Manfred Kåvestams blogg

Speltips: V75 Mantorp 14/2

V75-Omgången.

Den här veckan är det Mantorp som är värd för V75 och det är ju en kul bana då det var just här som jag spelade in över 2,4 miljoner på sju andelar, för drygt ett år sedan. Banan är oftast väldigt bra i underlaget men upploppet är kort, med sina 177 meter, bredden är väl tilltagen, vilket är bra för hästarna i voltstarter. Ingen vinklad vinge eller open-stretch här att ta hänsyn till och trots det korta upploppet ligger spetsvinnare så nära medel, på svenska banor, som det går att komma, oavsett distans. 

Vad som är anmärkningsvärt, statistiskt, är att från spår tre bakom bilen vinns ett par procent fler lopp här än på genomsnittet, (baserat på ett par tusen lopp sedan 2010) detta på bekostnad av spår fyra och ett, som är under snittet här. Innerspåret bakom bilen är då kanske inte så bra här då det först och främst behövs en riktigt startsnabb häst för att hålla upp innersniffen, så leta spetsbuden från bit ut i banan och spår fem är som vanligt bäst. Kort upplopp gör ju också att det blir svårare att hinna få upp farten från rygg ledaren eller tredje inner om luckan väl kommer in på upploppet, det gör ju att dom som hamnat hyggligt bra på det från 1 eller 4 ändå inte får samma chans som på banor med längre upplopp. Det samma gäller även för spår ett i volt, ett par procent färre vinster här, men fortfarande ett av dom bästa så klart.

Kuskändring redan vid fredag lunch för alla Örjan Khilströms styrningar under fredag och lördag, på grund av ryggproblem, som ställt till det under många år för Khilström. Något att ha koll på för er som läser startlistorna i papperskopior från tidigare i veckan. Johan Untersteiner ersätter i dom två bästa chanserna, i avdelning ett och två på V75, den kanske allra bästa chansen på förhand i sjätte avdelningen är struken, 5 Deede Star.

 

Bästa Spiken!

I jämnt spelat lopp tar jag ställning för den jag misstänker är bästa hästen och har visat toppform en längre tid.

7 Religious 27% kanske inte tar spets då 6 Taiga Woodland 14% har startspår invändigt. Christian Fiore kör säkert i spets, men inte helt otroligt att han skulle kunna släppa då det är full distans, men grundtipset är väl att Taiga körs i spets.

Jag tror dock att Religious är så pass mycket mer komplett häst att han plockar ner den från utvändigt. Religious blev det lite felval för i slutet av senaste loppet, i finalerna på Solvalla. Allt sparat som fyra och hade dom kört fram invändigt hade det istället blivit vinst, nu tror dom mycket på honom från stallet till denna gången istället. Kvar i klassen och återgår till den svenska biken då dom tyckte han inte riktigt fick utrymme och fullt ut av den amerikanska biken sist. Erik Adielsson upp nu är så klart ett plus och hästen kan vinna från spets, rygg ledaren, utvändigt eller från andra-tredje utvändigt. 

 

Gå Kort!

Diamantstoförsök i både avdelning fyra och fem och båda loppen ser ut att ha några få hästar som sticker ut lite och det borde gå att komma undan med få streck i minst ett av loppen. 

Omgångens största favoriter startar i båda loppen och i femte kommer veckans största ut i 4 Princess S.W. 62% som har ett perfekt utgångsläge, men även om hon varit bra så känns hon inte helt stabil i prestationerna. Vek ner sig från ledningen mot stallkamraten 3 Ofelia O.E. 13% som gick utvändigt efter att Princess fått bestämma i ledningen för två starter sedan. Dom är nog närmare varandra i vinstchans än vad streckfördelningen antyder. Fördelen för favoriten är att hon är startsnabb och ska så klart ha någpot högre vinstchans i ledningen än övriga i loppet. 

Men kanske kan 2 Linda´s Girl 3% svara ut favoriten då hon har spår invändigt och är betydligt mer härdad i klasen med nära miljonen på kontot. Jämfört med PU:s favorit och andrahandare som fått snabba pengar men ändå bara har runt 650 tkr på sina konton. Lindas Girl gick med vanlig vagn sist då det var voltstart men nu åker biken på igen och hon kan vinna loppet från spets, även om det alltid är svårt att spetsa från spår två bakom bilen när det är startsnabb konkurrent från spår fyra. Rygg ledaren kan det också från, men bara ett eventuellt fjärde streck denna gången. 

Ner i klass går definitivt också 11 Vichy Grif 12% som startat mot hingstar och valacker eller i hårdare stolopp på slutet. Sist var hon bra som tvåa efter lopp ute i spåren mot Taiga Woodland i spets över kort distans. Hennes spurt lär bita mycket bra här om det blir den minsta körning där framme men går det långsamt så tål hon även ett tidigt avancemang och André är en vaken kusk och jag litar på han gör rätt och rankar ekipaget mycket tidigt.

Lås på favoriten från bra läge med hög spetschans och kanske bästa hästen, som lottats till sämre läge men tål tufft upplägg här. Alternativt spelar man med en tredje och möjligen en fjärde häst i loppet, men utanför dom fyra nämnda har jag mycket svårt att se att någon ska räcka.

 

Avdelning 1.

I inledningen är det ganska öppet lopp över kort distans och det kan vara så enkelt att mitt förstastreck bara är bäst, men jag garderar nog på här ändå. 

6 Gambit Brodde 19% är en tänkbar spik för den som garderar i andra avdelningen, då jag gillar att ta ställning redan i första eller andra avdelningen för att få bra värde i systemen med flera streck längre fram. Gambit tränas av Conrad Lugauer och det aviseras att det är sista starten före lite vila så det blir all in med helstängt huvudlag och Marc Elias lär inte sitta fast med sparat till slut. Kort distans och det är bara att styra framåt tidigt, hög vinstchans men då det är startspår en bit ut bakom vingen så är det ändå chansartat och ekipaget kan bli hängande en bit. 

2 Barista Oak 23% hade först Örja Khilström uppsatt som kusk men efter att han fått sjukskriva sig så blir det Johan Untersteiner som ersätter och det är inget stort minus då han har ungefär samma segerprocent och det är ett litet plus mot ordinarie körsvenner, även dom gjort det bra bakom honom. 

Bra kusk även på 3 Digiatl Class 14% som gjort det oerhört bra från skräp-lägen gång efter annan, trotsa att hon är ett sto i öppen klass så har hon visat sig räcka och duger bra även nu. Som nämnts är spår 3 betydligt bättre här på många andra banor, så läget är riktigt bra och Jepson upp är också bra så klart. 

7 Quick Vald 10% är startsnabb bakom bilen trots läge långt ut bakom vingen skulle det kunna bli ledningen tidigt och med ryckhuva denna gången så kan det vara extraväxeln som behövs för att vinna på V75.

12 Surf´n Turf 4% har så klart hopplöst läge, men inte länge sedan han var favorit på V75 mot liknande motstånd och totalt bortglömd nu. Då var det vanlig vagn vid voltstart och då det är nu är auto räknar jag med att biken åker på igen. Med minsta klaff och tur i loppet så kan han vara en skräll man inte skulle bli förvånad över. 11 Mellby Guard 11% har varit bra på slutet och höjt sig ytterligare i dom senaste två starterna och anledningen till det stavas så klart bike. Med rätt draghjälp kan han vinna trots läget.

1 Corleone D.K. 11% varnas det från höger och vänster och väldigt många har honom som spetsbud, men det är inte så lätt som många tycks tro att hålla upp ledningen från innerspåret. Henna Halme har fortfarande inte vunnit på V75 och ekipaget är överspelat denna gången, jag står över även om hästen kan duga om dom mot all förmodan håller spets. 

Ranking: A 6. B 2.3.7. C 11.12.9.5.1. D 4.10.8.

 

Avdelning 2.

I andra avdelningen väljer dom flesta att sprida strecken rejält och jag har ofta poängterat vikten av att bygga systemen lite mot kollektivet. Visst man får inte sina femmor, sexor och sjuor lika ofta och missar ibland sjuor som ”alla” har och då ger ett par tusen, men man siktar varje gång mot högre utdelningar. Ibland hamnar ju på någon av dom mest betrodda som man tror bara vinner och då får man vara extra noga med hur man bygger systemet runt om. 

Nu väljer jag att spika i ett lopp där många garderar och lägger den som bästa spiken då spelvärdet är högt trots att han är favorit. 8 Jimpeto Joy 20% har fått lovord av kuskarna som kört honom och han har fungerat bra i enklare gäng för Riordan. Kusken är en av dom absolut bästa och även om hästen har en galopp, men då inte precis i startögonblicket utan efter 150 meter, så jag räknar med att Jepson får iväg honom bra. 

10 Ready To Roll 16% stiger hela tiden på procenten och är lågt satt hos oddsättare, då många snackar om honom. Dock säger körande och tränande Silvén att han inte speciellt snabb ut, eller iaf ojämn och bestämmer själv, då är spår sju ett spår han kan bli rejält hängande från och bara en i mängden vid gardering. 

2 Jori Boko 14% är bäst på grunddistansen och var före 1 Black Caviar7% sist dom möttes och var lika hårt spelade. Båda räknas vid gardering och Oscar Svanbergs kanske är bäst men också mycket hårdare streckad, så bättre spelvärde på Mika Forss häst. 5 Högstenastalldräng 8% kanske har gått ur form lite då han, efter bra snack inför, var sämre i finalerna med en galopp redan innan start som resultat.

Tänkbara skrällar är 12 Rallly Hans 7% som är härdad på V75 med okej insatser och ska duga i klassen och ”är väldigt bra i ordning” enligt Melander. 7 Winner Bac 3% tränas och körs av kusk Markus B Svedberg som gör det bra med ett mindre material och inte är så påpassad och känd hos den stora massan, som han borde vara. 14 Angel Raziel 3% har kuskplus i Adielsson som är i form och hästen har gjort det bra från dåliga utgångslägen tre starter i rad. 9 Setauket 1% kommer från stall i form och har det bästa springspåret på tillägget och första gången Rickard N upp, som kör i absolut toppform. 

Ranking: A 8. B 12.14.7.2.9. C 13.1.5.6.15. D 11.3.4.

 

Avdelning 3.

Lägsta klassen på V75 och här skräller det ofta och garderingen är så klart given. Voltstart över 2640 meter och i normala fall vinns loppen då oftast från spår ett. På Mantorp är dock spår sex bäst, tätt följt av spår två och först på tredjeplats kommer bricka ett. Bra hästar från alla dom lägena och jag lämnar inte en lapp utan att ha dom tre med i detta loppet. 

6 Hubba Go Alone 42% är favorit och given att ranka först då Joakim Elfving inlett året strålande och den här hästen är inget undantag. Tre raka vinster har den hunnit med i år och Rickard N är ju så klart bra på den från springspåret. Hästen står dock hårt inne i loppet och måste garderas på uteblivet spelvärde som ganska stor favorit i lägsta klassen och då det är debut över längre distans. 

2 Father Of Sun 7% står däremot perfekt inne I loppet och måste räknas mycket tidigt, då hon redan testat på V75 tidigare har hon väst in i klassen bra och från ett perfekt andraspår är vinstchansen hög.

Även 1 Cayucos15% har testat V75 i sin förra start och det var över ännu längre distans som trea bakom Burning Man och Vagabond Bi som båda bara stod 20 meter bakom. Här står han riktigt bra inne i loppet och om han inte hamnar för långt ner invändigt så ska vinstchansen vara riktigt hög. 

4 Ikaros Di Quattro 10% är startsnabb och kanske kan komma iväg hyggligt trots ett lurigt fjärdespår i volten här. Det är väldigt positiva tongångar från stallet och det lär bli offensivt upplägg och hästen räknas med chans. 

8 G.R.J´S Wolverin 14% har varit ute på V75 tre starter i rad och har ett bra smygläge denna gången efter att ha suttit fast ett par gånger på slutet och ska väl ha gått framåt med dom två loppen. Kommer dom ut denna gången så kan han vara vinnaren.

Ranking: A 6. B 1.2.4. C 8.5.3.10. D 7.9.12.11.

 

Avdelning 4.

6 American Hill 60% blir väldigt stor favorit, trots bara 102 tkr på kontot vilket är oroväckande på V75, sådana favoriter faller ofta tungt. Högt värde att gardera henne men samtidigt vill man ju inte slösa allt för många streck, då hon kan visa sig vara överlägsen. Hon tränas av Lugauer och körs av Marc Elias, det har varit ett vinnande koncept i många lopp sista veckorna och hästar från stallet håller alltid hög klass. Det är dock en nybliven fyraåring och dom rekommenderas aldrig som spikar på V75 av mig, då dom helt enkelt vinner alldeles för sällan, oavsett klass, så här tidigt på säsongen. 

7 Clean Cash 14% är startsnabb och av rätt stam som namnet antyder och det givna spetsbudet då favoriten inte är lika startsnabb och stabil från start. Här har dom fått orning på henne och hon kommer med två raka segrar så det är klart att det är läge att testa i rätt klass på V75 och från ledningen kan hon mycket väl vinna loppet. 

15 hästar på två startfållor och det är hög risk för omstart och då brukar det bli ännu mer problematiskt för stora favoriter på startfållan i dom här loppen. Från tilläggsfållans bästa springspår startar 14 Die Kaiserin 5% som står bäst inne på pengarna och har högst startpoäng i loppet. Det är kanske bästa hästen på tillägget och vid omstart i liknande lopp så vinns det ofta av den som är bäst på tillägg. 

Fjärde häst vid gardering är nog, från tilläggsfållans andra springspår, 15 Olga Utca 3% som visat uppåtform på slutet. Erik Adielsson är enormt kuskplus då hon oftast körs av tränaren själv, springspår är också ett bra läge för Erik som kan välja upplägg därifrån. 

Andra tänkbara kan vara 9 Lyx Håleryd 4% som vunnit enklare lopp mellan V75-starterna men inte riktigt fått det att stämma i dom tuffare loppen, kanske kan ha lite tur nu och då har hon kapacitet som räcker i klassen. På grunddistansen har 4 Catwalk Ima 5% mest startpoäng av dom där framme och kommer med fin formrad. Hon är dessutom startsnabb så kanske kan hon komma iväg hyggligt trots ett besvärligt fjärdespår i volten. Kan vara en tänkbar skräll på hemmabanan.

Ranking: A 6. B 7.14.15.4.9. C 12.3.11.5. D 8.13.2.1.10.

 

Avdelning 5.

Se ”Gå Kort!”

Som sagt, två, tre eller fyra streck stänger loppet, får se vad man har råd till och vad känslan på lördag säger. För er som har ännu fler streck att avvara så har ju 12 I´m A Believer 3% gjort det riktigt bra ett par gånger i rad på V75. Läget är vad det är och även hon har fått snabba pengar på slutet men avslutningen lär bita bra. 

Ranking: A 11.4. B 3.2. C 12.1.6. D 5.8.10.7.9.

 

Avdelning 6.

Se”Bästa Spiken!”

 Värsta motbuden är spetsbudet 6 Taiga Woodland 14% och en bra häst från uselt läge i 8 Thriller N.P. 10% som nu är båda är nedstrukna ett spår vilket så klart är mycket positivt. Negativt på Thriller är skor, då han är mycket bättre barfota och kanske får vänta några veckor till innan han är riktigt het på V75. Står dock bra inne i klassen och ska med vid bredare gardering. 

Hårt betrodda 3 Ronald Malibu 26% står hårt inne i klassen och får kanske vänta något lopp till i klassen innan man kan gå på den till så högg procent. Visst kan han vinna loppet men dåligt spelvärde och körs han mot ledningen kan det ju bli galopp när Taiga Woodland kommer fort upp utvändigt, direkt. Sist Ronald och Religious möttes på V75 var det just det som hände, tidig galopp för Ronald och Religious kördes först i dödens och tog över efter 500 meter och vann loppet som något mer spelad, hoppas på repris. 

1 Zio Tom Jet 5% är bra för klassen, men kan hamna tredje invändigt denna gången och då kan det bli för långt fram även om luckan kommer. 12 Boulder Luke 1% gör det bra mot liknande motstånd gång efter annan på Solvalla och duger bra i klassen men rejält bortlottad nu. 9 Yankee Boy 1% är kanske mer intressant då, med ett lopp i kroppen är hemmahästen kanske redo för en skrällvinst med rätt ryggar, från ett smygläge. 4 Joe Martini 3% har ett bra startspår som körs nu för första gången av Emilia Leo och tränas av Goop, båda kommer med full form och det gör ekipaget till tänkbart skrällbud vid gardering.

Ranking: A 7. B 6.8. C 3.1.4.9.12. D 11.2.10.

 

Avdelning 7.

Silverdivisionen är något sämre än den varit några gånger i vinter men det är ändå hästar man känner igen även om några är relativt nya i klassen. 

Bästa hästarna har sämre utgångslägen och visst kan favoriten 2 Reverend Wine 32% köras till spets, inte blixtrande bakom bilen men när han får upp farten efter 100 meter så är det nog inte många i detta loppet som kan svara. Kanske kan någon av 5 Dizzy River 2% eller 6 Dom Perignon 1% ta ledningen initialt, då dom startar lite längre ut och precis bakom bilen så kan dom få med sig mer fart direkt. Båda dom lär ju släppa till favoriten sen men allt sådant kostar ju lite extra och även 4 Perfekt Dynamite 15% låter det som det ska bli offensivt upplägg från. Om den körs framåt till dödens tidigt från ett bra startspår så kan det bli långt hem från ledaren här även om 2 Reverend Wine är så pass bra att han ska kunna hålla undan mot samtliga här trots lite tryck på vägen.

Men Perfect Dynamite blir jag heller inte förvånad om den vinner från utvändigt, alternativt avlöst av 12 Grainfield Aiden5% efter en bit. Grainfield Aiden trivs inte bakom hästar och fick grus i ögonen sist och var därför inte alls att känna igen. Spåret är ju åter riktigt uselt, men Hannu kanske drar i högertömmen direkt och kör framåt och då hästen är så pass bra kan dom vinna med ett offensivt upplägg. 

7 Martin De Bos 25% ser jag dock som en bättre häst och det är alltid bra ordning i Puros stall, där det för övrigt bara är sju (7!) starthästar på listan för dagen. Stallet brände med stora favoriter på både i tisdags och onsdags, men det behöver inte betyda något speciellt form-tapp då den ena va tvåa och den andra galopperade, så det oroar inget, snarar att det istället är närmare en vinst nu då, rent statistiskt, då Puros hästar vinner nära 30% av sina lopp över många års tid. Dom har trots plumparna i protokollet vunnit 3/7 starter i år och detta är en av stallets två bästa hästar (jämte Burning Man). Skor runt om oroar inte heller då han vann försök och final i klass 1 förra vintern med skorna på. Han har visat att han kan vinna bakifrån då han lottades till 12 och nedstruken till 11 bombade han runt ett liknande silver-gäng över 1640 meter på Åby, så kort upplopp spelar ingen roll heller då han kan gå fort även i tredjespår genom svängarna. Spik förslag men läget en bit ut bakom vingen oroar så klart och en mindre gardering kan vara på sin plats denna gången. 

3 Roofie 13% fick en del sparat I finalerna förra veckan och räknas som kantboll igen med rätt resa men är väl rejält överspelad denna gången. 

Ranking: A 7. B 2.12. C 3.4.9.5. D 10.6.11.8.1.

 

Stora systemet

Avd.1: 2.3.6.7.11.12.

Avd.2: 8 Jimpeto Joy

Avd.3: 1.2.4.6.8.

Avd.4: 4.6.7.9.14.15.

Avd.5: 3.4.11.

Avd.6: 7Religious

Avd.7: 2.7.12.

1620 Rader som kostar 810 kronor.

Lilla systemet

Avd.1: 6 Gambit Brodde

Avd.2: 8 Jimpeto Joy

Avd.3: 1.2.4.6.8.

Avd.4: 4.6.7.9.14.15.

Avd.5: 2.3.4.11.

Avd.6: 7 Religious

Avd.7: 7 Martin De Bos

120 Rader som kostar 60 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!