Manfred Kåvestams blogg

Speltips: 30 Miljoner Jackpot V75-Finaler Solvalla 2/11

V75-Omgången.

Jackpot för tredje veckan i rad, då det var extra insatt V75 i söndags under Breeders Crown Semifinalerna, då både sexor och femmor frös inne. Då det är betydligt lägre omsättning på extraomgångar så är denna jackpot inte så stor som förra veckan men nästan sju extra miljoner i potten gör att omsättningen stiger lite extra och det blir över 30 miljoner i sjurättspotten på lördag. Vi öppnar då även TRAVPUNKTSE JACKPOT med andelar för 500:- vi har även öppet ordinarie lagen med andelar för 200:- på ATG-tillsammans. 

Nu är det dessutom V75-finaler med ett fullt femtonhästarsfält i Diamantstoets Final och Stoeliten, på Solvalla. Så riktigt fina lopp av hög standard med dom bästa i respektive klass. Och som jag nämnt tidigare, har Solvallas oval fått ett nytt banunderlag, vilket fallit väl ut, än så länge, så räkna med en fin bana på lördag. 

Dock börjar det bli betydligt kallare och är vissa hästar som trivs bättre eller sämre med sådana förhållanden. Vad man kan kolla efter är hur hästarna gått vid tidigare väderomslag, när det börjar bli kallare, så kallade ’årstidare’, dom hästar som går bättre vissa årstider. Till vintern gäller ju generellt sett att dom som alltid går med skor kommer ikapp hästar som presterar betydligt bättre utan skor, som nu blir tvungna att tävla på lika villkor och det blir mer aktuellt då skotvång inträder. Många hästar har också problem med pollenallergier på våren och sommaren, eller den fuktigare luften, tränarna brukar ofta kalla dom för ’halshästar’. Dom som inte får i sig tillräckligt med luft syresätter heller inte musklerna tillräckligt och kan drar på sig mjölksyra tidigare eller rent av kväva sig. 

 

Bästa spiken!

5 Staro McMillan 21% är en klass-häst med bra läge nu, spår fem är överlägset (tillsammans med spår fyra,) att vinnas lopp på V75 i från.  Hästen räknas varje gång mot kullkamrater med miljoner på kontot och var en av utmanarna mot hästar som Attraversiamo och Campo Bahia i förhandssnacket inför årets Svenska Derby.  Så i ’vanlig’ V75-konkurrens ska han ju vara överkvalificerad, speciellt då Goops skjutare fått bricka 12 i lottningen.

12 Giant Shadow 38% fortsätter att rada upp vinster i Goops regi, men spår 12 är mycket besvärligt, då han kan komma att behöva rekordsänka med över en sekund, och det med lopp ute i spåren. Det borde bli för jobbigt. Många går ändå på ettorna i raden och han hamnar runt 40% jämfört med ner mot hälften av insatsprocenten på mitt spikförslag, då är min spik väldigt spelvärd, även om det inte saknas motbud bakom dom två favoriterna.

 

Gå kort!

I stoeliten vinner oftast favoriten, och då det är längre distans är det ännu oftare favoriter vinner. Men nu är det oklart vem av 3 Mellby Free 39% och 6 Une Etoile Gar 42% som blir favorit, odds-sättare har Mellby som knapp favorit medans streckspelarna lägger mer streck på Etoile. Bäst form för dagen har den sist nämnda men också spår utvändigt. Alternativen för min del är tre här, mest troligt att jag streckar båda och hoppas på duell, sida vid sida hela loppet och strunt samma vem som vinner. Alternativ två, spika en, men vilken, man ska ju gå på den som leder när två är jämna, men tror ju den andra kanske är bättre för dagen. Tredje alternativet är att ta med en tredje häst och hoppas att dom kör slut på varandra. 

8 Cash Crowe 7% är inte mycket sämre än dom två förhandsfavoriterna! Kördes sist till ledningen från bakspår och svarade ju när Mellby satte in pressen, i Sto-SM, till Mellby rullade över i galopp. Sedan svarade hon enkelt Dear Friend in på upploppet, men var trött efter tre speedryck i loppet och hästen trodde kanske det var slut, då 1 Global Upper Style 2% dök upp på open-stretch, efter resa i tredje invändigt. Hon vann Sto-SM 2018 och bland annat Stoderbyt 2017, så det är ingen jätte-överraskning om hon skulle vinna detta loppet trots spåret. Tre lopp i kroppen nu efter långt uppehåll och procenten är låg. 

 

Avdelning 1.

Här kommer omgångens största favorit ut direkt, 3 Ural 46% har redan hunnit vinna tre lopp i Silverdivisionen. Men det brukar ta emot i finalerna, både i Silver, Brons och klass 1 har han bränt i finalerna. Kan vara tillfälligheter eller så är det så att det är tuffare att slå flera bra konkurrenter i samma lopp, lopp mot en eller två utmanare är lite enklare. Här ska han så klart vara favorit på visad form och startsnabbhet i kombination med barfota runt om denna gången, efter att ha sparat hovarna förra gången. Han blir dock ganska överspelad denna gången och är inget bra spikalternativ. 

4 From The Mine 12% var inga mil från att ta sig förbi i starten sist, då Ural hade bricka ett och Magnus testade en kort bit från sitt spår 3. Spår tre är inte lika startsnabbt bakom bilen som spår 4, som det nu är. Visst är det svårt att ta en hel längd i denna klassen, men håller det inte alls för uteslutet att ekipaget kan ta sig förbi i starten och då är favoriten i fara. From The Mine kröp sedan snabbt ner i rygg ledaren och fick rubbet sparat, tar han sig inte förbi i starten nu så blir det garanterat en bra position i främre träffen och sitter han inte fast denna gången så kan han definitivt vinna.

Det kan alltså gå fort där framme redan från början och med ett par Nurmos-tränade hästar där framme och Björn Goop bakom 1Smevikens Cruiser 9% som inte kan öppna så snabbt, men Goop får ju fart på det mesta och bör hamna hyggligt på det., så lär tempot vara ganska högt hela vägen. Skulle det bli det minsta stiltje så sänder nog dom starka där bak tidigt, men går det fort i början kommer dom in senare i matchen. 

10 Partizan Face 3% blev påkörd i trång situation näst sist, i förra Silverfinalen. Sist tog han ledningen nere på Vincennes, men fick rejäl press och fick nöja sig med rygg ledaren då dom duellerade en bit i 06-tempo mitt i loppet, kom ut ett spår på upploppet och höll bra till femteplatsen mellan hästar. I augustis final i silverdivisionen mötte han favoriten här, då var han ett par längder före den i mål och blev tvåa på målfoto mot Ragazzo Da Sopra, som sen skrällde i Gulddivisionen två starter senare. Han har ett par skrällvinster i klassen under sommaren och när han åter är bortglömd är han mycket intressant. Tål mycket jobb i spåren men senaste starterna har han körts på innerspår. 

12 Martin De Bos 5% är kanske bästa hästen här, men har sämsta läget, vilket iofs inte spelade någon roll sist. Han hade då bricka 12 men nedstruken till 11 och det ska ju som bekant inte gå att vinna sådana lägen i högre klasser över 1640 meter på Åby.  Det visste dock inte hästen om och han vann mycket lätt. Gången innan svarade Kim Eriksson för en av årets värsta bortkörningar, men han backades sist och spurtade snabbt till tredjeplatsen med mycket sparat. Nu kör åter PU som kör lopp i flytet för dagen och dom har 1/1 tillsammans och räknas tidigt trots läget. 

11 Perfect Dynamite 6% spurtade oerhört bra från sista position i förra starten, då han inte fick den draghjälp han behövde, styrdes han på i femte-spår genom sista sväng och tog hela vägen in många längder sista 400 meterna på favoriten här. Med rätt draghjälp denna gången så kan det gå. 

Ranking: A 3.4. B 12.10.11.5. C 1.2. D 7.9.6.

 

Avdelning 2.

I Diamantsto-finalen står dom väl väldigt bra inne på start och är kraftigt gynnade men om det blir omstart ökar chansen för att vinnaren är bästa hästen på tillägget! 

13 Walkie Talkie11% blir fortfarande inte erkänd av spelarkollektivet, trots att hon tål att gå själv ur svängen 12-1300 meter kvar och tugga på i tredjespår resten, och även fjärdespår ibland genom sista svängen och sätter nosen först titt som tätt när mållinjen nås. Nu är det springspår på tillägget och hon kanske kan hitta ner någonstans i hyggligt läge, räknas oavsett, då hon har betydligt mer tjänat än övriga här. Över en miljon på kontot, medan resten på tillägget har 518-751 tkr, det måste åter vara bra chans, då hon står riktigt bra inne i loppet. 

Där framme är 3 Fossens Wally 31% klar favorit i loppet, bland dom tidiga spelarna, men misstänker att 1 Velegance 19% kommer närma sig i insatsprocent desto närmare start vi kommer. Fossens tränas och körs av Magnus Jakobsson, som vinner mycket lopp, främst på mindre banor som Årjäng och Färjestad, men får svårare när det kommer till Solvalla och finaler. Nu har hästen varit riktigt bra och dom vann på en bra tid på Åby sist, så visst ska det kunna gå, men överspelad denna gången. Hon har dessutom galopperat i tre av fyra voltstartslopp, så där ligger ett stort orosmoment. 

Johan och Peter Untersteiner har båda, som bekant, toppform på stall och styrningar, Velegance är inget undantag, och har gjort det riktigt bra i sina senaste två starter från omöjliga lägen. Nu är det perfekt spår och ledningen ska vara given, tror inte dom släpper även om favoriten kommer tidigt och det är också ett orosmoment för den ganska stora favoriten. Från spets är Velegance hästen att slå. 

Firma Untersteiner har så klart en häst till i fältet och 5 Vinci I.M. 10% var omgångens näst största favorit på V86 då hon vann sitt försök hit. Var lite osäker på var hon stod då, men hon visade att formen är på topp och vinsten blev säker. Ska väl vara något sämre än mina fyra första hästar här men som femte streck på kupongen platsar hon på systemet, då Peter är duktig från alla spår i volten och hon kan hamna bra på det. 

8 Keycard 9% slog ett riktigt bra gäng sist och trots att hon står ganska hårt inne så har hon ett bra läge på tillägget och hittar Emilia åter rätt resa så kan hon vara en liten överraskning för många här. Tränaren har absolut toppform på stallet och kvalade in fyra utav fem hästar till Breeders Crown finalerna som går nästa söndag. 

Många fina ston, framförallt på tillägget, men flera av dom står lite väl hårt inne nu och ska ha svårt att skrälla. Leta istället skrällar på framspåren, 6 Orbital Ås 2% var inte långt efter favoriten i deras försök hit, men från betydligt sämre läge då, nu är det ett bra startspår och Riordan har toppform på hästarna. 

Ranking: A 13.1. B 3.8. C 5.6.4.2.12.9.10. D 11.15.7.

 

Avdelning 3.

Se”Gå kort!”

Tunt bakom mina tre förordade streck, men om det är körning så kommer kanske fler in i matchen. Bakspårens 10 Hevin Boko 1%,11 Shadow Gar 3% och 9 Madelen L.T.C. 2% duger alla tre bra i ’vanliga’ sto-eliter, då två av världens bästa ston inte är med. 

Ranking: A 6. B 3. C 8.10.11.9. D 5.1.2.7.4.12.

 

Avdelning 4.

Lägsta klassen och här skräller det ganska ofta, även i finalerna, så jag streckar nog på några stycken och rankar inte favoriten först. 6 Le Crack Sox 30% har fått ett spår en bit ut bakom vingen och då är det inte alls säkert att det blir någon ledning, även om tränare och kusk hotat övriga att den som svarar inte kommer inte vinner loppet. Det kan dock tagga andra att visa att dom inte viker ner sig för sånt snack. Kanske bättre att köra med Lutfis lite mer ödmjuka ’får jag spets kommer jag köra undan rejält för bjuda tillbaka och ge lucka’.

4 Ibra Boko 15% laddas också för ledningen och trivs bra i Sverige med körspö. Sist var det vanlig vagn då det var voltstart, nu blir det bike på och han ska hålla sin form enligt tränaren, första gången Ulf Ohlsson kör och det är stort plus jämfört med ordinarie kusk.

1 Beartime 13% fick luckan för sent sist bakom favoriten, och den rann ju undan, medans Beartime var positiv som klar tvåa, en bit före övriga. Blir det körning mellan 4 och 6 framförallt, så kan fältet spricka upp och fina luckor kan uppstå. Första gången ÖK bakom och det är så klart intressant, även denna är startsnabb men misstänker att man kan tänka sig att köra i rygg denna gången med. 

10 Victory Road 16% är Jepsons val här och han har gått väldigt bra sedan han kom i Stenströmers träning, nu är det åter eventuellt dags för barfota runt om. Ekipaget rankas etta trots läget, då det kan gå lite för fort för flera där framme i detta loppet, då biter hans slutvarv bra. Skulle det, mot all förmodan, gå långsamt så är Jepson ruggigt vaken och lär styra på direkt i så fall. 

11 Ellis Pride 3% ska dom prova barfota runt om för första gången och det är så klart alltid intressant, så det kan var en tänkbar skräll i öppet lopp. 7 Majet Af Djupmyra 6% är enda sto i loppet, men hon vann lätt mot hingstar och valacker sist trots bakspår. Loppet innan det var hon favorit i ett fint stolopp på V75, då hon galopperade. Tränaren Daniel Wäjersten har riktigt bra snurr på stallet i året och det kan vara en vettig skräll om hon bara hittar ner från sitt lite knepiga utgångsläge. Se även upp med allt från Untersteiners stall för dagen, deras hästar överraskar gång efter annan, och 9 Love Håleryd har ett okej smygläge och borde kunna avsluta vasst till slut nu. 

Vid fler streck kan3 Valnes Ior 2% vara en tänkbar skräll från okej utgångsläge, då han har en snabb spurt att tillgå, speciellt om han hittar ner på innerspår och huttar sena luckor. 5 Cambria 1% kanske inte duger, men nu är det dags för bike och Dhalborg gillar att köra i biken och utrustningsändringar i låga klasser kan göra många meter till slut, så farlig att nonchalera från ett av spåren som det vinns mest från på V75-finaler. 

Ranking: A 10. B 4.1.6. C 7.9.11.3.5. D 2.8.12.

 

Avdelning 5.

Svårspelat i Bronsdivisionens final då man inte vet riktigt vart man har 5 Marcelleria 31%, vissa är imponerade av att han vinner utan att glänsa, medans Bergh lät lite besviken på att det inte var riktigt bra sist och vissa tycker han ser sämre ut. Jag väljer att tro att formen är på väg nedåt och spelar mot denna gången. 

11 Win B.Hill 22% blir betydligt mindre streckad på V75 men hos odds-sättare där fasta vinnarodds erbjuds är Win B.Hill favorit. Det brukar vara en bra indikation att strecken är felfördelade och då det är så mycket som skiljer i streck så väljer jag att gå på spelvärdet i att spika honom. Han gjorde en ruggig upphämtning efter galoppen i sin andra start på många år, han visade att ingen ringrost finns där, och att det bara var voltstarten han inte trivdes med, då han tappade direkt och inte riktig hittade rätt och galopperade kort efter start. Nu är det bilstart som gäller och lite lugnare start då han startar bakom hästar. Jorma lär vara offensiv så fort han travat in sig och dom andra dämpar tempot så styr han nog på. Tror han slår dom från dödens om så behövs. I finalerna sticker dessutom spår 11 ut som det bakspår det vinns oftast från. 

Vid gardering så finns flera intressanta motbud som kan komma in i matchen om dom två förhandsfavoriterna duellerar. Nämner först tre skrällar och sedan ytterligare några rader om dom tre mer betrodda motbuden.

8 Harran Boko 4% har uselt startspår och procenten är därefter, men det är en startsnabb häst som lär hitta bra position trots läget. Han har vunnit ett par lopp i Bronsdivisionen i sommar så han står bra inne i klassen. 

4 Pasca Tilly 2% gick sista 1600 meterna i tredjespår, men höll bra som trea ändå över jobbiga 3140 meter. Han är normalt inte startsnabb men nu är det oerhört kuskplus i Ulf Ohlsson och dessutom ett par nyheter till. Första gången med bike och första gången med rycktussar, vilket oerhört intressanta förändringar på häst i toppform. 

1 Dom Perignon 4% har gått bra i ny regi sedan augusti och nu fått några lopp i kroppen där. Första gången Johan Untersteiner kör och då han är ganska startsnabb bör han få en bra position här. 

9 Deede Star 15% trodde jag skulle få tufft i Brons-debuten från vingelläge, men han var bara bäst då han körde sig till ledningen och vann lätt över 2640 meter. Snabba pengar på kontot, men verkar bära dom bra. 2 Bo C. 8% blir påpassad gång efter annan på spelet, men nu när det är hårt mot så är det lite lugnare på den fronten. Hästen är bra och har nu ett bra läge men Carl-Erik ska väl inte kunna vinna en final? Han körde fyra lopp i fjol och har kört 29 totalt i år. 6 Illuminati 9% ska kanske ha lite längre distans för att riktigt komma till sin rätt mot så pass bra motstånd. Spåret innebär dessutom lite vingelrisk och han rankas ner denna gången. 

Ranking: A 11. B 6. C 8.4.9.1.2.6. D 10.12.3.7.

 

Avdelning 6.

Se”Bästa spiken!”

Bakom favoritduon är 6 Global Winner 17%långt efter på strecken, han har haft bakspår eller bricka 8 varje gång på slutet, detta är fortsatt vingelläge, men han besitter en bra avslutning och räknas om han hittar ner i bra slagläge.

4 That´s Art 9% har vunnit totalt överlägset i ett par starter nu, men mot mycket billigare motstånd, han går så klart framåt med insatserna och räknas på visad form och perfekt startspår, men bara aktuell vid väldigt bred gardering. Lite samma med övriga i C-gruppen som bara ska streckas om det blir strykning eller väldigt negativa rapporter på ett par av dom tre mest betrodda. 

Ranking: A 5. B 12.6. C 4.2.3.9.8. D 7.10.11.

 

Avdelning 7.

 

Kanske tar 6 Elian Webb 7% ledningen inledningsvis här, men om inte 2 Global Trustworthy 20% lyckas hålla ute samtliga så får han väl överta direkt och då är Globalen hästen att slå. Har nu tre lopp i kroppen efter tio månaders skadeuppehåll, men var ruggigt bra förra hösten då han bara gjorde två starter som femåring, efter ytterligare ett års tävlingsfrånvaro. Ja ni förstår att det är en trashank som kommer tillbaka gång efter annan och är oerhört bra när han står på friska ben. Han vann förra gulddivisions-finalen från ledningen och försvarade sig enkelt mot Sorbet och Nadal Broline. Går han snabbt i ledningen kan det bli långt fram för favoriten och övriga.

 

Favoriten är ingen mindre än 11 Milliondollarrhyme32% som kommer från övertygande spurtvinst i SM. Sist såg det kanske lite bättre ut än det var, då det var kraftig underprestation på ledaren och en sån som 3 Digital Ink 1% var mål-tvåa i väldigt samlat fält bakom vinnaren. 

 

5 Nadal Broline 19% har åter ett bra läge och får nu tillbaka Goop i vagnen, men han känns lite överstreckad, som vanligt. Visst kan han slå till med en sån där overklig spurt som han levererat vid ett par tillfällen, men som jätte-betrodd är han ganska kall och bara en i mängden vid bredare gardering. 

 

Intressantare är då kanske9 Milligans School 13% till lägre insatsprocent, med Jepson upp denna gången, som vunnit med honom den gången han kört innan. Det var i Jämtlands Stora Pris, trots att Double Exposure då gick i spets så plockade han ner henne i en snabb spurt, efter att backat sig runt dödens-hästen, från rygg ledaren. Han visade sist bra skalle då han kontrade ut Elian Webb och även höll undan för Exodus Hanover, och nu har han ett av dom bättre bakspåren och spurten lär bita bra till slut. Även 6 Elian Webb visade fortsatt bra form och får han rygg ledaren räknas även han vid gardering. 1 Rajesh Face 2% är väl lite bortlottad från sitt innerspår, då han lär bli över rejält från start, hittar han ut nån stans biter hans styrka bra. Bakom dom nämnda är det väldigt tunt och övriga ska ha svårt att vinna. 

 

Rekommendationen då? Antingen chansspik på ledaren, då man helst inte vill ha favoritvinst i sista avdelningen, då värdet inte stiger då. Annars lås på spetshästen och favoriten, som trots allt har väldigt bra vinstchans, andra alternativen är att komplettera med ett tredje streck, eller ’helgardera’ med alla mina sex första streck. 

 

Ranking: A 2. B 11. C 9.6.5.1. D 4.10.3.8.7.12.

 

Stora systemet

Avd.1: 1.2.3.4.5.10.11.12.

Avd.2: 1.3.5.8.13.

Avd.3: 2.6.8.

Avd.4: 1.4.6.7.9.10.11.

Avd.5: 11 Win B.Hill

Avd.6: 5 Staro McMillan

Avd.7: 2.11.

1680 rader som kostar 840 kronor

Lilla systemet

Avd.1: 3.4.10.12.

Avd.2: 1.13.

Avd.3: 3.6.

Avd.4: 1.4.6.7.9.10.11.

Avd.5: 11 Win B.Hill

Avd.6: 5Staro McMillan

Avd.7: 2Global Trustworthy

112 Rader som kostar 56 kronor.

DD förslag

DD1: 5 Staro McMillan

DD2: 2.11.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!