Manfred Kåvestams blogg

Speltips: V75 Bergsåker 28/2

V75-Omgången.

Bergsåkers travbana är känd som en skrällbana, och det är upploppet som är lite över medellångt som gör att fler får chansen till slut. 200 meter är det och banan är genomsnittligt bred, i övrigt ingen vinkad vinge eller open-stretch att ta hänsyn till.  Spår ett bakom bilen är kanske lite bättre på Bergsåker än på många andra banor, från start. 

Denna veckan är det ett par starka favoriter på förhand, men erfarenheten säger att det inte alltid är så enkelt som det ser ut och speciellt på Bergsåker är det en tradition av skrällbetonade V75-omgångar. Så var inte rädda att chansa lite och spika helst inte båda stora favoriterna, samtidigt som övriga lopp är det ganska jämnt spelade mellan flera hästar.

 

Generellt travsnack.

Sista dagen med skotvång, sedan är det öppet för tränarna att avgöra själva vad som passar deras hästar på aktuellt underlag. Man måste dessutom från och med söndag 1/3 anmäla vilken sulky det är tänkt att tävlas i. Det är oerhört positiv nyhet, då man varit så trött vissa omgångar på att dom sagt ”inga ändringar” in i det sista och så kommer dom ut till provstarten med bike och är 20 meter bättre, så nu hoppas vi det blir lite färre mörkningar framöver. Då får vi se om det tar ytterligare 10-15 år innan man också måste anmäla vilket huvudlag det är tänkt att tävlas i? (Tog över 15 år innan det blev aktuellt att meddela balans, från det att det uppmärksammades med mycket förbättrade insatser med barfotakörningar i takt med att banor och underlag blev allt bättre. Sedan har det tagit ytterligare 10-15 år sedan dom bättre vagnarna började användas mer frekvent, för att tvinga dom aktiva att gå ut med information om vad som är tänkt att tävla med.) 

 

Bästa Spiken!

I stayerloppet som går som avdelning fem i Bronsdivisionen ska ledaren vinna loppet oerhört ofta och här ser det ut som att favoriten ska komma till ledningen tidigt och då får nog övriga nöja sig att köra om andraplatsen.

5 Religious 57% hade jag tidigt som skrällchans vid finalerna näst sist då Mika valde fel väg, och inget konstigt med att han litade på Erik som gick ut framför, men hade han suttit kvar invändigt hade han vunnit loppet och fick rubbet sparat som fyra i tuff final. Sist körde Erik och då blev det åter otur med styrningen för hästen då Erik körde mot rygg ledaren och tog upp ordentligt genom sista svängen och hann inte riktigt få upp farten igen mot den som kom längre ut i banan. Fototorsk då, när jag hade den som omgångens bästa spik och då det inte varit hästens fel att han torskat dom två loppen står han kvar i klassen nu och möter enklare motstånd. 

 

Gå Kort!

I nuläget kommer jag nog försöka att fälla omgångens största favorit, med det givna motbudet 4 Disco Volante 11% som startade lite snabbare än favoriten sist men så klart inte kunde ta en hel längd sida vid sida. Även om 1 Elian Web 81% har oerhört hög vinstchans då han är favorit till att ta ledningen här så är han väldigt stor favorit. 

Disco Volante är ingen sämre häst och med minsta felsteg eller sämre prestation på Elian Web så vinner Disco loppet oftare än en gång på tio. Han skulle kunna få bättre fart ute bakom bilen från bästa spår fyra i startrusningen och även om bricka ett är bättre på Bergsåker än på många andra banor så är det ännu bättre med spår fyra bakom bilen. Även om inte Disco lyckas ta en hel längd så kan han köras fort i dödens hela vägen och kort distans är en fördel mot sist, då han inte gillade när dom tog upp farten på mellanvarvet och blev lite het, det gjorde att han tröttnade redan 400 meter kvar. Kortare nu är ett stort plus och eventuellt blir det väl annat huvudlag denna gången. 

 

Avdelning 1.

Klass 2 och det är lägsta klassen på V75 (förutom vissa stolopp ibland) och här är det hög chans för att favoriten förlorar, rent statistiskt. 

9 Royal T.N. 21% blir favorit på att han varit ute ibland annat derbykval under hösten och nu kommer från vinst. Joakim Elfving har tokform på stallet med 21 vinster på 73 starter i år är det fler vinster än hans stall tog på förra året på över 200 starter. Han blir nu kuskförstärkt men bakspår är dock tufft och man vill väl ha lite lägre streck då, så garderingen är given. 

2 Elche 21% är lika hårt spelad och stiger något då han nedstruken till spår ett i volten. Han har gått framåt i Berghs regi och spår ett är riktigt bra statistiskt sett i voltstartsloppen, även om det inte blir spets så blir det oftast resa i främre träffen. Denna är tidig på läget men det behövs fler.

8 Bling Bling 15% har ett chansartat läge men i voltstartsloppen på V75 är spår åtta bra att få vilsamma resor från då det är bra att kunna få någon sväng på innerspåret. Kommer bara luckor till slut, vilket det brukar göra i lägsta klassen, så vinner den nog loppet ganska ofta. Detta trots att hon är nybliven fyraåring och sto i öppen klass, men det spelar mindre roll i ju lägre klass dom tävlar i. I lägsta klassen vinner faktiskt en och annan nybliven fyraåring och på hösten vinner till och med någon enstaka treåring varje år. Stallet har absolut toppform och så även kusken, ekipaget är tidigt här.

7 Fluke 15% har springspår och Ulf Ohlsson upp, hon är hård nog att vinna i öppen klass och kommer från start i Margaretas Tidiga Unghästserie. Hon tog inga pengar där och fick med sig matlapp då hon var ute på V75 sist Bergsåker var värd. Då som betrodd med tränaren i sulkyn, nu är det kraftigt kuskplus. Står bra inne på pengarna och har et bra läge för en startsnabb häst.

6 Just Celebration 6% har ännu bättre springspår och vann direkt då det var start på Bergsåker efter att ha startat flera gånger i rad på vinterbana. Denna funkar om det måste köras med brodd och från ett springspår ska dom kunna hamna bra på det. I samma lopp startade även 4 Bourne Dominion7% sist men fick problem med trötta ryggar framför sig och det är nog bara att glömma det loppet. Med en invändig häst struken blir det lite mer plats i volten och det är så klart fördelaktigt.

Ranking: A 2. B 9.8. C 7.6.4. D 3.12.5.11.10.

 

Avdelning 2.

Kallblodslopp I hösta klassen, där dom som tjänat över 1,7 miljoner står med 20 meter tillägg. Så man kan väl säga att det mest är hästar i klassen precis under högsta klassen som start och dom bästa står med 20 meter tillägg, vilket gjorde att bara tre hästar med lite mer på kontot anmälde. 

Många med runt miljonen tjänat på grunddistansen och bästa hästen 15 Odd Herakles 31% tjänade 2,3 miljoner på förra säsongen och har nästan 7 miljoner på kontot. Han slog eliten från alla möjliga lägen och är en av dom absolut bästa kallbloden som är igång för dagen. Att han inte är en bit över 40% här är nästan lite konstigt. Bara två hästar till på startfålla och han är i kapp dom 20 meter han står tillägg ganska billigt, sen är det så klart många att runda. Tränaren låter uppåt och årsdebuten vann hann lätt efter nästan fyra månaders vinterträning. Han har gått flera sekunder snabbare tider än många av konkurrenterna och händer inte något konstigt så räknar jag bara med att han rundar dom här. 

1 Ängsborken 31% pratas det som om han är en elithäst redan, men det är han inte, och han har några lopp till att göra innan han har samma hårdhet som flera av konkurrenterna här. Visst kan han väl rinna undan om han skulle kunna svara upp sitt innerspår men kusken varnar för att det inte allas är helt givet då han inte är helt säker i sitt trav. Sist kunde han inte ens plocka ner Ådne Odin sida vid sida och här är det några betydligt bättre hästar än så med. Att vara ny mot äldre eliten som femåring bland kallbloden är nästan lika jobbigt som att vara nybliven fyraåring i gulddivisionen bland varmbloden, det vinner inte många. 

8 Steinfaks 16% är betydligt mer intressant vid gardering som vann på V75 sist i sin comeback och verkar trivas bra i Sverige. Står perfekt inne på pengarna och nu blir det dessutom Örjan upp från ett bra smygläge.

Bland övriga räknas2 Björs Frej 11% som står bra inne på pengarna, som vann SM i fjol och har duktiga Kontio upp från ett hyggligt startspår i volten. 12 Bellfaks 2% är den Jan-Olov Persson tror mest på från sitt stall och den ska väl vara med tidigt vid gardering även om hans stall inte visat toppform under året ännu. Även 5 Eld Rask 3% kan vara tänkbar om favoriterna kommer bort, men behöver nog lopp i kroppen mot dom mer rutinerade hästarna här.

Ranking: A 15. B 8.2.1. C 12.5.4.9.13. D 7.6.10.11.3.14.

 

Avdelning 3.

Se”Gå Kort!”

Om två träter så kan dom bjuda in en tredje, 11 Linus Boy 5% visar bra form för dagen och skulle kunna vara en tänkbar skräll. 7 Narold Vox 0,4% var i form inför sist men det bet inte alls bra i spurten då, med åter dåligt startspår och opassande kort distans så ska det bli svårt denna gången även om han kanske är en av dom som skulle vara gynnad om broddar behövs. 12 Digital Ink 0,5% har också gjort det bra på broddar tidigare och det är inte alla i loppet så vana vid, men läget är sämsta tänkbara. 

Ranking: A 4.1. B 11. C 7.9.12.10. D 3.2.6.5.8.

 

Avdelning 4.

Stolopp av lite sämre kvalitet som ser ganska svårlöst ut och försöker komma undan utan att slösa allt för många streck, även några krävs här. 

1 Global Worthy 23% streckas mest på läget men rankas ner några snäpp på dåligt spelvärde, då den är favorit men inte har så mycket högre vinstchans än några av dom andra här. Philström har inlett året mycket bra och hans andra häst har nog nästan lika hög vinstchans då det var Ulf Ohlssons val i loppet. 10 Vanessa F.B. 9% gick jag på sist då hon tävlade mot hingstar och valacker, då kördes hon i spets och fick tryck av en het häst utvändigt, så att hon tröttnade lite till slut då är inte mycket at säga om. Nu är det vara ston mot och då ska det vara bra chans. 

Hårdast motstånd har 9 Au Pair Girl 15% mött och hon är härdad så det räcker. Nu kommer dock från halsinfektion och kanske behöver lopp i kroppen för att vara helt på topp. 

6 La Norna 20% har ett springspår och lyckas hon ta sig förbi favoriten i inledningen så lär hon köras där, då hon trivs i spets. Stallet har bra form och i ett öppet lopp så måste eventuella ledaren passas tidigt. 

4 Infinite Knight 9% kommer också från formstall och kommer från ett par lopp mot bra klass 2-hästar så hon går ner lite i klass då det bara är ston mot nu och det är 20 meter försprång mot dom bästa hästarna, så hon måste räknas mycket tidigt nu.

11 Saga Doc 6% får rejält kuskplus till denna starten och även om hon inte vinner så ofta så har hon suttit fast en hel del, därav många nollor på slutet. Örjan kanske hitta ner i bra position då hon är naturligt startsnabb från nästan alla lägen. En annan tänkbar överraskning kan 8 Whitsun Madonna 6% vara även om hon står stenhårt inne på tillägget här. Emilia Leo lär bjuda henne en vilsam resa på innerspår från spår ett på tilläggsvolten och med rätta luckorna så kan det gå. Tänkbara kantbollar med form är 3 Imilie Boko 8% som tränas och körs av duktiga Mattias Djuse och 14 Gatelink 0,6% som kommer från vinst. Den sistnämnde får lite kuskplus och har springspår, besitter bra spurtkapacitet men står hårt inne i loppet kanske inte räcker mot dom bästa här. Loppet är mycket ovisst och det behöver inte vara fel att spela med alla oc hoppas att det löser sig för någon av dom ostreckade. 

Ranking: A 6. B 10.4.1.9. C 11.3.8.14.2. D 5.7.12.13.15.

 

Avdelning 5.

Se“Bästa Spiken!”

Inte mycket som talar mot favoriten här och det skulle väl vara om någon blir het och ligger på utvändigt, det är ju alltid svårt att räkna på. 6 Cyrius D’ariane5% står lite hårt inne i loppet men är van distansen och kom med flera raka vinster till Harpers i fjol, där blev han dock oplacerad. Nu är det bike på och han duger så klart i detta loppet. 

3 Radjah D’inverne 7% är härdad i klassen och står bra inne i loppet, samtidigt som Westholm har bra form på stallet. Den är tidig vid gardering så klart. 9 Alorac Mathbell 13% har bra form men det brukar bli svårt då det är en extra nolla på prissumman i loppen, så borde få svårt från bakspår och är väl kanske lite överstreckad nu till och med. 7 U.R.Amazing 4% har fått två lopp i kroppen i ny regi och testas med Rickard N nu, så tänkbar skräll trots läge en bit ut bakom vingen. Då det är top-7 i detta loppet kan det vara intressant med 1 Bestbyarsenal 6% från intressant smygläge och kan den få rygg ledaren så ska den vara långt framme till slut. Svårt att hitta riktigt seriösa motbud så spiken känns mycket stabil. Fortsatt bike på 10 Ippon Futura 2% som det var sen info om sist då han skrällde på just Bergsåker, från tredje invändigt på V86. 

Ranking: A 5. B 6. C 7.1.3.9.10. D 2.8.12.11.4.

 

Avdelning 6.

Mycket öppen Silverdivision där några av dom bästa fått bakspår vilket gör det extra svårtippat och det behövs nog en del streck för att känna sig hyggligt säker på att få med vinnaren här. Det behöver faktiskt inte vara fel att ta samtliga då det har skrällt rejält vid flera tillfällen i just Silverdivisionen på V75 senaste två åren. Detta sedan dom höjde gränsen på vad man fått ha tjänat, vilket gjorde att klassen blev jämnare och hårdare. 

12 Grainfield Aiden 18% är ruggigt bra och bara mosar på i loppen och sist höll han undan före en så bra häst som Martin De Bos när han fick vinna i Silverdivisionen. Inte många i loppet som vunnit i klassen och några är helt gröna i Silver, så trots läget ska han räknas klart först här.

9 Perfekt Dynamite 9% blev det fel för sist men är ruggigt bra i förhållande till dagens motstånd och han vann försök och final i Brons under mars i fjol så det är hans årstid nu. Han går alltid med skor och har nu två lopp i kroppen. Kusken vinner inte gärna på V75 och det är väl ganska stort minus så klart men hästen är så pass bra att ekipaget kan vara först i mål ändå. 

4 Electrical Storm 15% är också ny i klassen men har betydligt bättre läge än värsta konkurrenterna och borde hamna bra på det från ett perfekt fjärdespår bakom bilen. Bortlottad i Brons-finalen sist men Mattias Djuse har bra form på såväl tränat som styrningar och ekipaget räknas med bra segerchans. 

1 Remarkable Feet 19% har vunnit både försök och final i Brons, så debut i Silver för denna med och blir väl lite överstreckad, då det var rejält mycket tur inbakat i vinsten sist, från fjärde invändigt. Räknas igen men bara en i mängden, liksom 10 Man At Work 26% som blir favorit igen. Han har blivit betrodd gång efter annan i Bronsdivisionen men inte vunnit där så är det väl högst tveksamt om han ska kunna vinna direkt i Silver. Även denna är överstreckad som vanligt och har ett svårt utgångsläge, är bara en av många vid bred gardering.

Tänkbara skrällar är 11 Weekend Fun 2% som står riktigt bra inne i loppet och har årsdebuten avklarad, med en seger som resultat. Magnus A Djuse vinner mycket lopp hela tiden och tränaren Daniel Wikberg har inlett året bra, så form på denna kanten. Många starka hästar i loppet så han ska kunna hitta bra ryggar och spurta snabbt till slut. 2 Malkin 2% har visat bra form i enklare gäng och har nu tre lopp i kroppen efter några månaders vintervila. Hårt inne i klassen men ett klart okej utgångsläge och ett kuskplus gör honom lite intressant att se upp med. 3 Sir Q.C. 4% nämns i många tips inför lördagen men stannar ändå på låga procent, så fort det är lite längre distanser så streckas han hårdare. Nu testade han ju kort distans sist och gick bra som tvåa, med halvvarvet längre så kan det gå med fortsatt Kontio upp som han verkar trivas med. 6 Importedfromdetroit 2% vann ett mycket billigt lopp sist men har en del vinster i raden och står ganska bra inne på pengarna, nu ska han gå med skygglappar första gången på flera år och skulle kunna skrälla i jämnt lopp. 

Ranking: A 12. B 4.11.10. C 9.6.1.3.2. D 5.8.7.

 

Avdelning 7.

Näst lägsta klassen och favoriten står lite hårt inne i loppet men har vunnit 5/6 lopp så han ska ändå ha bra chans i ett inte jättetufft lopp.

1 Strong Heartbeat 31% stiger i procenten då manga ”experter” håller denna som ett spikförslag, det gör att många system lär sitta med denna som spik till slut och spelvärdet blir väldigt högt på motbuden då. Förstår att denna har hög segerchans och kan mycket väl hålla upp innerspåret då det är Bergsåker, men då spelvärdet är lågt så förordar jag gardering. 

5 Mass Capacity 15% utmanar om spets och han är betydligt mer rutinerad och har ett bra spår bakom bilen. Ganska stor chans att han kan snuva favoriten på ledningen då blir han hästen att slå, då han vinner ungefär varannat lopp han startar i. Stallet är i bra form och denna har årsdebuten efter vintervila avklarad, med vinst som resultat.

6 Meritt 17% har gjort fina lopp gång efter annan från tuffa lägen och blev diskad vid en av vinsterna. Nu är det fortsatt Rickard N upp och stallet har fortsatt absolut toppform. Stallet selar också ut 10 Bowling Triple X. 2%. Den har startat i försök och final i klassen redan under året och var lite bortlottad i finalen men gick bra gången innan som tvåa på just Bergsåker. Gått klart framåt i fem starter i nya regin. 

9 My Sweden 16% kommer från tre raka vinster från ledningen och sist var det årsdebut efter ett par månaders vila och vinterträning. Bakspåret är så klart negativt men stallet har efter en trevande inledning av året visat klar uppåtform senaste veckan. 

Från bättre lägen startar4 Soul Tan 4% som ska testas med lite annan utrustning, kanske en bike, så i öppet lopp kan den skrälla. Även 3 Digital Class 11% har hyggligt utgångsläge och har bra form, men kommer från galopp så rankas ner lite på det men kan vara aktuell vid bredare gardering.

Ranking: A 1.5. B 6.10.3.9. C 4.11. D 7.2.12.

 

Stora systemet

Avd.1: 2.4.6.7.8.9.

Avd.2: 15 Odd Herakles

Avd.3: 1.4.

Avd.4: 1.4.6.9.10.

Avd.5: 5 Religious

Avd.6: 1.4.6.9.10.11.12.

Avd.7: 1.5.6.9.10.

2100 Rader som kostar 1050 kronor.

Lilla systemet

Avd.1: 2.4.6.7.8.9.

Avd.2: 15 Odd Herakles

Avd.3: 1.4.

Avd.4: 1.4.6.9.10.

Avd.5: 5 Religious

Avd.6: 12Grainfield Aiden

Avd.7: 1.5.6.9.10.

300 Rader som kostar 150 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!