Manfred Kåvestams blogg

Speltips: V86-Express Åby/Solvalla 23/10

V86-Omgången.

Åbytravet och Solvalla som delar på denna veckas V86-Express. Åby har ju i vanlig ordning sin open-stretch att ta hänsyn till, båda har runt medellånga upplopp och i övrigt inga konstigheter.

Omgången ser spelvänlig ut på förhand och ett par av favoriterna har kanske dragit iväg på strecken, men ändå ingen ’mega-favorit’ att ta ställning till denna gången. Förra veckan infriade Conrads Rödluva favoritskapet till 84%, men utan att övertyga, veckan innan föll Goops Sweet On You till över 70%. Denna veckan är Whipped Eggs och Global Wireless största favoriterna, spelade runt 65% och det finns tveksamheter kring båda och anledning att gardera och försöka fälla dom, även om båda så klart har ganska bra vinstchans. Öppen omgång i övrigt, och faller en eller båda av dom stora så kommer utdelningen bli bra, då dessutom ytterligare ett par ganska stora favoriter är i viss fara denna veckan. 

 

Bästa spiken!

Bästa spiken väljer jag att utse 7 No Limit Royalty 36% i avdelning sex, där det avgörs över 2140 meter voltstart. Här blir det väldigt jämnt streckat mellan dom två mest spelade och därför läge att ta ställning och spiken en av dom. Jag förordar Pekka Korpis häst som varit ute mot betydligt hårdare motstånd på slutet. 

6 Mas Capacity 33% rann undan pliktskyldigt sist då spetsbudet var dålig för dagen och blev struken kort innan start, medan kanske värsta utmanaren kvar i loppet plus ett par andra galopperade, samtidigt som favoriten underpresterade lite. Innan det har han vinsterna från betydligt enklare sällskap i Finland medan mitt spikbud kommer från klart godkända insatser i försök och final på V75.

Björn Goop kör dessutom No Limit Royalty igen nu, han fick lägga lite för mycket mitt i loppet sist, när han körde till, och det blev galopp till slut, en sån genomkörare kan sitta i benen eller föra framåt formmässigt, jag chansar på att det senare är fallet för honom nu och att Goop lärt känna hästen. (För övrigt var det Rocky Tilly som utmanade och gick förbi till slut i förra starten, och dom två var en bit före övriga när galoppen kom. Rocky Tilly gick sedan ut och vann V75 i lördags på ett bra sätt efter det loppet.)

 

Gå kort!

I sjunde avdelningen kommer omgångens största favorit ut och 2 Global Wireless 65% kommer från vinster via spets och slut. Dom loppen har dock varit rena sto-lopp och nu är det dags för öppen klass, det räcker för mig för att gardera. Propositionen nu kallas fördel ston, då dom får ha mer kontot, men favoriten är bara 4 tkr över gränsen för hingstar och valacker. Visst kan hon komma till ledningen enkelt och visst vinner hon nog loppet ibland, men inte i den utsträckningen som krävs för att man ska var helt nöjd med henne som omgångens största favorit. 

4 Ivory Di Quattro 7% är det oerhört spelvärde på denna gången, gjorde regidebut sist, för Robert Bergh, testades barfota direkt då, men hade bakspår på Åby och kördes offensivt mitt i loppet och det blev lite för tungt till slut. Omlagd träning och ska ha gått framåt med det loppet i kroppen, spåret är nu perfekt för att hitta bra position över den korta distansen och han är nog en bättre häst än favoriten, sitter formen där redan så ska han bara vinna ett sånt här lopp.

11 Thai Explosive 7% åkte dom långt med sist och blev hårt betrodd i ett enklare gäng, men vann övertygande och håller fortsatt bra form, efter andra platsen från bricka 12 på Åmål gången innan. Då han kördes ute i spåren länge för att sedan ta över ledningen efter ett varv, ursäktad då att han bara blev tvåa, men det visar att han kan tåla ett varv ute i spåren och ändå vara med på linjen till slut, vilket kan behövas här. 

Det blir tre olika rekommendationer i detta loppet, antingen lås på 4 och 2 från bästa lägena, alternativ två är att stänga på tre hästar, vilket jag väljer är svårt, får avvakta senare info. Ett tredje alternativ, för er som behöver spara streck här och spika, så tycker jag att ni ska spika 4 Ivory Di Quattro i så fall, då det är noll spelvärde i att spika storfavoriten i sjunde avdelningen, då värdet inte stiger många kronor med den som vinnare. 

 

Avdelning 1.

I inledande avdelningen handlar det om ett sprinterlopp där 5 Tony Afrika 33% är berättigad favorit, var fyra i det tuffast försöket till Derbyt, där Ferrari Sisu vann före Attraversiamo, så att han inte lyckades nå mer än en fjärdeplats i det loppet från bricka 7 bakom bilen är förlåtet. Dock var det betydligt sämre aktion sist och inte roligt att gå på någon som kommer från tidig galopp och som sedan tas upp bakom fältet halvvarvet kvar. Det borde ju vara ordning då dom tar ut honom igen, men formen kan vara på väg ur kanske och garderingen känns given. 

Garderar bland annat med två tuffa märrar här, även om jag brukar ranka ner ston i öppna klasser har båda visat att dom klarar av att slå hela fält med hingstar och valacker tidigare, och båda är dessutom mycket startsnabba. 1 Alicia Bore 21% får gälla som spetsbud från innersniffen, och skulle ju även kunna utnyttja open-stretch om hon då skulle välja att släppa till favoriten. PU kör som bekant i flytet och även om denna inte kommer från hans träning så är det form även på denna hästen och ekipaget är mycket tidigt här. 

Den andra märren är Magnus Jakobssons 3 Ottens Dibaba 19% som vann V75 i öppen klass förra sommaren i ledningen, från just spår tre (hade bricka 4 men nedstruken till spår 3 då). Vid den vinsten var hon närmast före Leader Brodde och Waikiki Silvio, flera bra insatser sedan dess så klart, men det talar om att hon inte har problem att svara riktigt tuffa hingstar och valacker, vilket faktiskt mång ston har väldiga problem med. Främsta utmanare mot 1 i spetsstriden, och kommer Alicia bort så är det hon som kan välja att köra i spets eller släppa till favoriten. Hon kan ju även eventuellt hitta ner i rygg på Alicia, och har då med en hygglig vinstchans på sin fina speed. 

Speed har också 9 Taiga Woodland 9% som så klart missgynnas av sitt bakspår över kort distans, men han kan kanske hålla ryggen på 1 Alicia Bore och komma igenom bra, körs sen hästen framför i ledningen är ju rygg ledaren hur bra som helst på Åby så klart. 

Har mycket svårt att se det gå utanför mina fyra streck här då dom alla bör hitta bra positioner och att alla dom fyra ska komma bort, det händer ju bara inte. För er som jagar skrällar så kanske 7 Peakadilly 5% är intressant, som kvalade in till Derbyt förra året, men som sedan varit borta med skadebekymmer i ett år, har nu två lopp i kroppen och kommer nog att hävda sig bra i klassen, men kanske behöver ytterligare lopp för att vara på topp och spår 7 är allt annat än bra. 4 Dallas As 4% verkar ha gått ur form en del sedan hon bland annat kvalade in till sto-sprintern i Halmstad i somras och blev då lite snackis i den finalen, men levererade inte då och inte gjort något jättebra sedan dess heller. Får nog hitta lämpliga stolopp för hävda sig. 

Ranking: A 5.1. B 3.9. C 7.10.4.6. D 8.2.

 

Avdelning 2.

En lite annorlunda proposition med öppet för fem- och sexåringar som tjänat upp till 600k, det ser ganska öppet ut på förhand då dom bästa på pappret har lottats till ofördelaktiga spår. 

10 Mister Niky 22% vet Goop inte riktigt vart han har i formen då han fick startförbud efter orent trav vid senaste framträdandet. Man får ju anta att allt är ordning när dom väljer att starta igen, men då dom ligger lite lågt från stallet är han väldigt överspelad här och bara en bland många nu, ni som vill spara streck kan kanske ta bort honom tillochmed.

Hakon Von Haithabu 23% är favorit och får säkert en del extra streck med från strukna 1 I´ll Fixit, vilka även hamnar en del på Mister NIky, vilket gör dom ganska tråkiga på kupongen från besvärliga lägen. Visst är favoriten nu nedstruken ett spår, vilket gör stor skillnad. Han var bra i fjol och behövde nog loppet i kroppen sist efter lång frånvaro från tävlandet. Nu blir det dessutom barfota runt om till skillnad mot sist, och dom låter optimistiska från stallet. Läget gör honom dock given att gardera. 

9 Radagast 8% har fått två lopp i kroppen efter tre månaders uppehåll, han trivs på hösten och skrällde i klass1 på V75, från liknande läg, i början av november i fjol, så han är en ’årstidare’ som står perfekt inne på pengar i detta loppet. Spurten lär bita bra till slut här. 

Spurten lär också bita riktigt bra för 11 Västerbo Highscore 11% som det eventuellt blir barfota runt om för till denna gången och ska gå med open eye huvudlag, som också är en ändring. Röcklingers stall visar uppåtform och denna kommer från vinst efter bra avslutning sist. 

6 Dino Dollar 6% kan vara den roliga skrällen, nedstruken till spår fem så kanske han kan köras tidigt till ledningen. Enormt kuskplus där och Adielsson har ju fått fart på djur från start förr, i ledningen kan det gå, även om hästen står lite hårt inne denna gången. Det krävs dock att han blir släppt till ledningen av 5 One Two Beat3%, men det är nog ingen omöjlighet då han kanske inte har den absoluta toppformen och har minst tjänat i loppet. 

Ranking: A 8.11. B 9.6. C 10.12.5. D 4.3.2.7.

 

Avdelning 3.

3140 meter och stor favorit i 6 Whiped Eggs 64% som var slagen tidigt efter offensivt upplägg sist. (Till hans försvar ska dock sägas att han stod hårt inne då, mot Niky Flax och Pastor Power, båda med runt miljonen tjänat och härdade i många V75-starter) Men faktum kvarstår att han är långsam ut och det kan bli lite spår på vägen för att komma fram och överta. Han möter nu ett par rutinerade ’långskubbare’ och en lurig joker, jag garderar. 

9 Thriller N.P. 17%är den givna utmanaren, som inte har några problem med bakspåret då han är van att göra en repa ute i spåren. Har vunnit liknande lopp från tillägg, mot just storfavorit från Berghs stall på just V86. Så det kan mycket väl bli repris då han nu kommer med två raka vinster efter ett kortare uppehåll. Dahléns stallform är på uppåtgående, då det var lite problem i stallet tidigare i somras, med bland annat borelia. Passa hans hästar som nu fått ett par starter i kroppen efter frånvaro. 

4 Panamera 10%kommer också från två raka segrar över långa distanser, han har körts tidigt till ledningen vid båda och är väl god chans att han kan göra så igen från ett perfekt fjärdespår bakom bilen. Kommer favoriten tidigt släpper han men som bekant har man ju på Åby tillgång till innerspåret på upploppet och han kan mycket väl vinna den vägen om han inte väljer att köra i ledningen. 

Jokern i loppet är 2 Zarchicco Park 3% som gjort två lopp i sin nya regi, hos Jerry Riordan, hängt med bra på snabba tider och sprang jämnt med favoriten då dom möttes i förra starten, dock med ett mer vilsamt upplägg. Men så kan det bli igen och då procenten skiljer så mycket som dom gör så är han en kul open-stretch-skräll om han hittar ner i rygg ledaren. 

Ranking: A 9. B 6. C 4.3. D 8.10.12.5.11.2.1.7.

 

Avdelning 4.

Storfavorit från Goops stall och då behöver man dra öronen åt sig för dagen. När Goop-tränat vart storfavorit på V75 och V86 på sistone så har dom bränt, över lag har Goops stall underpresterat när dom möter hårdare motstånd. Stall Goop har inte vinst på Solvalla på senaste 22 försöken, 2 vinster på senaste 58 starterna på Solvalla. För någon vecka sedan läste jag på deras hemsida att dom skickat in nya prover på höet, då dom tydligen inte var helt nöjda med förra svaret? Några veckor tidigare än det pratade Björn om hö-byte i stallet, till årets hö, kan det vara det som spökar för formtappet senaste veckorna? 

Oavsett,1 Stardust Melody 45% är överspelad denna veckan, när ston i denna lopptypen blir för stora favoriter är det inte läge att spika. Fördel ston i propositionen och visst står favoriten bra inne i detta loppet, men inte alls givet att hon kan hålla upp innerspåret och då kan det bli problem. 

3 Vinner Bac 13% är en bra häst för klassen som stod för en bra spurt sist och vann från utvändigt ledaren gången innan, så det verkar vara bra form på den fronten och han borde hamna hyggligt på det denna gången och då ska spurten bita bra till slut. 

11 Got To Dash 15% är också bra för klassen och har absolut toppform och spurtade bra efter inledande galopp sist. Nu är det tillbaka till Ulf Ohlsson igen och utan galopp i förra starten så hade han nog vunnit och inte fått vara med här, så han står bra inne. Läget är så klart sämsta tänkbara, då han är startsnabb, men nu får han spara på den speeden till slut i stället och han lär spurta ner många, kanske alla.

7 Maximus M.M. 6% kan ta spets trots spår långt ut bakom vingen, då han är väldigt startsnabb, bör hamna bra till oavsett med hjälp av sin startsnabbhet och han räknas vid bredare gardering. 

6 Captain Knas 7% slog ett ganska hyggligt fält från spår 15 i en spårtrappa efter en rejäl repa i spåren. Trodde Klose skulle plocka ner honom lätt när han fick en fin lucka, men då sträckte bara Captain på sig och gick undan. Han skrällde då till dryga 100 ggr pengarna och spelad på 0,38% av insatserna på V86 den gången. Med den insatsen och formtoppen det innebär finns säkert chans att han komma iväg från start och vara med i spetskörningen. Hittar dom bara ner någonstans har han ju visat att han har ett starkt slutvarv att tillgå, så behöver ju inte vara med i främre träffen direkt heller. 

För er som målar på lite här så borde man ju nämna 10 Indiana Boko 5% som vissa tips i sportdelar i kvällspress tillochmed spikade sist i ett stenhårt Diamantstoförsök, mot hästar med det dubbla på kontot och mer. Nu är hon nere i lite beskedligare klass och är istället totalt bortglömd. Bakspår och fyraårigt sto, men Nurmos vinner ju som bekant en del lopp på Solvalla, så helt avsågad ska hon inte vara denna gången, men bara aktuell vid riktigt bred gardering.

Ranking: A 11. B 3.1. C 7.10.6.4. D 9.2.5.8.

 

Avdelning 5.

Ett mycket svårt treåringslopp i låg klass, där dessutom lite mindre meriterade hästar fått 20 meter försprång. Dom ska så klart stå bra inne där framme, även om det bara är tre som startar på grunddistansen och hästarna på tillägget bör vara ikapp ganska enkelt. Ledningen är ändå ledningen och rygg ledaren är vad det är på Åby, så dom två bästa där framme räknas riktigt tidigt. 

3 Rackham 32% är favorit men blir lite för stor favorit, då loppet nog är ganska jämnt bakom. Visst han får säkert överta ledningen, men 1 Eurostone 6% är inte så dålig den heller. Gör favoriten bort sig är det han som kör i ledningen istället, men han kan även vinna från rygg ledaren så klart.

På tillägget är kanske Robert Berghs 4 Digital Dominance 24% är bäst och startar från ett bra innerspår på volten och bör ta sig iväg bra därifrån. 

5 Uncle Töll 13% är intressant på visad form och startsnabbhet, kan hålla inne 4 och ställa till det lite för den i så fall. Räknas också med vinstchans i öppet lopp. Men en annan startsnabb häst är 10 Crank 2% som kanske kan vara allra snabbast från tilläggsfållan, han bör hamna bra på det och räknas också. Men han har det sämre springspåret mot PU, så inte givet att han kommer helt rätt på det ändå.

Både far och son Untersteiner har varsin utmanare med loppet och även om dom inte övertygat, någon av dom så är ju vissa från dom stallen oerhört förbättrade för dagen och form smittar ofta av sig inom stallen. 9 Superbopp E.T. 7% har ett springspår och Peter brukar ju kunna sända oavsett om dom är startsnabba eller inte, borde kunna hitta bra position, då det aviseras laddning från start här. 13 Patch Wibb 5% visade att formen kanske är stigande då han kördes fram i dödens sist och höll till en andraplats, går han ytterligare framåt med det loppet så kan han säkert svara för lite jobb i spåren och det är skrällchans trots läget. 

Ranking: A 3. B 9.1.5.4. C 10.13.7.2.12. D 11.15.8.6.

 

Avdelning 6.

Se“Bästa spiken!”

Om inte min spik infriar så är det kanske för att det kan bli för hård öppning mellan honom och Kontios betrodda, och då tror jag inte den vinner heller. Visst, om No Limit Royalty blir struken så är det ju bra chans för Mas Capacity, men om jag skulle gardera, så rankar jag andra före. 

10 Capture 6% hamnade precis utanför pallplats i Amatör-SM, som fyra från smått omöjliga bricka 12 på Åby. Då handlade det om 80-årige Holmgren i sulkyn, medan det är Erik Adielsson upp nu, får ses som avsevärt kuskplus på häst i absolut toppform, som står bra inne i loppet. 

8 Pegasus All Over 8% står också han bra inne i loppet, har varit ute i V75-starter i senaste fyra starterna och gjort det helt okej. Nu är det intressant läge med smygspår i volten, med rätta luckorna kan Ulf skrälla. 

2 S.G.Flying Dival 10% är kanske lite överstreckad som tredjehandare här, hade varit intressant som skräll, men då han bara vunnit ett lopp och en andraplats på 25 starter så är han ganska kall denna gången, trots kanske lite uppåtform. 

Storskrällen vid gardering är lägesgynnade 1 Jas 2% som gör debut i ny regi här och ska eventuellt gå barfota runt om för första gången och även första med bike. Från ett bra läge så kan han absolut skrälla om favoriten kommer bort. En eller fem hästar är rekommendationen.

Ranking: A 7. B 10.1.8.6. C 2.5. D 9.12.11.4.3.

 

Avdelning 7.

Se”Gå kort!”

För er som har fler streck att slösa, så har vi ju sett Peter Untersteiners ’andrahäst’ i loppen skrälla titt som tätt i loppen senaste månaden och här startar 6 Mellby Guard 2% med viss skrällchans och ska nu testats med norskt huvudlag för första gången, han kan vara ett lyx-streck på stallformen. Stallform har även Johan Untersteiner och med ett bra läge och chans på rygg ledaren på favoriten kan även 1 Explosive Class 8% vara en potentiell skräll här. 

Ranking: A 4.2. B 11. C 6.1. D 7.8.3.12.10.5.9.

 

Avdelning 8.

Kompletterande spik på favoriten i sista avdelningen har jag råd med om jag lyckats fälla storfavoriten i näst sista avdelningen. 10 Nobel Amok 35% är inte jättefavorit men står dubbla tillägg över 2140 meter. Det är första gången Khilström upp och det är alltid intressant och hästen står faktiskt bra inne i loppet. Han fick lite vila i sommar efter att varit ute i silverdivisionen några gånger tidigt i somras. Han vann ett försök, då han tog spets från bricka 7 bakom bilen och slog då bland andra Eder Bob, Bucks To Burn och Shocking Superman. Nu har han två enklare lopp i kroppen efter lite vila och vann sist lätt från ledningen, så formen är där och han har nog en speed och hårdhet som det blir svårt för övriga att stå mot här.

9 Lexington Hall 16% är främste utmanare, men står på ett besvärligt bakspår på sitt tillägg och favoriten kan vara i kapp honom väldigt tidigt och då kan det bli besvärligt. Men farligt att förbise Nurmos oerhörda form på hemmaplan och vid gardering är han tidig, då han är bäst av dom på mellanfållan. 

Bara en häst på grunddistansen och 1 Isco Boko 9% har galopperat bort en hel del pengar på slutet, men har oerhörd kapacitet. Bästa tänkbara läge för att gå iväg felfri, då han är själv där framme och ingen stress att gå iväg, så står han på benen leder han loppet väldigt länge och alternativet till att spika Nobel Amok är att ta dom tre hästarna jag nämnt. 

Goops stall-form, speciellt när dom möter lite hårdare hästar på Solvalla behandlade jag under avdelning fyra där han har en storfavorit och samma argument gäller för 2 Joe Martini 21% som är oerhört överspelad här och visst kan den vinna, men hade nog velat se under 10% om jag skulle överväga streck på denna, som inte ens vunnit i år trots mycket enklare matchning på hemmaplan för det mesta. 

Som skräll skulle 4 Giampaolo Poof 2% kunna vara aktuell, blev spelad till 12% sist på V86, i liknande lopp med 20 meter försprång på silver-disvisionare, då gick han i ledningen och kastade in handduken totalt, han trivs nog bättre med ryggresor och kan kanske gått framåt med det tuffa upplägget senast. Har ni råd med fler streck till slut så kanske 6 Global Unspoked 8% kan vara något att hoppas på, då han har ett lopp i kroppen efter kortare vila och spurtade då okej som tvåa. Med vilsam resa så biter nog spurten bättre denna gången, men minus att det inte blir bike nu, då det är spår fem i volten, så bara aktuell vid riktigt bred gardering.

Ranking: A 10. B 9.1. C 4.2.11.6.12.3. D 7.8.5.

 

Stora systemet

Avd.1: 1.3.5.9.

Avd.2: 6.8.9.10.11.

Avd.3: 3.4.6.9.

Avd.4: 1.3.11.

Avd.5: 1.3.4.5.9.10.13.

Avd.6: 7 No Limit Royalty

Avd.7: 2.4.11.

Avd.8: 10 Nobel Amok

5040 rader som kostar 1260 kronor.

Lilla systemet

Avd.1: 1.5.

Avd.2: 6.8.9

Avd.3: 6.9.

Avd.4: 1.3.11.

Avd.5: 1.3.4.5.9.

Avd.6: 7 No Limit Royalty

Avd.7: 2.4.

Avd.8: 10 Nobel Amok

360 rader som kostar 90 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!