Manfred Kåvestams blogg

Speltips: GS75 Eskilstuna 24/11

GS75 Omgången.

 Sundyholmstravet utanför Eskilstuna står värd för en ganska lågklassig GS75 denna veckan. Vi får nog vänja oss vid att det är lite lägre klass på GS75 under vinterhalvåret, för det är inga lopp dom satsat extra prispengar på. Men det är allt som oftast spelvärde även om några startar med i princip noll vinstchans i ojämna lopp. Det är alltid några bortglömda och favoriterna blir nästan alltid överstreckade då man får med lite förre hästar då det är enkronas-rader. Som vanligt garanteras en ensam vinnare med 15 miljoner, så finns ju utrymme att chansa lite extra här ibland. 

Spelstopp är 15:00 och Eskilstuna har lite kortare upplopp och är en spetsgynnad bana vid torr bana men desto sämre innerspår vid mycket regn. I dag ser det dock ut att hålla upp och då ska spets vara guld värt. 

 

Bästa spiken!

I sista avdelningen blir 9 Carmine AM 41% stor favorit från bakspår, och denna såg inte bra ut sist. Så klart ska det vara förbättrat om dom väljer att starta på, men inga garantier på det. Dessutom är det bakspår nu på bana med kort upplopp och Nurmos stall har väl bra form mest hela tiden, men faktum är att betydligt fler vinner på hemmabanan och framgångarna uteblev under lördagens V75. 

Jag väljer att gå mot favoriten och spika den klara andrahandaren 8 McGarret 33% som är ute på V75 mest hela tiden och varit riktigt rejäl hela året, han brukar vinna när han går ner i klass oavsett utgångsläge. Han är dock naturligt startsnabb och med många lite sämre hästar innanför blir jag inte förvånad om dom kör framåt direkt och får ta över relativt tidigt. Mycket hög segerchans oavsett upplägg och spiken är given, då det är frågetecken på den stora favoriten och man helst inte vill ha favoritvinst i avslutningen ändå. 

 

Gå kort!

I fjärde avdelningen är det inte så många hästar med och det är inte lläge att ta all sju startande så gå kort eller spika är ju det givna upplägget. Dock finns inget bra spikalternativ, bästa hästen är kanske 7 Sign Me Up Too 27% som härjat en hel del på V75 och alltid har en bra avslutning att tillgå. Den har, så klart, toppchans då fältet är litet och dom inte kan hamna speciellt dåligt på det oavsett avsaknad av startsnabbhet. Men om det inte är spetschans vill man ju inte spika över 1640 meter med kort upplopp. Tre hästar av dom mest betrodda är ganska startsnabba och då fyra hästar är väldigt jämnt spelade från 18-27% så vill jag plocka bort minst en av dom. 

2 Whiskey Akema 18% är startsnabb, men har också en startsnabb invändigt. Sist Jepson fick köra Whiskey blev det vinst som lite mindre spelad, nu är han fjärdehandsspelad och mycket intressant. Om han inte kommer förbi invändiga 1 El Fizgerald 19% så lär nog ändå inte hon stå hem och den kan Whiskey slå från utvändigt. Hon har sina vinster i stolopp och hade sin form i vintras och våras med vinst i mycket lågklassigt stolopp i Finland med 30tkr i förstapris. Hon ska helt enkelt inte duga här kan jag tycka, får visa bättring först.

Vid ett tredjestreck är 8 Bugatti Brick 25% mer intressant då hon också är startsnabb, fick omotiverad galopp i sista svängen i förra loppet, med tillsynes god vinstchans efter att ha rundat ett större fält från femte utvändigt. Hon har bra kapacitet men tjänade sina pengar i unghästlopp mot ston och borde egentligen få svårt att slå båda mina förstastreck här. Nedstruken ett spår och får Kontio rejäl fart på henne från start så kanske hon kan ta sig till ledningen och då kan hon vinna ändå. 

 

Avdelning 1.

Omgångens största favorit blir 7 Cactus 60% som höll undan i ledningen mot ganska bra ston sist och även om hon inte såg något vidare ut i värmningen så var det rejäl bättring till loppet efter lite justeringar. Antar ju att det blir samma sak nu då det funkade så bra sist och med Jepsoon upp så är det inte något minus heller och trots läge en bra bit ut bakom vingen så körs han nog framåt direkt och alla invändiga skulle nog vara tacksamma för ryggen på henne. 

Sist var det miljonärer på tillägg som kom upp utvändigt och bra hästar på samma startfålla med mer tjänat men hon vann ganska enkelt då Bugatti Brick galopperade utvändigt i sista svängen, (den går ut i öppen klass idag och är betrodd mot hingstar och valacker som tjänat över miljonen). Så inte tu talt om att Cactus går ner ordentligt i klass nu, det är bara galopp mot och då det gör ’minst ont’ för systemet att spika ’storis’ i första avdelningen så är spiken given trots hög procent. (Mitt andra spikförslag är det betydligt mer värde i så klart, därav är den omgångens bästa spik istället för denna, som kanske har något högre vinstchans.)

Motbudet är i första hand 11 Lyx Håleryd 15% som Khilström serverade perfekta ryggar och visslade till ett hyggligt gäng fyraåriga ston i Stochampionats-kval tidigare i somras till högt odds. Två lopp i kroppen nu efter ett par månaders uppehåll, hon gick bra i comebacken men trivdes inte alls utvändigt sist. Hon är vass med ryggresa och hennes spurt lär bita bra. Upploppet är som sagt kort och det kan bli långt fram här om man är beroende av ryggar så hon är nog trots allt lite överstreckad här. Gillar man inte Cactus, eller så stora favoriter är hon trots allt given på kupongen. 

9 Absurd 10% möter hyggligt motstånd gång efter annan och även om Walmanns stall har svårt att vinna lopp senaste två åren så är detta en bra proposition åt denna och bör nog streckas vid gardering. Mycket tunt bakom och mina tre nämnda är också dom som tjänat mest i loppet, så mycket svårt att se det gå utanför dom. 

Ranking: A 7. B 11.9. C 10.1.4.5. D 12.2.6.3.8.

 

Avdelning 2.

11 Cuarto Käbb 27% visade form sist och aviseras nu lättning i balansen med barfota bak för första gången och detta kan vara en vettig spik i annars öppet lopp, så för er som inte gillat någon av mina andra två spikförslag kan gå på denna istället och spelar ni smått, med tre spikar så är det givna idén. Åke har fortsatt form på stallet och denna gjorde debut i hans regi sist vid andraplatsen och har säkert gått framåt med den insatsen.

Dock är ju banan en utpräglad spetsbana och jag väljer trots allt att gardera på det större spelförslaget. Lägesgynnade 2 Magneto 16% kan nog komma iväg bra från spår två och hittar den till ledningen blir den mycket intressant. 7 Friendswithbenefits 13% är också startsnabb och har springspår, det är dock ett treårigt sto och borde väl släppa eller krypa ner bakom beroende på hur dom kommer iväg? Lite överstreckad, men har viss chans från rygg ledaren eller om hon får sitta i fred i ledningen. 

5 Cyrano De B. 28% är i ny regi sedan ett par starter tillbaka och denna är startsnabb med, men spår fem är ju lite bökigt, hittar dock till spets blir det ekipaget att slå och svår att räkna bort. Gick dock barfota runt om i båda, bättre starterna, nu blir det skor på och det måste ju så klart vara ett minus tillsammans med det missgynnande spåret. Blir överspelad denna gången och är bara en i mängden vid gardering.

15 Toujours Vif 6% har körts många ggr av proffs men körs ofta av lite mindre meriterade kuskar och när nu Jepson kör första gången så är det ett kraftigt plus. Den vinner inte speciellt ofta men har nu springspår på sitt tillägg och chansar Jepson lite kanske dom kan hitta en bra position. Mycket startsnabb och även en bra spurt att tillgå. Överlägset mest tjänat här och står därmed mycket bra inne i loppet. 

Ranking: A 11. B 15.2.5. C 7.14.8. D 1.3.6.9.10.13.4.12.

 

Avdelning 3.

Jämnt lopp i låg klass, svårlöst och man se vilka man kan plocka bort. Tror inte att dom kommer komma speciellt bra på det från bakspår och plockar bort alla dom, nu blev en struken därifrån med, så ’reducerar’ inte så mycket. Detär ändå ett upplägg man kan ta till när man tycker loppet är svårlöst, att plocka bort hästar man inte tror vinner och dom som blir kvar streckas, istället för att rita på hästar man tror duger. Tillexempel 7 Persos Merlot 0,4%, visst ska det inte finnas hästar med så låg vinstchans i lågklassiga lopp men den har aldrig vunnit och har spår långt ut bakom vingen och varit struken för feber inför tilltänkt start inför detta, dessutom treårigt sto i öppen klass. Fyra stora minus och den ska inte streckas. Så kan man jobba bort många hästar i loppen. 

Efter att jag hitta anledningar att ta bort så blir det inte många kvar i loppet, men då jag tycker att favoriten är kraftigt överstreckad så måste jag ändå gardera med några skrälldugliga motbud. 2 Paris By Cash 58% är bara tre år och sto, och då ska ingen bli så hårt streckad i sånt lopp, det kan hända för mycket, garderingen är given även om vinstchansen är stor. 

4 See Yah Broline 2% har ett mycket bra startspår och har faktiskt vunnit ett par lopp i år, fått lite sparat vid invändiga resor på slutet även om det inte var något kvar sist i lite tuffare lopp på Solvalla. Testas allt som oftast med lite olika balans och utrustning så när väl bitarna faller på plats kan han mycket väl vinna detta. Fördelaktigt att vara en femårig valack då det är många treåriga ston i loppet. Även 3 Timetopaythepipe 9% ska var gynnad av att vara äldre valack och ha ett bra läge. Han visade dessutom uppåtform sist med en bra avslutning, här kan spurten bita ännu bättre.

6 Blownaway 8% har inte vunnit ännu men fick sparat sist som tvåa efter invändig resa. Nu är det kuskplus och kommer dom någorlunda bra på det kan det gå. 

Vid fler streck har jag några till tänkbara markeringar, 1 Sundbo Kaip 0,7% har invändigt läge och är startsnabb, bör få bra position och om första segern i karriären kommer här så skulle det vara en riktigt rejäl rensning i kuponghögen. 8 Tullibardine Boe 10% gör comeback nu efter några månaders uppehåll och duger bra i klassen, har dock bricka 8 och en kusk som inte kör speciellt ofta och utebliven rutin är mycket illa i dagens travlopp. Dock kan hästen vinna ändå, men chanserna sjunker med nämnda faktorer och nu är detta treåriga stoet överstreckat. Om någon från bakspår ska streckas så är det mest intressant med 11 Moons Blåljus 0,4% som gjorde debut i ny regi sist utan att visa bättring. Går kanske framåt med lopp i kroppen och tidigare träning har dom alltid starka, så om miljöombyte ger nytändning så kan den duga.

Ranking: A 2. B 3.4.6. C 8.1.11. D 9.5.7.12.

 

Avdelning 4.

Se”Gå kort!”

Rekommendationen blir att stänga på två eller tre streck beroende på vad plånboken tillåter, klart kallaste lösningen på loppet skulle vara att strecka alla fyra jämnt spelade hästarna.

Ranking: A 7. B 2.8. C 1. D 4.3.6.

 

Avdelning 5.

Lärlingslopp över 1640 meter och flera av dom bästa har fått usla startspår och favoriten är bara tre år mot äldre. Även om klassen är låg så vinner oftare dom äldre konkurrenterna. 

Rejält kuskplus på 11 Albäcks  Bella Trix 12% som oftast körs av tränaren Klaus Kern, så när Magnus A Djuse nu kör är det så klart helintressant trots bakspår över kort distans. 

5 Without Makeup 2% är startsnabb och har ett bra spår, ska räknas då Joakim Elfving gör det bra med ett litet material och körsvännen är rutinerad i förhållande till många här. 

9 Nandino Ås 5% går barfota runt om och det är väl tecken på att det är ordning, hon är ofta tråkigt lottad men duger bra här med ordinarie kusk. Tråkiga utgångslägen får ofta 7 ImakethecashQuick 9% men hänger med bra i loppen ändå och har dom lite tur med positionerna kan den mycket väl vinna nu.

Ranking: A 11. B 5.9.7. C 3.2.8.1. D 4.6.10.12.

 

Avdelning 6.

Spårtrappa i ganska låg klass och det krävs nog några streck för att känna sig säker här med. 

3 Joe Frazier Boko 49% är bara tre år men duger så klart här, dock överstreckad nu och given att gardera. 

2 Father Of Sun 5% har gjort fyra starter i ny regi och är startsnabb och nedstruken till innerspår så lär få en bra position och har då viss skrällchans. 

12 Jesper Sånna 3% har så klart besvärligt läge men trivs ihop med körande Jepson och dom vann tillsammans sist efter en bra spurt. Hästen har fått tjänat dubbelt så mycket som till exempel Father Of Sun och det kan ha betydelse i form av hårdhet till slut och till bara 3% är den given på kupongen. 

10 Zelante O.P. 18% gör debut i Petri Salmelas regi och räknas direkt med Ulf Ohlsson upp, har vunnit på svensk mark i sommar och har några vinster i Italien sedan tidigare så den duger riktigt bra i denna klassen och streckas mycket tidigt.

Ranking: A 10. B 3.12.2. C 7.4.8.9. D 14.11.13.5.15.

 

Avdelning 7.

Se”Bästa spiken!”

Mycket ihåligt bakom den betrodda duon även om 11 Athos Race 11% varit bra tidigare, men har nu en iskall säsong bakom sig med nästan inget inkört, så helt fel formkurva men folk fortsätter att strecka på gamla meriter, vilket gör honom lite överstreckad denna gången, trots bara 11%.

Ranking: A 8. B 9. C 11.4.3. D 1.6.2.7.5.10.12.

 

Stora systemet

Avd.1: 7 Cactus

Avd.2: 2.5.11.15.

Avd.3: 2.3.4.6.

Avd.4: 2.7.8.

Avd.5: 5.7.9.11.

Avd.6: 2.3.10.12.

Avd.7: 8McGarret

768 Rader som kostar 768 kronor.

Lilla systemet

Avd.1: 7 Cactus

Avd.2: 11 Cuarto Käbb

Avd.3: 2.3.4.6.

Avd.4: 2.7.

Avd.5: 5.9.11.

Avd.6: 3.10.12.

Avd.7: 8McGarret

72 Rader som kostar 72 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!