fram och få överta, lite som vid openstretch-banor. Läget behöver därför inte vara iskallt och viss chans finns att han kommer ner långt framme i loppet och har då hygglig segerchans även om han känns överstreckad denna gången. 

3 Timo Lane 7% är intressant outsider från bra startspår med rejält kuskplus. Hästen trivs över längre distanser även om det debut över just 3000 meter. Bra form och om dom tre betrodda kör lite mot varandra kan han smyga med där bakom och överraska till slut. 

Ranking: A 2.4. B 7.3. C 11.9.1.5.6. D 8.12.

 

Avdelning 6.

Se“Gå Kort!”

12 Quarcia 23% är ett fint sto som duger bra i klassen men känns överstreckad denna gången. Kim Moberg som kör har bra statistik i år men hennes två rikstoto-segrar är tagna tidigt i år i Ungdomslopp och hon har en förmåga att köra lite för passivt ibland och då blir det ofta lite chansartat. Får hästen loppet så kan hon så klart vinna men väljer att ranka ner lite på dåligt spelvärde. 1 Belle Reine4% har betydligt bättre spår nu än i förra starten men kommer från galopp. Ove A kör bra för dagen och tar väl vara på sina chanser. 9 Klara Zonett 0,5% gick bra i skymundan sist i ett kval till StoChampionatet och det gick inte ta så mycket mot kulltoppar där. 20 meter bättre till mot favoriten nu som hon mötte näst sist och kan vara en tänkbar storskräll.

3 Iceland Radio 4% tränas av Melander och körs av Khilström, kommer från två galopper i rad så kuskbytet kan vara positivt och Melnders stall har visat form senaste veckorna. 

4 Uptown Girl 1,5% tränas av Jevgeni Ivanov som har bra form med starkt tränat och Ulf Ohlsson är klart kuskplus. Han vann med Ivanov-tränat så sent som i tisdags på V64. 7 Bottnas Future 1% kommer från vinst och är bäst av dom på springspåren så bör hamna bra på det och hamnar hon rätt på det skulle det kunna skrälla till här. 14 D´Laina 2% kommer också med form efter vinst sist från spets och nu får dom spara speeden till slut och då tar den ner många. 

Ranking: A 15. B 10.13.12. C 1.9.3.4.7.14.11.  D 6.8.5.2.

 

Avdelning 7.

Se “Bästa Spiken!

10 Vae Victis Club 15% är ny i Redéns regi och han rapporterar att han tränat bra men bara på sandbanan, så han har ingen aning om hur han går i svängarna på dom skandinaviska banorna. Kan behöva något lopp i riktigt bra tempo för att vara helt på topp och från bakspåret ska det bli svårt även om man aldrig kan räkna bort ekipage från det stallet. 

2 Meritt 9% är det aviserat bike för och blir han avlöst och kan få ett lopp i andra ytter eller om han hittar ner i rygg på ledaren kommer han ta ner många till slut. Är dock dom två mest streckade här på topp så måste han rekordsänka över en sekund för att hänga med dom och det kan väl inte begära. 

3 Mr Clayton J.F. 2% behöver inte rekordsänka lika mycket för att hänga med för han hänger med oavsett tempo men gör gärna inte mycket mer än så när han möter dom bättre i klassen och nöjer sig gärna med att vara tvåa, trea, så även nu antagligen. Toksräll om det blir hård körning och han får rätt lopp från klart bra utgångsläge.

9 In Line Tooma 3% med sina två raka vinster är han en av många ”Tooma-hästar” som gått bra från Oxalis uppfödning på slutet. Tillfällighet så klart då det är hos flera olika tränare men 11-tider på såväl Romme som Mantorp (där åtminstone den senare inte är speciellt snabb bana) är starka papper och med Jepson åter upp kan detta vara en skräll att se upp med vid gardering. 

6 Vincent Chase 0,7% har gått bra för sin nya tränare och nu blir det barfota som vid vinsten näst sist. Då dom startar från ultimata skrällspåret är den intressant vid bredare gardering eftersom han är startsnabb från ett så bra spår så är han nästan garanterad ett bra lopp. 

12 My Dream Art 0,3% är så klart oerhört bortlottad och bara aktuell om det tillkommer någon mer strykning, gärna på bakspåren. Han har dock bra kapacitet för klassen och har Nurmos hittat rätt på denna så lär han tjäna snabba pengar om han får lite bättre spår i höst. 

Ranking: A 1. B 10. C 2.9.3.6. D 12.7.8.4.11.

 

Stora systemet

Avd.1: 1.3.6.7.8.9.11.

Avd.2: 2.5.6.8.9.

Avd.3: 1 Hill Street

Avd.4: 1.2.4.5.7.8.14.15.

Avd.5: 2.3.4.7.

Avd.6: 10.13.15.

Avd.7: 1 Chapuy

3360 Rader som kostar 1680 kronor.

Lilla systemet

Avd.1: 1 Guillaume Boko

Avd.2: 2.5.6.8.9.

Avd.3: 1 Hill Street

Avd.4: 2 Spang Viktor

Avd.5: 2.3.4.7.

Avd.6: 15 Activated

Avd.7: 1 Chapuy

20 Rader som kostar 10 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!