Manfred Kåvestams blogg

Speltips: Tidiga tankar GS75 Bergsåker 9/2

GS75-Omgången.

GS75 går denna veckan på Bergsåker och den banan är känd som en skrällbana, och det är upploppet som är lite över medellångt som gör att fler får chansen till slut. 200 meter är upploppet och banan är genomsnittligt bred. Spår ett bakom bilen är kanske lite bättre här än på många andra banor, från start. Det har att göra med vart dom släpper hästarna och ofta kan det bli så att desto längre upplopp ju bättre startmöjligheter för innersta spåren, men hur långa eller snäva kurvor en bana har spelar också stor roll. 

I övrigt inga konstigheter med banan och spelstopp är som vanligt 15:00. Och omgången i stort ser ut att hålla lite lägre klass över lag, än vad man kanske är van vid på dom rikstäckande spelen. Hoppas verkligen det blir bättre nu när vintern går mot sitt slut och dom större tränarna börjar ta ut sina lite bättre hästar för årsdebuter allt eftersom. Men nu får vi spela efter dom förutsättningarna som erbjuds. På det tidiga spelförslaget har jag tre tvåhästarslås, vilket inte är vanligt på mina system och jag spelar med bara en spik, det gör jag sällan. När sen procenten stabiliseras på söndag så kan det bli att jag tar ställning i ett eller två av kortloppen och spikar. 

 

Bästa Spiken!

I avslutningen är det tal om ett stolopp där nyblivne femåringen 5 Denali 32% står bäst inne på pengarna och har tre segrar på sju starter sedan den kom i sin nuvarande regi. Magnus A Djuse har inte vunnit med henne ännu men har kört då det varit lite tuffare motstånd, nu får han nog vinna från ett perfekt utgångsläge.

 

Gå Kort!

I andra avdelningen är det mycket låg klass och få starter på alla hästar och då ska man väl gardera på men jag spelar med få här istället för att annars kostar det många streck att börja gardera här.

4 Shut Up And Dance 20% tränas och körs av Robert Dunder som har inlett året i oerhört bra stil, både som tränare och körsven. Spåret är perfekt bakom bilen och det är bara galopp mot, visst har han en del galopper i raden, men då han nog är överlägsen i loppet felfri så känns det rätt att inte slösa för många streck.  

2 O.P´.S Fantastic 23% är knapp favorit som har spår invändigt om dom värsta motbuden och Ulf Ohlsson kör, så stabilt lås på två bra hästar från bra utgångslägen. 

 

Avdelning 1.

Lite högre klass på loppet var det tänkt då propositionen är öppen för hästar upp till 2 miljoner tjänat, med 20 meter tillägg för dom som har över en miljon på kontot. Det blev dock inte jättehög klass på hästarna och bara åtta anmälda tyvärr.

8 Importedfromdetroit 75% ser ut att bli väldigt stor favorit och det är väl med all rätta då han varit betrodd mot betydligt vassare motstånd. Han går ner i klass nu och trivs över längre distanser så 2640 meter ska passa bra även om han står ytterligare 20 meter längre bak. Antagligen så lär procenten gå ner ordentligt under söndagen, då omsättningen på fredagen är väldigt låg, men han kommer ändå bli omgångens klart största favorit. Om procenten sjunker kan det vara en tänkbar spik annars får man nästan försöka hitta motbud.

1 Jeppas Picasso 4% skrällde rejält i liknande lopp för ungefär ett år sedan just på Bergsåker, då inom V86. Då var receptet rygg ledaren och knapp vinst till slut mot ganska bra hästar där bak, det skulle kunna funka igen. 

5 Vanessa F.B. 2% är ett sto I öppen klass men hon har matchats mot V75-konkurrens ett tag då ska det bita bra i vanligt lopp. Vanessa var dock struken i onsdags, men det var för det var risigt väder och dom kunde inte ta sig till banan i tid, hon har inte stått över något och håller form. Är dock stallkamrat till stora favoriten och lär inte krångla mot den men är i så pass bra form att hon kan vinna loppet ändå, då många andra i loppet söker efter formen.

Ranking: A 8. B 5.1. C 4.3. D 6.7.2.

 

Avdelning 2.

Se”Gå Kort!”

5 Dragon Mearas 19% är nästan lika mycket streckad som min duo men körande Jonas Edlund körde 12 lopp i fjol utan vinst, så oerhört orutinerad kusk gör att jag bedömer ekipaget som överstreckat denna gången, även om strecken kanske kommer att sjunka en del på honom under söndagen. Betrodda 10 Carlos Chablis12% är ett sto i öppen klass och är rejält bortlottad denna gången, borde inte gå. Värst mot mitt lås är nog kanske 11 Spartan Cougar 16% som körs av duktiga Jimmy Jonsson och hästen har ett lopp i kroppen nu och verkar ha bra form. 

Ranking: A 4. B 2.11. C 5.3.10. D 6.7.1.8.12.9.

 

Avdelning 3.

Ungdomsserie och orutinerade kuskar så jag väljer att ranka upp dom som kör lite mer, men det är nog inte fel att ta alla här då dom mest betrodda har lottats till svåra utgångslägen. 

8 Ellis Pride 60 % ser ut att bli oerhört stor favorit även om det också här kommer att ändras oerhört mycket innan spelstopp så är det tufft att bli stor favorit från bricka 8 bakom bilen. Var ute på V75 sist och hade lika uselt läge då, går ner i klass men inget är givet i sådana här lopp.

7 Al´s Charmy Flicka 20% är ett sto I öppen klass och har också dåligt utgångsläge. Hon har dessutom vunnit sina två starter i vinter på riktig vinterbana och även om det kanske krävs brodd bak på Bergsåker på söndag så är det absolut inte samma sak. Klart överstreckad. 

11 Carhu 0,3% gör comeback här och lär stiga rejält på strecken då han varit ute i tuffa lopp och härdats som unghäst. Kusken kör en del lopp och är den ens nära formen ska den kunna vinna loppet, då den mäter flera ston och många andra som kanske är ännu längre från formen. Carhu gick bra i somras och testade till och med derbykval, det bör som sagt bita bra här.

12 Ävja Palema 1% körs av en av dom bästa kuskarna i loppet och hästen tål offensivt upplägg så kan duga trots att det är ett sto från sämsta tänkbara spåret.1 Aldorassa 1% har ett fördelaktigt läge och Tamara Skutnabb har haft framgångar i sina styrningar i vinter, så skulle kunna skrälla i ett dåligt lopp. 5 Special One O.K. 2% ska väl inte duga egentligen, men Marcus Lilius kör en del lopp har viss rutin till skillnad mot flera av konkurrenterna. Spåret är statistiskt sett en hit i sammanhanget och ekipaget skulle kanske kunna vara en storskräll. 2 Okalani Grazia 7% står hårdast inne i loppet och Olle Wäjersten har kört lite mer på slutet men han vinner inte så ofta och inte tränaren till hästen heller, så det borde bli för tufft, men svårt att räkna bort någon här.

Ranking: A 8.11. B 12.7. C 1.5.9.2. D 6.10.4.3.

 

Avdelning 4.

Ytterligare en stor favorit i omgången och det är ett sto i öppen klass och det brukar jag ju opponera mig mot, om det inte är riktiga undantagshästar. Det är för tidigt att säga om hästar som tjänat så lite som dom gjort i detta loppet och då är garderingen ett måst. 

4 Listas Thaitanic 79% är nybliven fyraåring och absolut inte någon som ska vara så stor favorit här. Nu kommer väl insatsprocenten gå ner en del, men den kommer fortfarande vara stor favorit. 

1 Wilshere 8% gör comeback här men vann tre lopp vid den här årstiden i fjol, två på Bergsåker och ett på Solvalla. Han trivs alltså på banan och har ett fördelaktigt läge denna gången.

8 Self Explosive är startsnabb och nu är han nedstruken ett spår så skulle kunna hamna bra till trots spår en bit ut bakom bilen. Tänkbar skräll då han gått bra för ordinarie kusk och tränare Nils Elfving. 

Ranking: A 4. B 1. C 8.11.9.10. D 3.6.5.7.

 

Avdelning 5.

Mycket svårtippat kallblodslopp med många ston i startlistan och låg klass över lag, spelar med många streck här.

Favoriten10 Grude Tilla 21% tränas av Tjomsland och körs av Ulf Ohlsson så det är klart att det ska vara bra chans bara på det, men ett sto och jag tror mer på Tjomslands andrahäst i loppet. 12 Paulas Prins 13% har inlett året med två raka segrar och det är bra meriter i detta fältet. Visst har det varit när han varit med i främre träffen tidigt men han har också varit bra och det har varit på Bergsåker, så motståndet är inte så mycket värre nu även om han så klart går upp mer och mer i klass för varje vinst och står lite hårt inne på pengar här. Tror dock att det ska bita bra och han är en tänkbar chansspik i vidöppet lopp, på visad form. 

8 Månodin A.M. 17% körs av Mats E Djuse och tränas av Jan Olov Persson som inte haft så bra form på träningen hittills i år, men ett så här billigt lopp ska hans hästar kunna hävda sig i då det ofta är bra klass på hans djur. Comebacken och årsdebuten avklarad med ett andra pris som resultat och kan ha gått framåt med loppet i kroppen, tidig.

Fördel ston i propsitionen så måste nog ta med en hel del av dom ändå vid gardering och alla tre som står 20 meter före står riktigt bra inne i loppet. 3 Ylva Li Karma 22% får Magnus A Djuse upp för första gången och han kan ju som bekant köra häst. Hon kommer från vinst och duger bra här. Rejält kuskplus på 2 Rote Tindra 4% och det kan ge det lilla extra som lär krävas nu, tänkbar skräll. 1 Vikings Vilja 6% har ett bra läge och är ofta betrodd i sina lopp, svarar med bra placeringar allt som oftast och med ett smyglopp och rätta luckorna så duger även hon. 6 Odexa 3% är speedig i sammanhanget och har gått låga 27-tider på kort distans, får hon rätta ryggarna kan hon nog spurta ner dom flesta här.

Ranking: A 12. B 8.10.6. C 1.3.15.9.2.11. D 14.4.5.7.13.

 

Avdelning 6.

Skiktat sto-lopp kan man säga, där kanske fyra fem hästar kan vinna loppet, resten känns chanslösa. Jag väljer att strecka fyra hästar men det finns kanske en eller två till som kan överraska. 

3 Global Wannabe 26% tränas av körs av Daniel Wäjersten som hade ett bra 2019 och han har startat sitt 2020 ännu bättre, så från stall och kusk i form gör hästen årsdebut och comeback här. Hans hästar är förberedda och jag räknar med bra insats direkt men inget att gå rakt ut på då den kan behöva loppet för att vara på topp. 

6 Gala Shadow 32% blir favorit och även Pihlströms stall har börjat året riktigt bra, denna har dessutom redan hunnit med att vinna två lopp i år så hästen kommer med visad form. Ulf Ohlsson kör åter igen och det är så klart ett plus med en toppkusk, lite långt ut på vingen dock även om hästen är startsnabb så kan det kosta lite i början att köra till, då kan det sitta i benen till slut då detta är ett nyblivet fyraårigt sto.

Nybliven fyraåring är även mitt skrällbud i loppet, 9 Marimaräng 4% som står lite tufft inne i loppet och gått lite långsammare tider på en sämre Östersund-bana. Det intressanta här är att det är rejält kuskplus denna gången med Mats E Djuse upp och det kan göra många meter jämfört med ordinarie körsvenner. Det är en chansning men tror på rejäl rekordsänkning med den ändringen och då kan det räcka hela vägen om dom två betrodda kör mot varandra där framme.

Öysten Tjomsland tränar inte bara kallblod och här har en en häst som kommer med raka segrar. 10 Miss Red 24% avslutade förra säsongen med vinst och vann direkt i comebacken och med årsdebuten avklarad kanske hon gått framåt ytterligare. Jimmy Jonsson kör allt mer och gör det ganska bra, så hittar dom rätt här lär spurten åter bita bra till slut. 

Ranking: A 3. B 6. C 10.9.8. D 11.4.2.7.1.5.

 

Avdelning 7.

Se”Bästa Spiken!” 

1 Trilly Of Nando25% har chans att hålla ut samtliga i starten och har då så klart bra vinstchans med, men tror att Denali är så pass mycket bättre och kan vinna oavsett löpning. Då Trilly gick som bäst i somras på barfota fram så är skor ett klart minus för henne. Då väljer jag att ställning och spika Denali, då det är ganska jämnt spelat mellan dom. Dessutom är även 2 Carmencita Majo 19% startsnabb och överraskade från ledningen sist och då kan hon ställa till det lite för Trilly i spetskörningen. Hon ska dock inte räcka i detta sällskapet och lär sjunka rejält i insatsprocenten under söndagen. Hästarna från bakspåren borde få svårt att blanda sig i matchen och är bortlottade denna gången.

Ranking: A 5. B 1. C 3.11.10.9.2. D 4.6.7.12.8.

 

Stora systemet

Avd.1: 1.8.

Avd.2: 2.4.

Avd.3: 1.5.7.8.11.12.

Avd.4: 1.4.

Avd.5: 1.3.6.8.10.12.15.

Avd.6: 3.6.9.11.

Avd.7: 5 Denali

1344 Rader som kostar 1344 kronor

Lilla systemet

Avd.1: 8 Importedfromdetroit

Avd.2: 2.4.

Avd.3: 7.8.11.12.

Avd.4: 1.4.

Avd.5: 12Pulas Prince

Avd.6: 3.6.9.11.

Avd.7: 5 Denali

64 Rader som kostar 64 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!