Manfred Kåvestams blogg

Speltips: 60 Miljoner i Megajackpot på Axevalla 31/12

V75-Omgången.

Jättejackpot på Axevalla och avslutningen på årets Vinterburst, med 8 V75-omgångar på 9 dagar. 60 miljoner spås det bli totalt i sjurättspotten då omsättningen stiger kraftigt då det är så stor jackpot. Axevalla lär bjuda på en bra bana då det ska vara uppehåll och inte direkt öst ner sista dagarna. Och nu är det åter skotvång, till skillnad från söndagens och måndagens extra V75 från Danmark och Norge där dom inte har sådant trams. Jag tycker att tränare borde få avgöra själva vad för balans deras häst kan gå med för dagen. Tillexempel Jägersro och Halmstad erbjuder så gott som sommarbana året om, men nu är det som det är och vi får förhålla oss till det.

Omgångens, på förhand, största favorit Hobby DeLíton i andra avdelningen, ströks på måndagskvällen. Då var omsättningen redan över 10 miljoner. Detta medför att alla tidiga system som spikat den får in näst mest streckad, vid inlämningstillfället, som reserv. I detta fallet har 1 Sandsjöns Enzo 11% varit klar tvåa på strecken i loppet sedan tidigt och får således väldigt mycket pengar spelat på sig. Den kan dessutom bli över från start, trots att innerspåret är klart okej bakom bilen på Axevalla. Spelmässigt är den väldigt ointressant som kraftigt överstreckad och den får helt enkelt inte vinna. 

Hela omgången är väldigt intressant spelmässigt, med tre femtonhästarsfält och fyra 12-hästars, vilket inte är vanligt på vintern, eller över huvud taget. Det finns goda förutsättningar för hög utdelning, trots några strykningar är det riktigt mycket hästar i loppen totalt sett. Detta gör att det är svårt för stora systemen att ”köpa loppen” genom att ha alla i flera lopp, det blir helt enkelt för dyrt. 

Axevalla är för övrigt en oerhört rolig bana med Sveriges längsta upplopp på 227 meter blir det betydligt mer utslagsgivande till slut jämfört med många andra banor. Längre upplopp är alltid att föredra. I övrigt inga konstigheter, ingen open stretch eller vinklad vinge. Missa inte att det är tidigare inlämning, 15:00 som gäller. 

 

Bästa spiken!

Jag väljer att lägga bästa spiken i omgången redan i första loppet, då det är ypperligt tillfälle att koppla grepp på omgången och övriga ordna ett försprång mot övriga system. 

9 Vikens Fingerprint 33% vann lätt sist, låg utan rygg en bra bit några längder efter tät-hästarna och när han till slut fick ut. Häst framför sig så gick han istället ut i tredjespår i god tid och bjöd värsta konkurrenten en rygg men gick undan till enkel seger. Nu är det inte svårare mot, dock lite fler hästar i fältet, men upploppet på Axevalla är som bekant oerhört mycket längre än det på Mantorp och jag är övertygad om att hon är fortsatt bara bäst. Loppet innan var i betydligt högre klass och hennes hårdhet ska bita bra när propositionen är perfekt för henne och hon står bäst inne av tilläggshästarna. 

 

Gå kort!

Stolopp i lite lägre klass, som det är i avdelning tre, där kanske man ska ta många hästar, generellt sett. Tycker dock att det verkar skilja ganska mycket kapaciteten här och det ska nog gå att lösa med ett fåtal streck. 

4 Be The One 26% är bästa hästen och tror den kommer gå ikapp favoriten 3 Alhambra Mail 33% under dagen, då sena spelarna brukar ha bättre koll. Men den nuvarande favoriten lär vara fortsatt klart överstreckad och det behöver inte vara fel att plocka bort henne. Detta blir hennes klart tuffaste lopp, och det har varit billiga lopp som segrarna radats upp i. Visst kan hon vinna men bara fjärde strecket i loppet kan jag tycka. 

Be The One tränas av Nurmos och har vid sina två vinster i vinter körts offensivt och har då vunnit 100 tkr på Bergsåker och 40 tkr på Solvalla, det är hårdare lopp än favoriten vunnit, på pappret. Topp-sto i Gigant Diablo som mamma och spelad till låga odds gång efter annan, denna finns nog förhoppningar på. Vid ett par av galopperna har det blivit trångt och påkörd vid någon. Men det oroar ändå så klart och utan galopphistoriken så hade det varit en tänkbar spik, kanske ändå?

5 Daisy Cash 19% är som namnet antyder, även denna, toppstammad, med Ready Cash som pappa och gör nu Sverige-debut. När Flemming tar med någon till Axevalla brukar det alltid vara med vinstchans, och denna kan säkert rekordsänka en hel del. Flemming visade tränarform med en dubbel på V75 på Lunden i förrgår. Om dom två mest betrodda krigar lite i loppet och kanske någon annan blandar sig i kapen om positioner till en början lär ’Iiiisemannen’ flyga lågt till slut över upploppet och han vet hur man sätter nosen först på sin gamla hemmabana.

10 Ipoema 9% gjorde det bra från ledningen mot betydligt hårdare ston sist, visst stod Ofelia O.E. 20 meter bakom och Stonewashd Diamant 40 meter efter men dom var minst lika långt efter även i mål. Och Ofelia visade att formen är på topp då hon vann V75 i Danmark i söndags, så det var bra hästar hon var före den gången, men fick se sig slagen av den som liftat med i rygg. Här duger hon riktigt bra och ska ses med chans trots bakspåret, då nu dessutom är Åke Svanstedt som sitter upp bakom på sin gamla hemmabana. Blir det fart där framme så gör Åke och Flemming upp över upploppet, och det blir deja vu, då det såg så ut varje vecka för över ett decennium sedan. 

 

Avdelning 1.

Se”Bästa spiken!”

Värsta motbudet tycker jag att 15 Adi Gallia 16% är som dock åter står med bökigt läge, men hon rundade bra ston sist och har en rejäl långspurt att tillgå. Trots att hon står med bakspår på tillägg så kan hon blanda sig i slutstriden åter igen, då hon står bra inne pengamässigt, i loppet. 

7 Green Mamba 17% förordar många och menar då att det är god chans till spets och slut, och vissa förordar till och med spik. Jag är tveksam, även om kretsen kring hästen låter oerhört positiva så låter det ändå på dom som om det föreligger viss galopprisk. Det blir norskt huvudlag för att hålla henne lugnare innan startmomentet, då det varit olika typer av stängda huvudlag tidigare. På Oskar (som kör favoriten och min spik) låter det å ena sidan som han ser henne som ett rejält motbud, men å andra sidan låter det ändå på honom som att kommer ha koll på henne över det långa upploppet och jag räknar med att hans bedömning är rätt. 

3 Key Mom 12% gör comeback i ny regi, men ser det inte som positivt att gå från Riordan till mindre tränare. Denna har dessutom tävlat barfota runt om på slutet så skor måste vara ett minus nu. Firma Aho/Jepson har en bättre vinstchans senare i omgången. Men för er som garderar på här så får ni nog ta med henne trots allt, på grundkapacitet.

11 I´m Sailing 1% är betydligt mer intressant vid gardering och denna har gått bra bakom hårda kullkamrater och även om hon står lite hårt inne i loppet så kan hon absolut duga redan i comebacken. Åke Svanstedt upp nu och han brukar ju ha en och annan räv bakom örat när han dyker upp på hemmaplan över jul och nyår. 

Ranking: A 9. B 15.7. C 11.13.3. D 6.8.14.2.5.10.12.

 

Avdelning 2.

Här är loppet jag talade om tidigare och Hobby De Líton och Sandsjöns Enzo har jag redan avhandlat i inledningen. Öppet lopp och ingen är nog totalt chanslös här. 

8 Tabasco C.D. 6% är kraftigt gynnad av att komma ner ett spår i banan då han är väldigt startsnabb och ingen av dom invändiga är speciellt startsnabba, så chansen för tidig ledning är stor, trots spår en bit bakom vingen. Han var dessutom bara fjärdehandare på strecken tidigare, så han får inte mycket extra från strykningen. Nu kanske han går upp och blir andrahandare till slut? Men fortfarande bra spelvärde i den troliga ledaren, vilket alltid är rätt att tippa tidigt. 

Spelvärde ligger även i att tippa totalt bortglömda med betydligt större vinstchans än insatsprocenten kommer att komma i närheten av, 12 Viking´s Topline 1,5% är en sådan. Märkligt låg procent på en som har 12 vinster på 38 starter. Gick bra på skor förra vintern och har nu ett bra lopp i kroppen efter längre frånvaro.  Även om det är Anders själv som kör så är det alltid positivt på när Åke är hemma på besök, för han kan mycket väl hjälpa till och se vad för utrustningsändringar som skulle passa vilka hästar. Både Anders och Rickards hästar ska man ett extra öga på framöver. Viking´s står dessutom allra bäst inne på pengarna i loppet med bara ett par tusen från övre gränsen, det är alltid bra i jämna lopp. 

3 Sato 7% är stark och rejäl, han vann sist han gästade Axevalla, så trivs på banan och går alltid med skor, så det är ett plus när andra får dojjor på, det ska dessutom på skygglappar, så lite ändring i huvudlaget där. 10 Stand By Ken 6% är det form på och även om han har otur med spårlottningen så dyker han ändå upp där framme gång efter annan så han ska passas. 

4 Edio 3% har gått i monté på slutet och det ska väl inte duga, då han dessutom står lite hårt inne på pengarna, men Åke kör och skrällspår bakom bilen i perfekta spår fyra gör att han ska med om man fortsätter att måla på. Tänkbar toksräll kan även 11 Arapaho Ghostdance 1,3% vara. Han körs nu av Kevin Oscarsson som kört i bra form, framförallt under höst och vinter sedan flytten till deras nya gård. Det kanske är ett litet kuskplus mot ordinarie körsvenner och hästen går ner i klass från förra starten, då han var ute i klass 1 final och stötte på hästar som Ike Schermer och Burning Man. Han har hårdhet som borde bita bra trots comeback efter ett längre uppehåll, skor på kan dock vara ett minus. 

Ranking: A 8. B 12.3.10.1. C 4.11.9. D 6.7.3.

 

Avdelning 3.

Se“Gå kort!”

Svårt att se någon annan än dom nämnda som vinnare, och den som vill ha hängslen och livrem streckar alla fyra. Den som behöver en spik till kan gå på Kontio/Nurmos, det brukar ju duga tillräckligt ofta. Jag lutar åt att ta bort den tidiga favoriten då den känns överspelad, och låset på 4.5.10. känns helt okej, men kan även tänka mig att plocka bort även bakspåret, då det är 1640 meter, och då låsa på 4 och 5. 

Ranking: A 4. B 5.10.3. C 9.1.2. D 11.6.8.7.12.

 

Avdelning 4.

Här borde det bli besvärligt för favoriten 12 Bo C. 23% som inte verkar vilja funka något vidare bakom hästar och sist blev det galopp. Bakspår på tillägg är därför inte helt optimalt och detta loppet ska garderas. Fortsatt plus på att Kim Eriksson kör dock. 

9 Global Tailwind 7% gick ner i klass sist, men blev hängande i spåren från bakspår över kort distans sist men gjorde ändå ett bra lopp som tvåa. Innan det var det flera V75-starter i rad i mycket tuffare lopp än detta. Tidigare i karriären har tränaren själv kört mest, så det är alltid ett plus med proffskuskarna upp på Jörgen S Erikssons. Springspåret ska passa bra och han ska kunna hamna riktigt bra till från ett sjättespår på tillägget. Bara två hästar där framme och han kanske till ock med kan få tidig ledning?

6 Call Me Sally 14% har slagit hingstar och valacker på Axevalla under V75 tidigare i år, under sto-championatshelgen i ett lärlingslopp. Då slog hon bland andra Rafiki Fri, Maximus M.M. och O.P.Q.C. Jepson upp och visst kan hon slå även dom här, tidig.

5 Grainfield Aiden20% kommer med toppform och är bra, men kanske lite överstreckad denna gången och bara en i mängden nu. 4 Global Unspoked 5% kommer från en mindre tränare som gör det bra, hästen är startsnabb och kan komma iväg bra från spåret och då kan Oskar välja upplägg. Med rätta luckorna till slut lär speeden bita bra över det långa upploppet, passas vid bredare gardering. 10 Stud Muffin 8% går säkert framåt med loppet i kroppen då han fick lite tätare starter inför detta. Han hävdar sig allt som oftast bra i klassen när Flemming tar med honom till Sverige. Kan dock bli hängande från ett sjundespår i volten, men hittar han rätt resa kan han mycket väl vinna loppet på hårdhet, men hade kanske önskat längre distans i ett fullt fällt?

Ranking: A 9. B 12.6. C 5.10.4.1.15. D 11.2.8.13.7.14.

 

Avdelning 5.

En proposition för låg klass, men startfältet består av fina hästar för klassen och det är ett mycket svårt lopp att lösa, hamnar nog på ganska många streck här till slut. 

7 Point Zero 11% lär stiga lite till på procenten då det blir första med helstängt nu, och Åke är rejält kuskplus. Jag rankar den först och hoppas den inte stiger allt för mycket i spelet. 

8 The Gambler 20% är favorit från ett jobbigt läge bakom bilen men kan snabbstarta ändå, men i jämnt lopp är läget ändå ett minus, och han har en del galopphistorik så gardering är given. 

9 Express Lime 6% är väldigt lågt streckad i förhållande till kapacitet och ska nog vara bättre nu. 11 E.V.Mici 6% är också mindre betrodd än han borde vara. Fördel att han är året äldre och har en del lopp mer i kroppen än flera av konkurrenterna, då pengarna att tävla om är betydligt lägre i Finland. 

4 Galba Ringeat 10% är lägesgynnad och får rejält kuskplus i form av Kontio och måste rankas tidigt på dom två faktorerna. Han har galopperat bort en del pengar och galoppen sist på Solvalla kom med vinsten på gaffeln, kanske får vinna nu istället. 

3 Big Jim Pellini 17% ska var så betrodd som den är, med form på tränare och körsven Hanna Lähderkorpi och hästen är startsnabb så bör hamna bra på det, kanske spets om favoriten gör bort sig. 

Ranking: A 7. B 4.9.3. C 8.11.10.6.1. D 2.5.12.

 

Avdelning 6.

5 Högstenastalldräng 37% är klart rätt favorit, men behöver nog stanna under 40% om det skall vara någon form av spelvärde och jag hoppas på att det inte blir över 40 då jag tänker spika honom på någon lapp. Enormt kuskplus med Jepson upp och hästen har gjort det klart bra i två raka starter på V75 och han ska duga riktigt bra här. Då värsta motbuden startar med bakspår på tillägget så kan nog Jepson vara många längder före dom tidigt. Från spår två i volten kan han nog komma iväg bra och kanske till och med sitta i ledningen tidigt. 

Dom där framme borde släppa ifrån sig ledningen, oavsett vem av dom som når den först, men två av dom räknas tidigt, 3 Gooner 5% tränas och körs av duktiga och formtoppade André Eklundh. 1 Goetmals Joe 1,5% är också startsnabb och kommer att få en bra resa i främre träffen, då ska han kunna överraska när/om luckan kommer till slut. Utan galopp sist kanske han hade varit någon placering längre fram och då inte kunnat stå 20 meter före värsta konkurrenterna här så han står bra inne på grunddistansen. 

13 Jimpeto Joy 17% är värsta motbudet mot favoriten trots sitt bakspår tillägg, men den kommer med bra form och är tidig trots att han kanske står väl hårt inne på pengarna. 12 Payet D.E. 14% står bäst inne på pengarna av tilläggshästarna och räknas på form och kunnande. 14 Inez Alki 10% vann sist mot bra ston, men nu är det hingstar och valacker mot och det är ju ingen chans att det blir tidig ledning som sist. Blir nog svårt att slå alla med ett par svängar ute i spåren, men om man garderar på rejält ska hon ändå med på visad form. Kommer hon igenom bra så har hon en bra spurt att tillgå, även om det krävs en del tur så kan det gå. 7 Milord 3% har gjort det bra från kön ett par gånger i rad och första gången Rickard N upp nu kan vara intressant. Hemmahäst med form som står bra inne i rätt klass måste ses med viss chans vid gardering. 

Ranking: A 5. B 13.12. C 7.3.1.14. D 10.11.4.6.8.9.

 

Avdelning 7.

Ytterligare ett spikbud i form av en stor favorit, 2 Reverend Wine 49% kommer nog bli en häst många bygger systemen kring och det behöver inte vara fel. Han var riktigt rejäl när han tog spets från spår 8 bakom bilen sist och vann enkelt före ett par bra hästar. Spetschansen är åter hög och därmed också vinstchansen. 

Dock blir det lurigt om man spikar Jepson i sjätte avdelningen med stor favorit så kan man inte spika ytterligare en stor favorit i sista avdelningen, då värdet inte stiger mycket alls från femte avdelningen och det mycket kallt rent speltekniskt. Om man spikar här ska man gardera i sjätte och tvärt om, så någon form av reducering är bra. Ha en annan spik och skriv ut på två kuponger att Jepson ska vinna ett av dom sista två loppen. Alltså en kupong med spik på Reverend Wine här och en kupong där man spikar Högstenastalldräng i sjätte avdelningen, det är ett bra förslag. Annars välj den av dom ni tror mest på och spika den, om ni bara lämnar ett system. 

Vilka är motbuden då? 3 Southwind Feji 21% tycker dom flesta och visst är det hygglig chans med Åke upp nu, men ett sto i öppenklass och lite överstreckad denna gången.

Mer intressanta är 11 Linus Boy 17% från Nurmos stall som går ner i klass nu och då kan det gå även från bakspår. Även 12 Fossens Bonos 2% har mött betydligt hårdare motstånd på slutet och går ner rejält i klass, då går det även vinna från annars omöjliga spår 12 bakom bilen. Kom ihåg att upploppet på Axevalla är långt och hittar 8 Aron Palema 5% ner någonstans så biter även hans avslutning bra till slut. Som toksräll kan 5 Cab Hornline 1% nämnas, från bästa spåret bakom bilen. Han har gjort en start i ny regi men stått över ett tag sedan dess, Oscarssons stall har bra form och Ulf Ohlsson upp är intressant. 

Ranking: A 2. B 11. C 3.5.12.8. D 6.1.4.7.10.9.

 

Stora systemet

Avd.1: 9 Vikens Fingerprint

Avd.2: 1.3.8.10.12.

Avd.3: 4.5.10.

Avd.4: 5.6.9.10.12.

Avd.5: 3.4.7.8.9.11.

Avd.6: 1.3.5.7.12.13.

Avd.7: 2Reverend Wine

2700 Rader som kostar 1350 kronor.

Lilla systemet

Avd.1: 9 Vikens Fingerprint

Avd.2: 8.12.

Avd.3: 4 Be The One

Avd.4: 5.6.9.10.12.

Avd.5: 3.4.7.8.9.11.

Avd.6: 1.3.5.7.12.13.

Avd.7: 2Reverend Wine

288 Rader som kostar 144 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!