Manfred Kåvestams blogg

Speltips: Extra V75 Örebro 1/12

V75-Omgången.

Extra V75 på Örebro och här är det ännu kortare upplopp än gårdagens på Gävle, här är det bara 175 meter. Men som vi såg under lördagen så är det absolut inga problem att vinna bakifrån nu när banorna börjar bli lite mer oförutsägbara. I princip alla upplopp i Sverige är väldigt korta och sitter en riktigt bra häst i ledningen så är det svårt att ta flera längder på alla banor. Men på vinterhalvåret kan mjölksyran sätta in lite tidigare och dom som fått krafter sparade i kön kan få det att bita riktigt bra till slut. 

Nu blir det dessutom skotvång på alla banor och många hästar kommer att bli förvånade över hur tungt det blir till slut, att lyfta alla fyra hovar så många gånger med extra vikt på. Dessutom krävs ju ofta hakar eller broddar för att få bättre fäste och det blir också betydligt jobbigare när dom ’fastnar’ lite i varje steg. Mest effekt får det första gångerna dom får skor på i lopp efter att gått mycket barfota, så håll utkik efter hästar som är vana att gå med skor. 

 

Bästa spiken!

Jag spikar häst från formstall Nurmos, som selade ut vinnarna i både Bronsdivisionen och Klass 1 under lördagen, då dom vann båda DD-loppen. Nu tror jag att dom en än gång får stänga ner en V75-omgång med en vinst. 13Antonio Trot 28% gjorde minicomeback sist efter en månads uppehåll och det var i Silverdivisions-final mot bland andra From The Mine, Ural och Martin De Bos. Flera starter i sommar och höst har varit över opassande kortare distanser och när han nu går ut över 3180 meter så ska vinstchansen vara riktigt hög. Han går säkert ännu hellre över ännu längre distanser och har vunnit Axevallas fyra kilometerslopp. Att det blir skor tror jag inte bekymrar honom nämnvärt då han är oerhört stark, det ska vara annat som strular för att det inte ska stämma, han vann fyra raka vinster för-förra vintern över tre kilometer. Nu hoppas jag att tempon han behövt följa med i mot bra Silverdivisionare på snabba sommarbanor ska ha gett honom mer speed och rutin. Då värsta konkurrenten gör comeback efter lång frånvaro och det är ganska jämnt spelat mellan dom så tycker jag att det är givet att ta ställning.

 

Gå kort!

På något sätt så tycker jag att man ska försöka gå kort i första avdelningen som är en lite billigare Stoelit. Det känns som att några av hästarna borde få mycket svårt att duga, men att strecka alla fyra som har lite högre vinstchans känns också kallt då det är så många system spelar. Plocka bort den av dom tre mest betrodda man tror minst på och stäng på tre hästar eller försök låsa på två streck är dom två alternativ jag lutar åt, då jag inte tycker någon går att spika här. (Tror ni dock mycket på någon så är det väldigt bra läge att ta ställning och gå ut hårt med en spik, men det r som sagt inte mitt upplägg.)

7 Bugatti Brick 36% har fått ett par riktigt offensiva upplägg sedan comebacken och första loppet blev det galopp med till synes vinstchans från utvändigt ledaren. Gången efter blev hon kanske lite het utvändigt ledaren och blev rejält trött till slut, men då mötte hon hingstar och valacker också och dom två som gick ifrån där är så klart hårdare. Bara ston mot denna gången och åter ett litet fält där Kontio kan välja upplägg och här klarar hon nog offensiv styrning. 

En som varit ute i en del stoeliter är 8 Ginny Weasley 9% och då mött hästar som Une Etoile Gar och Mellby Free med flera. Hon kommer från två snabba avslutningar i skymundan och har kanske en del sparat och nu. Kör Robert själv, vilket kan vara litet plus efter att Micael Melander och Caroline Åkerlund kört senaste två starterna. Stallet har absolut toppform och under 10% så är det mycket intressant, då hästen redan gjort ett par starter i rad med skor, till skillnad mot ett par av dom värsta motbuden.

5 Waffle Cone 19% har gjort två starter sedan den kom i Goops regi, skor på bak först och galopp, skor på alla fyra sist och snabbstart och ett okej lopp som trea efter fin resa. Har säkert gått framåt med två lopp i kroppen och är en bra häst i grunden, så räknas som tredje streck här då det är dags för Goop själv att köra för första gången nu.

 

Avdelning 1.

Se”Gå kort!”

3 El Fitzgerald 25% tror jag helt enkelt inte är lika bra som mina tre först nämnda varför jag plockar bort henne nu. Hon hade bra läge mot favoriten förra gången och blev fast med kanske sparat. Dock är resultatraden allt annat än bra 0.0.0.str.d.5.0. i senaste sju starterna och därmed inget riktigt bra lopp sedan mitten av maj och får visa bättring innan jag streckar till så hög procent. (Hon borde nog sjunka en hel del fram till start, då jag skriver detta natten till söndag och omsättningen inte är så hög ännu, tror ändå att hon blir överstreckad denna gången.) Övriga tror jag inte räcker till här. 

Ranking: A 8.7. B 5. C 3.4.6. D 2.1.

 

Avdelning 2.

Ett lite sämre lopp för dom som är i början av karriären och det går över 2609 meter. Dessutom ganska blandad klass på kuskarna i loppet och det är nog läge att gå på duktiga kuskar och stallen som är i form för att få ner antalet hästar något, men det behöver heller inte vara fel att ta så många ni har råd med här.

1 Drooping 17% kommer från just ett formstall, som fick två V75-segrar med sig hem från Gävle under lördagen. Dock är väl risken att dom kan bli över lite från start här då det nog blir svårt att hålla upp innerspåret här. Det kan dock vara vinstgivande i låga klasser att gå med invändigt genom några svängar här och luckor brukar komma då det är längre distans och lite sämre hästar.

5 She´s My Secret 12% körs av duktige Jepson, och dom fungerade bra tillsammans sist då det blev en andraplats efter at ha snabbstartat och släppt, för att sedan få lucka till slut. Detta är dock ett sto i öppen klass, men med liknande resa så kan det gå ändå från bästa tänkbara spår.

7 Duke Ratzeputz 27% är favorit och har slagit bland andra Drooping och Timetorock´nroll från ledningen över samma distans, men med spår långt ut bakom vingen är det kanske inte lika lätt att komma till ledningen och garderingen är given. Han är dessutom bara tre år men kommer från Nurmos stall så det kanske spelar mindre roll, så här sent på säsongen. (En treåring vann klass2 på V75 under lördagen från just sjundespår, efter att ha blivit nedstruken ett spår, så i lägre klasser är det mer förekommande att även treåringar kan slå äldre.)

11 Timetorock´nroll 21% visade senast bättring då han vann efter ett lite mer offensivt upplägg och med Goop upp för första gången så kan det funka trots bakspår.

Ranking: A 1.7. B 11.5.C 3.4.12.2. D 9.6.8.

 

Avdelning 3.

Stolopp med en tilläggsfålla där bara tre hästar står på grunddistansen och dom där framme ska få mycket svårt att hålla undan. Kanske stänger på mina tre första streck som har bra startspår och bör hamna bra på det, men behöver kanske inte vara fel att måla på rejält här.

9 Frequency AM 19% är startsnabb och har ett springspår på tillägget här, då det bara är tre på start så finns det stor chans att ekipaget kan vara tidigt framme och ta ledningen. Kanske fått lite sparat efter ryggresor i två senaste starterna och om hon kommer till ledningen tidigt blir hon hästen att slå. Kan dock vara ett minus om det nu kan bli vanlig vagn när det är voltstart.

4 Cactus 32% borde väl hållit undan sist, men det kostade lite att köra sig till ledningen då och det är väl ursäktat att hon blev lite trött till slut och höll ändå klart godkänt som tvåa. Nu är det spår ett i volten och Khilström upp, så det blir väl så att han vänder bort dom lite här och hamnar riktigt bra på det direkt. 

6 Whataboutyou Zaz 7% gjorde comeback sist och vann direkt efter offensiv styrning och ledningen tidigt trots dubbla tillägg. Kan hon komma iväg snabbt från ett tredjspår nu så kan det ju vara hon som är före sina två värsta konkurrenter för att få ta över ledningen och oavsett bör hon få hygglig resa tack vare sin startsnabbhet. Hon står bra inne på pengar och funkar bra även med skor på. 

5 Apple Rose 7% har ett okej startspår i volten och borde hamna bra på det, tänkbar outsider i öppet lopp. 8 True Vision 11% har tävlat framgångsrikt i enklare sällskap från svåra utgångslägen då hon varit tränarkörd. Senast vann hon med Kaj som nu får förtroendet igen och med kuskförstärkningen så kan ekipaget slå till även här. 11 Chris Chrystal 1% blir rejält kuskförstärkt och har ett vettigt smygläge med spår 8 i volten med rygg på favoriten kan dom komma igenom bra. Vann lätt i billigare gäng sist, då det också var proffsförstärkt i vagnen. Bortlottade borde väl 14, 12 och 13 vara denna gången, med för er som har råd att måla på här är dom så klart aktuella.

Ranking: A 9. B 4.6. C 8.11.5.12.14.13. D 7.3.1.2.10.

 

Avdelning 4.

Ett lopp med bara 25 tkr i förstapris på V75 är lite tunt och har så klart inte lockat dom bästa i klassen. Då det är flera ston och några mer eller mindre chanslösa med extremt få poäng i loppet så tycker jag att favoriten och troliga ledaren ska ha riktigt bra chans att avgå med seger här.

1 Cavalier Brodde 48% har visat uppåtform på slutet och då det bet sämre i spurten 16/10 är den enkla anledningen att det var vanlig vagn på i stället för svensk bike som det varit i dom andra starterna på slutet. Många amatörkuskar och amatörtränade hästar i fältet gör att Ulf Eriksson borde kunna hitta ut i tidigt skede även om han skulle missa att hålla upp innerspåret. Björn Röcklinger visar uppåtform på stallet och hästen går med ordinarie balans till skillnad mot många av dom värsta konkurrenterna som gått på någon form av barfotabalans på slutet.

Har svårt att se vettiga motbud men det är så klart ekipagen som är kraftigt kuskplus på, 8 Al´s Orlando Boy 4% och 11 Wirano Chip 1% som får Khilström och Jepson upp för första gången. Båda har dock usla lägen och går på olika form av barfotabalanser i normalfall så det borde bli svårt trots körsvänns-pluset.

6 Simb Murdoch 15% har vunnit på Solvalla, men P21-lopp och även om han är startsnabb så är ju inte spår 6 helt optimalt bakom bilen. Även 3 Show Time 13% har sina vinster i enkla gäng på mindre banor och går normalt barfota runt om. 7 Luce Axe 10% har massor av vinster från Ryssland och spurtade bra sist men det är ett sto som startar från spår 7 bakom bilen och det borde inte gå.

Ranking: A 1. B 11. C 8.6.3.7. D 9.2.4.5.10.12.

 

Avdelning 5.

 

Treåringslopp sent på säsongen för hästar som inte riktigt lyckats fullt ut eller av andra anledningar kommit igång senare på året. Ovisst och många har nog mycket utveckling att vänta här. Strecka på många är nog grundtipset.

1 Mister Donald 43% blir klar favorit här och är startsnabb, men innerspåret är alltid lurigt och någon utvändig. Kan mycket väl överraska med att vara ännu snabbare. Startgalopp sist som mycket stor favorit och jag tycker det är läge att gardera på nu, även om vinstchansen är ganska bra. 6 Luna Brodda 5% inledde bra i dansk regi med raka vinster men har haft det tuffare att räcka till vinst i svensk konkurrens, sedan hon kom till Goop. Det är ett av två ston mot hingstar och valacker vilket brukar vara tufft, men hon kan faktiskt duga här med Jepson upp. Dock varnar Goop för att hon varit betydligt bättre utan skor vilket är problematiskt nu och rankas ner på tre tveksamma faktorer, skor, sto och läget.

2 Rackham 14% var stor favorit på V65 sist och åkte dit mot stallkamrat då men höll bra som tvåa. Han är stark och sitter i ett fint andraspår direkt nu så han måste så klart räknas tidigt. 

3 Lover Bac 2% har det inte riktigt lossnat för ännu men kommer från ett av dom formstarkaste stallen för dagen och form i stallen kan som bekant smitta av sig. Denna är dessutom ganska startsnabb så borde hamna bra till direkt. Berghs andra häst i fältet behöver lite tur från ett bökigt spår men 11 Harper Seabrook 4% har kapacitet som duger här och bör räknas vid gardering. 

Ett annat formstall är ju Melanders och 5 Flight Deck 1% är inget undantag, vinst näst sist från spets och snabbstart gången efter för att hamna tredje invändigt och spurta hyggligt med lucka. Från ett bra femtespår satsar nog Jansson vad som går från start och det kan ställa till det för favoriten. 

10 Mellby Hoffa 23% kom med fem raka vinster efter debuten, och gick sist ut över 3140 meter på V75 vilket gjorde att han blev trött och slarvade med travet till slut. Sjönk genom fältet då och det säger lite om hur svårt treåringar har att vinna i öppna klasser på V75. Ner i ordinarie klass nu och då ska det bita bra igen, så mycket tidigt vinstbud från Nurmos formstall.

12 Piteraq 3% kommer från intressanta Ville Karhulahtis stall, han kör i bra flyt för dagen och denna har gjort två bra starter med bike som tvåa och vinnare med lite sparat båda gångerna. Kommer han hyggligt på det och det åter är bike på så kan det gå trots sämsta tänkbara utgångsläget. Erfarenheter säger att det ofta blir lite galopper i sådana här lopp och fälten kan spricka upp lite mer, så i bland går det att komma igenom bra från dåliga spår.

Ranking: A 10. B 1.2.12.3.5. C 11.8.6.4. D 9.7.

 

Avdelning 6.

Snabblopp i högre klass och här blev omgångens, på förhand, största favorit struken i Giant Shadow och många tidigt inlämnade andelsspel och liknande hade garanterat denna som spik. Har dom då inte satt ut egna reserver, vilket man sällan gör på dom systemen, så hamnar väldigt mycket streck på 3 Deede Star 25% som lär stiga rejält på procenten och även få mycket streck under dagen. Många som byggt klart systemen och får syn på strykningen tvingas byta spik med kort varsel och hamnar då ofta på den nya favoriten i samma lopp, vilket gör honom kraftigt överspelad denna gången. Utgick sist, men som felfri, vilket inte alls är positivt. 

Favoriten har tjänat snabba pengar och när han fick ledningen näst sist och vann så var han mindre spelad än 5 Bo C. 11% som då startade från bakspår. Nu får Bo C. kuskförstärkning och ett mycket bra femtespår. Kim Eriksson har haft en bra höst och har fin kuskform, det är ett stort plus mot ordinarie kusk på Bo C. som inte kör alls ofta nu för tiden. Han är given förstahäst denna gången och tänkbar DD-spik om det inte ska bli dubbel Nurmos idag med. Tänkbar chansspik på V75 med, då spelvärdet är mycket högt denna gången. 

Nurmos andrahäst i loppet 2 Lexington Hall 7% har också han ett bra startspår till skillnad från tidigare i höst med 8.9.10.8.6.7. i lottningarna, vilket ger en missvisande resultatrad. Han är tillbaka efter kortare uppehåll nu och är svårbedömd då han allt som oftast går barfota runt om. Han har dock kapacitet som duger bra i detta loppet.

Bakspåren borde väl vara bortlottade denna gången då distansen är 1609 meter med kort upplopp, speciellt som tre bättre hästar dragit dom bättre spåren så borde det väl stå mellan dom. Två strykningar gör det dock lite enklare att hamna i hygglig position och färre att runda.

Ranking: A 5. B 3. C 2.10.11.12.6. D 1.4.9.

 

Avdelning 7.

Se“Bästa spiken!”

Värsta motbudet kommer så klart från Berghs stall 12 Transcendence 21% som är klar andrahandare på strecken och visst har den viss vinstchans men han har inte startat sedan i april och borde behöva ett lopp i kroppen för att prestera på topp över så dryg distans. 

Övriga borde inte räcka då det är dunkel form på flera av konkurrenterna och dom behöver visa bättring innan jag streckar någon av dom tidigt mot min tipsetta och spikförslag. 

Ranking: A 13. B 12. C 9.7.2.6. D 8.10.11.1.5.3.4.

 

Stora systemet

Avd.1: 7.8.

Avd.2: 1.5.7.11.

Avd.3: 4.6.9.

Avd.4: 1 Cavalier Brodde

Avd.5: 1.2.3.5.6.8.10.11.12.

Avd.6: 2.3.5.10.11.12.

Avd.7: 13Antonio Trot

1296 Rader som kostar 648 kronor

Lilla systemet

Avd.1: 7.8.

Avd.2: 1.5.7.11.

Avd.3: 4.6.9.

Avd.4: 1 Cavalier Brodde

Avd.5: 1.2.3.5.10.11.12.

Avd.6: 5Bo C.

Avd.7: 13Antonio Trot

168 Rader som kostar 84 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!