Manfred Kåvestams blogg

Speltips: GS75 med Svampen på Örebro 20/10

GS75-Omgången.

Örebro står värd för denna veckans GS75, där Svampen med tvååringarna står i fokus för dagen. Det är det näst största loppet för tvååringar och mycket prestigefullt lopp att vinna. Banan har lite kortare upplopp än genomsnittet med sina 175 meter, men det går att köra fort genom svängarna och det är inte helt hopplöst att sitta i kön här, då det ofta vinns en del lopp från bakspåren på Örebro. Vad som kan vara lite svårare är att hålla upp innerspåret i starten, du behöver en lite snabbare häst här för att ta spets från bricka ett och det är ett par favoriter som kan var missgynnade denna gången. Spelstopp 15:00 gäller som vanligt och 15 miljoner om man blir ensam med sju rätt. Ingen vinkad vinge eller open stretch här. 

 

Bästa spiken!

Är dock inte orolig för faktumet med innerspår bakom bilen för 1 Sukpoint C.C. 33% i tredje avdelningen, där jag tror på mycket hög spetschans och därmed är han hästen att slå. Ett lopp i kroppen nu sedan ett kortare uppehåll i samband med regibyte i somras, till Stenströmmers stall som visat uppåtform över lag senaste tiden, med många fina nyförvärv. Förra starten togs han ner i 3-4 utvändigt och fick gå ut i fjärde och femte-spår till slut för att runda trötta hästar och inget att säga om att man bara blir tvåa med det upplägget. Nu är det som sagt stor chans för spets och slut och när det nu är Jepson upp första gången så är spiken given. Behandlar motbuden ner vid avdelning tre.

 

Gå kort!

I första avdelningen har vi omgångens största favorit i ett nyförvärv hos Daniel Redén 1 Valley Brodde 70% vann mot enklare gäng i debuten för Redén nu blir det nog inte lika lätt. Innerspåret kan absolut bli en fälla då han inte är startsnabb, kommer han ut lär väl övriga ha respekt för honom och han har då så klart riktigt bra vinstchans men tycker att det är givet att gardera när han blir överspelad denna gången. 

5 Whiskey Akema 6% är nedstruken till spår 4 nu och är det givna spetsbudet här. Jag nöjer mig med att låsa på troliga spetshästen tillsammans med storfavoriten. Dom har kört honom i ryggar och blivit fast invändigt och/eller bakom hästar i kön på slutet, han trivs så klart bättre i spets och det kan även gå om favoriten kommer ut och Jepson väljer att släppa och köra i rygg ledaren. Spelvärdet på honom är mycket högt till 6%, då han står klart bäst inne i loppet och Claes tränarform brukar vara bra på hösten då han brukar sikta på att åka ner med ett par hästar till Vincennes vintermeeting. 

 

Avdelning 1.

Se”Gå kort!”

 Dom två utmanarna till min duo har både plus och minus, det är bara aktuellt vid riktigt generös gardering att strecka fler här. Rejält kuskplus med BG upp bakom 6 Felix V.M6% som är nedstruken ett spår, men vinsterna är från P-21 lopp och tioåringen har mött betydligt enklare gäng på slutet. 10 Leader Brodde 9% har bra form, men minst pengar på kontot, skor på bak nu och bakspår sätter ner chanserna. 

Ranking: A 1. B 5. C 6.10. D 3.4.7.9.11.8.

 

Avdelning 2.

Här känns favoriten överstreckad, visst är 4 Mister Donald 43% en fin häst som mött bra motstånd, men nu är han väldigt stor favorit mot flera likvärdiga hästar. Goops storfavoriter har ju dessutom svikit på slutet och stallformen verkar vara lite på retur. (Mellby Free rullade över i galopp som slagen då hon var omgångens största favorit i Sto-SM, onsdagen före det var Sweet On You spelad till över 70% på V86 och var bara oerhört dålig.) Såg på Goops hemsida att dom skickat nya prover på höet i förra veckan då dom inte var helt nöjda med svaren på förra proverna, så kan vara maten som krånglar där? Givet att hålla lite extra koll och vara lite mer kritisk när stallets hästar skenar iväg på spelet framöver. 

Ett stall med bra form är Peter G Normans, 9 Condior 8% har dom här till start och den var med i samma lopp som storfavoriten sist, fick då press i omgångar i spets, och höll storstilat till andraplatsen och var då före favoriten i mål, så skillnaden i spelet denna gången är bara oförklarligt. Klar förstahäst här men loppet är i låg klass för treåringar, där vissa kan vara oerhört förbättrade från lopp till lopp och det är givet att gardera på en del här. 

2 Unarmed Face 11% kör Adielsson åt Kolgjini och från ett bra läge ska den ha riktigt bra chans att ta ledningen och är då hästen att slå, men hopplöst osäker och rankar bara tvåa här. 1 Get Involved 8%ska testas med cant-see-back-huvudlag och gör debut bakom bilen, svårt att veta hur han hanterar det, men har varit startsnabb i volt så finns viss chans att han hålla ut övriga, oavsett blir det väl invändig resa och chans oavsett. 6 M.T.Oscar 4% får fortsatt Jepson upp och går framåt för varje start, nu ändras lite i balansen och Tomas är duktig unghästtränare, räknas här efter snabbt sista halvvarv förra gången som tvåa. 7 Dwayne Zet 21% har spår en bit ut bakom vingen och gör comeback efter tre månaders tävlingsuppehåll så svårbedömt och lite överstreckad denna gången men duger. Kan bli så att jag streckar alla på någon lapp då ett par har blivit strukna. 

Ranking: A 9. B 2.1.4.6.7. C 3.11. D 10.5.

 

Avdelning 3.

Se“Bästa spiken!”

Motbuden verkar vara lite formlösa medan min spik har stigande formkurva. 3 Dardanos 6% spikade jag framgångsrikt i vintras på V75 i lärlingslopp, men sedan i vintras så har formen varit under all kritik och dom borde vara nöjda om dom kan snabbstarta och komma ner i rygg på favoriten här. 5 Poem In Motion19% är ett sto i öppen klass nu och har dessutom varit struken inför detta och inte gjort ett lopp sedan i augusti, så mycket oklar form där. 7 Aiming To Win 14% är fyra år och siktas nog mot Breeders Crown, så det blir nog lopp i kroppen som gäller här från besvärligt startspår aviseras lugnt upplägg. 9 Il Diablo 16% fick startgalopp sist så oklart där med angående form, g i förra starten är aldrig bra, men kanske kan vara fördelaktigt med bakspår för felfri avgång. Men å andra sidan är det mycket besvärligt att vinna korta lopp från bakspår. 8 Vikens Dome 6% får första BG upp och går eventuellt barfota runt om men det är väl det enda positiva för formen är oklar och läget är sämsta tänkbara och bara aktuell för er som garderar riktigt brett här. 4 Diable DÍnverne 2% är värst mot i spetskörningen och kan ställa till det lite för min spik, men om han tar sig förbi tror jag att Jepson går ut och tar över tidigt, då denna gav sig tidigt sist så borde dom vara nöjda med rygg på favoriten. 

Ranking: A 1. B 9.4.5. C 8.3.7.2. D 11.6.10.12.

 

Avdelning 4.

Klass två försök inom V75 och det är lägsta klassen där, det brukar innebära favoritfall och nu är åter BG favorit med en treåring. 1 Cruise 33% ska gå barfota runt om, testat det två ggr tidigare och det har resulterat i en överlägsen vinst och en galopp. Innerspåret kan bli fälla för denna då det är ett par startsnabba utvändigt. 

4 Le Crack Sox 26% är startsnabb och har perfekt fjärdespår och det kan nog bli lite körning här, kommer han enkelt till ledningen är det så klart toppchans, då han är i bra form och det nu är dags att lätta i balansen med barfota bak. 

Även7 Beartime 6% är startsnabb men har haft 9,8,8 och 14 som startspår på slutet, och nu 7 så inte helt givet att han trycker av, men formen finns där och hittar Jepson ner så är han är han en mästare å att välja/få ut rätta ryggarna och då lär speeden bita bra till slut.

2 Love Håleryd 15% är härdad i klassen, sist var det omöjligt läge och gången innan blev han störd till galopp, detta gör att han står perfekt inne i loppet nu. Då han fått ett bra läge och Untersteiners form varit oerhört bra på slutet så är detta en riktigt bra vinstchans.

Vid bredare gardering räknas Kolgjinis 8 Borin T.N 6% som nu får Khilström upp, bara tre år och står lite hårt inne från bökigt läge men det kan gå. 3 Zingy Kronos 8% är ett sto, men trivs med Erik, 1/1 där på Solvalla och står bra inne på pengarna, dock var Reios hästar lite sämre i går med galopp för både Bear Bahare och Exclamation Mark, och man får väl hålla utkik, och se om det var tillfälligheter eller om det nedåtform där. 

Ranking: A 2.4. B 7.1. C 8.6. D 3.5.9.10.11.12.

 

Avdelning 5.

Här går jag nog på Peter Untersteiners stallform och i ett mycket öppet sto-lopp med spårtrappa väljer jag att ta ställning och spika 8 Velegance 29%. Spår 8 är jätteskillnad när det är tal om spårtrappa, mot vanliga propositioner, då denna fått tjänat dubbelt så mycket pengar som dom med bättre spår så är det helt annan hårdhet allt som oftast. Hon har dessutom sett ut som en annan häst sista två starterna efter kortare tävlingsfrånvaro och hon går från alla positioner. Var inte oroliga om hon backas ner en bit i kön, hennes slutvarv biter bra för dagen och Untersteiner kör i flytet och det är nog bara galopp mot. Men hon galopperar tyvärr ganska ofta och galopperade som favorit i liknande lopp tidigare i vår. (Då var hon favorit mot hästar som Ottens Dibaba, Emmylou och J.J.)

Intressanta skrällar vid gardering är lägesgynnade 1 Kitsune 1% med Jepson upp igen och barfotan fick dom aldrig testa fullt ut sist då hon blev påkörd och diskad efter galopp. Intressant nu, med invändig resa lär hon kunna avlossa bra kortspeed om Jepson hittar lucka.2Lady L.S. 1% har körts barfota två raka starter och sist i kombination med bike vann hon lätt i enklare sällskap men med rätt ryggresa i främre träffen kan hon vinna även här. 

7 Ies Elisabeth12% och 4 Gloria Sisu1% är båda bara tre år men kan vinna med rätt resor och lite tur. Denna spårtrappan har inte lockat så bra hästar till bakspåren och det ser ut att kunna stå mellan alla med framspår nu, även om det är intressant med första Khilström bakom 15 Worth A Lot 1% och 14 Timotejs Godis 3% till låg procent, hon är ute i ganska hårda stolopp gång efter annan och vann liknande sto-lopp på V75 i sommar, då från rygg ledaren. 

Betrodda6 Moon Zappa 28% har fått snabba pengar efter bra form i comebacken, sedan två starter. Hon är startsnabb och har chans från ledningen, men det kan kosta lite från spår 6 och hon möter klart hårdare motstånd och är bara en bland flera nu.

Ranking: A 8. B 1.2.6. C 7.4.15.14.10.11.3. D 5.9.13.

 

Avdelning 6.

Huvudloppet och till lika Svampen, som är ett stort lopp för tvååringarna. Här ses en riktigt stor favorit från sämsta tänkbara spåret, även bra motbud från dåligt läge och jag väljer att stänga på tre streck för att få med en från lite bättre läge, men spetschans. Loppet går dessutom över 1609 meter så ledningen kan vara guld värt här. 

8 Global Badman 47% har övertygat vid raka vinster sedan debuten, tränaren går bara bättre och bättre, det är ju givet att han ska ha lite framgångar med sina unghästar, då han dessutom gått i Båths skola. Daniel Wäjersten har bra statistik på såväl träning som styrningar och det är en bra favorit trots spåret. Det kan så klart bli vingel och över 1609 meter tål inte man inte för mycket spår, speciellt inte i fjärde starten i livet som tvååring, så en liten gardering kan vara given.

12 Custom Chevall 5% har lite mer rutin, med ett par starer till innaför västen och det kan fälla avgörande nu, med Björn Goop upp och lugn avgång från bakspår lär avslutningen bita riktigt bra här. Ofta galopperar stor del av fältet bort sig i sådana här lopp för orutinerade hästar och varken 12 eller 8 behöver hamna så dåligt på det även om dom tas upp i starten. 

5 Sayonara 26% är kanske spetsbudet från ett perfekt läge med Jepson upp och hon fick nog sparat sist då hon gick undan lätt från ledningen då. Kan bli repris och tränaren Fredrik Wallin går mot ett oerhört bra år där han får med hästar i mer eller mindre alla finaler för unghästar. Detta kan gå trots att det är ett sto mot hingstar och valacker nu.  

Ranking: A 8. B 5.12. C 6.7.4.11. D 9.2.10.1.

 

Avdelning 7.

Här blir favoriten överspelad, visst är det bra form på Nurmos stall för dagen men dom vinner färre lopp utanför Solvalla. Det här kan bli jobbigt för 6 Deede Starsom går upp rejält i klass nu, från försök och final i lägsta klassen direkt upp i brons, och hoppar därmed över två klasser, då det blivit snabba pengar på kontot. Står ändå tufft inne på pengar här och en bit ut på vingen är det inte givet att han kan köras till ledningen. 

5 All Star 8% står däremot riktigt bra inne i klassen och har gjort flera lopp mot bättre motstånd, klar förstahäst från ett bra startspår. Dessutom från stall i bra form och det enda som kanske oroar är att det aviseras eventuellt skor på bak nu, med optimal balans hade jag nog spikat honom. Nu kan det bli lite gardering trots allt. Det kan dessutom bli ledning nu, då det är mindre streckade invändigt kan dom nog släppa och han själv har spår sida vid sida mot favoriten och bör hålla en längd mot den.

Optimal balans aviseras dock på 8 Lord Flax9% och 9 Bo C. 22%, första gången på den förstnämnda och andra gången i karriären på den andra. Mycket intressant och båda är tidiga trots tveksamma spår. Lord Flax står bäst inne på pengar och Bo C. tillhör favoriterna i klassen gång efter annan. 

Också10 Vikings Preacher1% blir det barfota andra gången i livet (galopp vid förra årets försök) han matchas i hårda lopp hela tiden och inte konstigt att det inte är så många vinster i raden. Dock har det varit en hel del strykningar på slutet för hans del och tveksamt med formen där, så bara aktuell vid bred gardering. Vid bred gardering är även 3 Digger Lord 6% aktuell till låg procent från ett bra framspår räknas han med bra kusk i riktigt bra flyt för dagen och från stall i form. 1 Jefferson Dotcom 2% får första Jepson upp och är väldigt startsnabb, rygg på All Star och lucka till slut kan vara vinstrecept. 11 Venivici Roc 6% är ny i Goops regi och har meriter från Italien, svårbedömd men kan mycket väl slå till direkt i ett öppet lopp.

Ranking: A 5. B 8.3.6.9. C 11.1.10. D 12.2.4.7.

 

Stora systemet

Avd.1: 1.5.

Avd.2: 1.2.3.4.5.6.7.9.10.11.

Avd.3: 1 Sukpoint C.C.

Avd.4: 1.2.4.7.

Avd.5: 8 Velegance

Avd.6: 5.8.12.

Avd.7: 3.5.6.8.9.

1200 Rader som kostar 1200 kronor. 

Lilla systemet

Avd.1: 1.5.

Avd.2: 1.2.4.6.7.9.

Avd.3: 1 Sukpoint C.C.

Avd.4: 1.2.4.7.

Avd.5: 8 Velegance

Avd.6: 5.8.12.

Avd.7: 5All Star

144 Rader som kostar 144 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!