Manfred Kåvestams blogg

Speltips: GS75 Boden 19/1

GS75-Omgången.

Boden, med riktig vinter-bana, står värd för GS75-omgången denna söndag. Vinter-bana innebär tjock is med bra svikt i och det krävs långa broddar i skorna, så håll koll i programmet på ett litet ”v” i anmärknings-kolumnen. Då kan man ju få en uppfattning om hästen gått bra på sådana banor tidigare. Det är ett mycket annorlunda banunderlag så är det omöjligt att ranka en häst högt som aldrig startat under sådana förhållanden. Att det är betydligt lägre andel vinnare från ledningen här än på andra banor är intressant. Dom som lägger för mycket kraft i starten kan få det tyngre till slut här, då rejält fäste i banan ger mjölksyra lite tidigare än på andra banunderlag. Upploppet är strax över medel med 200 meter och i övrigt inga konstigheter, spelstopp på GS75 är 15:00.

Hemmatränare att hålla koll på är Hanna Olofsson, Petri Salmela och Robert Dunder som alla tre brukar ta en del vinster här uppe. I övrigt är det ofta mycket gäster från Finland och så även denna gången, vissa är lite svårare att sätta in i loppen men många har ändå startat en del i Sverige.

 

Bästa spiken!

5 Zorro Swing 19% ska ha hög vinstchans i jämnt spelat lopp och jag tar ställning och spikar honom. Han går från alla positioner och här har han ett helt klart okej andraspår på sin tilläggsfålla och borde hamna hyggligt på det direkt. Värsta motbuden står på samma startfålla och 5 Hagentoy 16% gick klart godkänt sist men var klart slagen av Zorro då. 8 Toutre 24% vann sist med svensk bike trots voltstart, vilket är lite chansartat från snäva spår så oklart om han går så igen då det är fjärdespåret i volten. Han är oavsett första motbudet men då jag bedömer Zorro som en bättre häst och som har bättre utgångsläge är det bra läge och spelvärde att ta ställning. 

 

Gå kort!

I femte avdelningen är det låg men blandad klass, med flera ston i öppen klass och väljer att stänga loppet på tre lägesgynnade valacker och har svårt att se det gå utanför dom. 

5 Boogiewoogie Laday 45% har ett bra startspår bakom bilen och har sju segrar på elva starter med flera vinster på Boden, dock inte på deras vinter-bana så det är oklart hur han trivs på den. Han går så klart upp lite i klass för varje start han gör, med mer pengar på kontot och här kanske han inte släpps till ledningen helt enkelt. Lite överstreckad men given förstahäst i loppet.

3 Express Junior 27% är en av dom som kan ställa till det för favoriten, genom att vilja köra i spets. En av dom som har mest rutin i loppet med näst mest pengar på kontot och årsdebuten är redan avklarad med en vinst efter rejäl insats, tidig nu.

Och för att inte låsa på dom två överlägset mest streckade hästarna i loppet så behöver vi en tredje, lite mindre spelad häst för att få bättre värde i spar-loppet.1 Proud L.A. 10% tränas av Gunnel Fredriksson som är mor till körande Hanna Olofsson, och det blir ett ordentligt kuskplus, då Gunnel inte har någon vidare statistik som körsven. Hon är dock desto duktigare som tränare och tränar in bra pengar med ett litet material. Hästen är startsnabb och borde kunna få en bra löpning i kanske rygg ledaren bakom en av favoriterna och kommer luckan till slut så kan han absolut vinna detta loppet, då han visade uppåt form sist. 

 

Avdelning 1.

En bra favorit från bra startspår som ska gå bra i ledningen här och 5 La Norna 43% vann näst sist från spetsoch har totalt fem vinster på tolv starter. Hanna Olofsson tränar och kör men hästen står hårt inne på pengarna och är ett sto i öppen klass men detta loppet drog mest ston till anmälning så behöver inte vara så hårt ändå. Hon har dessutom fyra av fyra från ledningen. Då stallet håller henne som omgångens bästa chans så kan det vara ett vettigt spik-bud men garderar nog med ett par motbud på det stora systemet och då många lopp här uppe bjuder på mycket ojämn klass behöver man inte strecka så många. 

9 Lucky Cloud 22% har liksom favoriten riktigt bra vinststatistik med nio vinster på 21 starter under fjolåret och även om flera är i enklare, finsk konkurrens ger ändå många lopp viss hårdhet. Han har dessutom tre raka vinster vid sina Boden-besök, alla från bakspår så han tål ett slutvarv i tredjespår i den klassen han är i. 

4 Chintana Bananas 13% har mest pengar på kontot i loppet och får ett rejält kuskplus i Ulf Ohlsson denna gången. Även om formen är dunkel med comeback nu efter ett par månaders uppehåll så ska ekipaget räknas tidigt då hon är startsnabb och lär hamna bra till direkt.

3 Beach Lover 8% får också ordentligt kuskplus och drar lite streck men statistiken på vinter-bana är inte bra, efter två starter denna vintern och tre förra så är resultatet 0, 0, 0, 0, 6.

Så man får väl anta att banan inte passar honom alls och det är en man kan ranka ner en bit här. 

6 Let It Happen W.W. 6% är tänkbar kantboll här sedan hon blivit nedstruken till ett bra femtespår bakom bilen och hon visade uppåtform sist som tvåa efter en bit i dödens och efter att blivit avlöst fick hon leda attackerna i tredjespår sedan och var klart bra som tvåa. Ett bättre lopp nu och hon kan skrälla, om det är fortsatt bike på, som antagligen var anledningen till den bättre insatsen sist. 12 Filippa B.R. 3% kan också vara ett skrällbud, då hon är en av dom. Som tjänat mest pengar i loppet och kommer från ett bra år med nio vinster på 23 starter i fjol. När hon startat i Sverige har det ofta varit i hårdare lopp bland annat på V75 så dom insatserna ska man nog inte stirra sig blind på, här är det i ordinarie klass och då ska hon räknas. Dock är läget totalt iskallt och bara streck om man tar fyra-fem hästar eller mer. 

Ranking: A 5.9. B 4.6. C 12.11.2.7.3. D 8.10.

 

Avdelning 2.

Kallblodslopp där hästarna har tjänat en del men det är lite sämre klass på loppet som dessutom är över 1640 meter med en tilläggsfålla. Det är svårt att ta in 20 meter över kort distans även i kallblodsloppen och med många på grunddistansen så blir det nog ännu värre, så jag väljer att gardera på lite här med några kantbollar från främre startfållan.

Mycket betrodda 13 Guli Tor 41% är favorit i fara då körande Rickard N uttalat sig om att hästen ska ha ett lopp i ryggar och tål man inte att göra jobb i spåren själv så är 20 meter tillägg över 1640 meter väldigt chansartat och garderingen är given även om han står för klassen i loppet. Jan-Olov Persson tränar och han har även en från spår där framme i 7 Hägern T.H. 13% som har ett springspår och Ulf Ohlsson upp. Den ska så klart räknas tidigt här speciellt som han står bra inne på pengarna där framme. 

14 Forspärla 14% är ett sto öppen klass men kommer med bra form. Hon vann näst sist på vinter-bana från sjätte utvändigt och med draghjälp till slut. Kan få ett liknande lopp och har visat att hon fungerar bra på underlaget. 

2 El Viktor 6% har gjort några starter sedan regibyte och har inte fått till det fullt ut ännu, men nu blir det rejält kuskplus i Magnus A Djuse. 

3 Vårvind 15% är bra mellan galopper hela tiden och skulle hon klara av att hålla sig till trav ett helt lopp så ska hon ha mycket bra chans att vinna loppet. 

6 Lex Odin 2% är i princip ospelad, men stallet har bra form och läget är bra, borde kunna hitta bra position där framme och då är det fördelaktigt över den korta distansen.

Ranking: A 13. B 2.7.3. C 14.6.4.1. D 8.11.5.12.10.9.

 

Avdelning 3.

En proposition där det är ´fördel ston´, vilket innebär att dom får ha tjänat mer pengar än hingstar och valacker i loppet. 

4 Just In Time L.A. 20% tränas av hemmatränaren Gunnel Fredriksson och får nu rejält kuskplus i Magnus A Djuse. Går upp i klass nu då han vann V75 näst sist men det var på vinter-bana med så han visar att han har form och trivs på underlaget. Han har dragits med tuffa utgångslägen mest hela tiden på slutet så från ett perfekt utgångsläge bakom bilen med bra kusk så är vinstchansen mycket hög. 

6 Samaras K.M.E. 12% har gjort två starter i nuvarande regi och visade också han att han trivs bra på underlaget vid vinst sist. Räknar med fortsatt form och hästen kan ha gått framåt ytterligare efter andra starten för Sanna Sujala. 

2 Mycrazydream 21% är knapp favorit och Robert Dunder har bra form på både stall och styrningar för dagen. Hästen funkar bra på isbanan och när det nu är hemmaplan så är det nog riktigt bra vinstchans på denna som startade samma dag på V75 som Just In Time L.A., fast mot bättre motstånd, där han blev fast med sparat. Han är kvar i ordinarie klass och har ett klart bra utgångsläge denna gången. 

Ranking: A 4. B 2.6. C 5.3.8.10. D 9.11.7.1.

 

Avdelning 4.

11 Asterisque 63% blir hårt spelad men kommer med sex raka segrar efter att ha galopperat i debuten. Mauri Jaara som tränar och kör har bäst statistik av alla kuskar och tränare som gästar Boden denna dagen, så han åker bara till Sverige när han verkligen har vinstchans. Sedan 2018 vinner hans hästar 28% av starterna dom gör på Boden och med favoriter har han vunnit 16 av 32 ggr vilket med sina 50% är en bra bit bättre än övriga. Bara galopp mot, så ser ut att vara en stabil spik, då han dessutom står bra inne på pengarna, med mer än dubbelt så mycket på kontot mot den som startar från bricka ett.

5 Gelato 5% har spetsläge från ett bra spår och ska utrustas med ett helstängt huvudlag så kan räcka från ledningen om favoriten kommer bort med galopp eller liknande. Han har gjort en start i ny regi sedan han flyttade i mitten av december, kan tända till på miljöombyte och enklare motstånd då han ofta mött hård Solvalla-konkurrens. Han har dock aldrig vunnit lopp och ska väl ligga på procenten han är spelad på även om stallet meddelar att han tränar på topp. 

3 Soleil DÍnverne 16% har vunnit ett par lopp i fjol men varit desto sämre där emellan och även om han startar med viss vinstchans så är han nog överstreckad denna gången. 9 Boston Flip 3% har gått i hårdare konkurrens mest hela tiden och skulle kunna vara tänkbar skräll om favoriten blir struken och man får börja gardera upp loppet. Och då är även 12 Jelmer Boshoeve 6% ett tidigt streck, då han tjänat mest pengar i loppet och gör det bra mest hela tiden, oavsett utgångslägen. Comebacken avklarad och bör gå framåt med det loppet i kroppen.

Ranking: A 11. B 5.12. C 9.3.7.1. D 8.4.10.6.2.

 

Avdelning 5.

Se”Gå kort!”

Värsta motbuden har betydligt sämre utgångslägen, 9 Peppe Roc 6% kommer från vinst, men det var från ledningen och han är startsnabb vilket gör att läget är mycket missgynnande denna gången. 6 Imma Hanover 8% gör comeback efter flera månaders uppehåll och är ett sto i öppen klass som nu fått spår en bit ut bakom vingen. Det borde bli svårt att vinna direkt i årsdebuten för henne då hennes enda vinst i fjol kom i ett billigare P21-lopp. Ändå aktuell vid bredare gardering då hon startat en del mot betydligt hårdare Solvalla-konkurrens. 

Ranking: A 5. B 3.1. C 9.6.2. D 8.4.11.10.7.12.

 

Avdelning 6.

Se”Bästa spiken!”

Motbuden som startar på grunddistansen är bara fyra ekipage och borde få svårt att hålla undan där framme. Dom två bästa där framme är 2 Falcon W.F. 1% och 3 Trouble Leader 12%, där Falcon söker efter formen med många galopper på slutet och där Trouble Leader står väldigt hårt inne i loppet på pengarna. 

Bäst inne på pengarna av dom där framme står 4 Special Major4% som vann två lopp på vinterbana i fjol vid samma årstid. Han fick sparade krafter som fastlåst sist och gången innan avslutade han okej som ganska betrodd på V75. Han är dessutom startsnabb och har bra kusk så han skulle kunna ta sig förbi invändiga, oavsett hamnar han ju bra till med få där framme så han ska räknas tidigt vid gardering. 

Bland dom fyra på bakre tilläggsfållan är det bara en med form nog att räcka till här, men 13 Hesiod 12% vann inget lopp i fjol och att runda fullt 15-hästarsfält är nog lite väl mycket begärt, ska få tufft.

Ranking: A 6. B 8.5.13.4. C 3.2.10.15.7. D 1.9.12.14.11.

 

Avdelning 7.

Jättefavorit i avslutningen vill man ju helst inte ska vinna, för då stiger värdet inget, nu är det dock en bra favorit från bra utgångsläge. 3 Mr Sånna 68% ska inte vara så mycket streckad och det är läge att gardera lite här. Han var rejäl sist och vann V75 under vinterburst-veckan och fick då 100 tkr så möter väl lite mer rutinerade hästar nu men är ändå klar förstahäst i loppet. Det intressanta är dock är dock att i uttalanden från stallet håller dom La Norna i avdelning ett som en bättre vinstchans idag och det gör garderingen här ännu mer given. Dom varnar även för deras andrahäst i loppet som ska ha varit bra i träningen på slutet. Då kan 10 Barbed Wire Bronco 2% vara en rolig skräll i loppet, då det är ny kusk denna gången. Ungefär likvärdig körsven, så varken plus eller minus, men vissa hästar kan tända till med förändring.

5 Mountain Hooligan 9% är nog ändå spetsbudet även om favoriten också är startsnabb. Han kommer från vinst så formen är på topp och han vann på Bodens vinterbana i fjol vid den här tiden så han trivs på underlaget. 

11 B.W.L.Ruthless 7% är nog första utmanare trots läget, speciellt om den finska gästen kör mot favoriten där framme. Petri Salmela tränar och Ulf Ohlsson kör den här, som mött hårdare motstånd vid flera av sina starter. Han trivs på isen och vann tre lopp under förra vintern på Boden, han är stark och går från alla positioner och tål en repa i spåren så läget behöver inte vara så illa. Han har dessutom betydligt mer på kontot än dom betrodda där framme och han tjänade lika mycket under fjolåret som den stora favoriten tjänat i hela sin karriär.

4 Bottnas Easy Cash 6% kördes lite för fort på bortre långsidan sist kanske och hade varit lite närmare favoriten i mål sist med bättre styrning. Samma kusk denna gången och han kör inte så mycket lopp per år, men hästen är bra och startsnabb, så kanske kan hästen lösa det åt honom, då dom borde hamna bra till från start. 

Ranking: A 3. B 11.5. C 9.4.7. D 8.1.12.6.2.10.

 

Stora systemet

Avd.1: 4.5.9.

Avd.2: 2.3.6.7.13.14.

Avd.3: 2.4.6.

Avd.4: 11 Asterisque

Avd.5: 1.3.5.

Avd.6: 6 Zorro Swing

Avd.7: 3.5.9.11.

648 Rader som kostar 648 kronor

Lilla systemet

Avd.1: 5 La Norna

Avd.2: 2.3.7.13.14.

Avd.3: 2.4.6.

Avd.4: 11 Asterisque

Avd.5: 1.3.5.

Avd.6: 6 Zorro Swing

Avd.7: 3.5.11.

135 Rader som kostar 135 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!