Manfred Kåvestams blogg

Speltips: Svenskt Mästerskap inom V75 på ÅBY 12/10

V75-Omgången.

Många klasser/kategorier av SM ska avgöras inom lördagens V75-omgång på Åby. Monté-SM, Amatör-SM, Ungdoms-SM, Sto-SM, Lärlings-SM avgörs alla över 2140meter auto. Det Svenska Mästerskapet i högsta klassen avgörs över klassiska 2640 meter, och har kanske en lite klenare upplaga än vanligt, tyvärr. 

Åby har sin open-stretch att räkna med till slut och trots att upploppet är lite kortare än medel, med sina 180 meter, så hann en vinnare dit från tredje invändigt i onsdags och ytterligare en var nära invändigt från rygg ledaren och det är en stor faktor att ta hänsyn till. Det gör också att det är lättare för många att släppa ifrån sig ledningen då dom vet att dom får chansen till slut ändå.

Upplägget denna veckan blir mycket streck i början och gå kort till slut, gillar sällan att spika i båda avslutande avdelningarna då värdet sällan går upp bra då, men nu är det jämnt spelat mellan två i sjätte och då är det bra läge att ta ställning. Spikarna är spelade på runt 30 i insatsprocent så det spelar också in, är det två stora favoriter är det sämre upplägg. Dessutom garderar jag omgångens två största favoriter och hoppas på högt värde inför dom två sista loppen. 

 

Bästa spiken!

I avslutande avdelningen görs det upp i Svenskt Mästerskap för äldre eliten, och där är 2 Sorbet 30% en mycket sund favorit. Åkte det på foto för två starter sedan efter att ha gjort jobbet i dödens, och hästen nog inte såg konkurrenten längst ut i banan. I förra starten var det riktigt besvärlig inledning från sjunde spår bakom bilen åter fram i dödens, blev avlöst så småningom men inledningen av loppet satt väl i benen och han höll ändå godkänt till tredjeplatsen. Nu är det bästa tänkbara läget och framförallt bättre än dom värsta konkurrenterna har lottats till. Kan nog köras till ledningen tidigt och det ska vara riktigt hög segerchans. 

 

Gå kort!

I Sto-SM startar omgångens största favorit och visst ska 10 Mellby Free 72% ha extremt bra vinstchans, men BG hade även omgångens största favorit i onsdags och kanske är stallformen lite på retur, efter en lång toppform. Letar man efter större pengar så kan en gardering här visa sig väldigt lönsam. 9 Cash Crowe 8% tog sig en galopp in i första sväng sist då hon togs upp och slappnade av lite väl mycket kanske. Det är toppform på Puros stall och denna är oerhört bra och har favoriten en sämre dag så kan hon absolut vinna trots bakspår. 

Bakom dom två är det lite tunt då 7 Dear Friend 5% fått ett spår långt ut på vingen kan det bli lite vingel för den. Men den gör nog sina bästa lopp på rulle, bakom hästar, med rätt draghjälp spurtar hon snabbt. Johan har bra form på stallet för dagen, så det är tredjehästen om man vill gardera vidare. 

 

Avdelning 1.

Ett lopp över 2640 meter med två tilläggsfållor, här står dom längst bak väldigt bra inne medans dom på grunddistansen ska få svårt att hålla undan, då dom bara är tre ekipage där framme så är dom upphunna ganska snabbt. Streckar nog ingen från främre fållan, men desto fler från båda tilläggsfållorna, då loppet är mycket jämnt och svårlöst.

11 Vincent As har mest tjänat och mest rutin över längre distanser, Ulf Ohlsson är nu kusk för dagen, och sådant är alltid intressant, även om Jepson kört den så bra det gått, allt som oftast. Hästen är dessutom en så kallad ’årstidare’, som har 5/9 i vinststatistik under september-oktober och är han på rätt humör så rundar detta gänget. 

Formstallet Johan Untersteiner har här 10 Stand By Ken2% till start från ett springspår på 20-fållan kan det bli tal om offensivt upplägg kanske? Han har haft jobbiga lägen tre gånger i rad och gjort det klart godkänt varje gång på slutet och sett formstark ut. 

Favoriten6 Kennedy 18% vinner inte så ofta men det beror också på att han varit ute i extremt hårt sällskap vid många av sina starter. Kvalade in till Derbyt, ryckte skorna där och det blev galopp, står bra inne här och funkar över distansen, räknas tidigt. 

7 Bossy Alley 11% verkar trivas bra sedan hon kom till Mimmi Elfstrand, och senaste tre raka vinsterna har varit barfota runt om, vilket gett ytterligare en kick. Snabba pengar på kontot, men bär nog en del till i den formen han är i för dagen. Trivs över längre distanser och vann V75 före bland andra en för dagen sämre Vincent As sist. Ville Karhulahti upp då, och trots att dom står 20 meter sämre till nu så ska ekipaget räknas med hög segerchans igen. 

Samma tävlingsdag vann även 8 Ibra Boko 16% över lång distans på V75, då klare Victory Road galopperade bort sig i ledningen, så öppnades det upp för att bara köra rakt fram och segern blev överlägsen. Upp i klass nu så klart men formen duger och rejält kuskplus nu med Khilström upp.

Rutinerade hästar där bak som ska räknas är 13 Cobbys Olifant 4% som Uhrberg brukar hålla högt och han är härdad i många V75-starter. Förra året vann både försök och final i klass två, plus ytterligare en seger, med start just i mitten av oktober, så ’årstidare’ han med. 15 Staro Leonardo 14% är också ordentligt härdad och dyker upp där framme i princip varje gång, så räkna med hans avslutning lär bita bra till slut även denna gången. 

Ranking: A 11. B 10.7.6.8. C 13.15. D 5.9.14.3.4.1.12.2.

 

Avdelning 2.

Amatör -SM, och detta loppet var med på V75 i fjol för första gången och det blev då en skräll. Det är väl oftast störst chans för överraskningar just i den lopptypen, där kuskarna kör betydligt mer sällan och tempobedömningarna och taktiska val inte är på samma nivå som proffs-loppen.

SM har för övrigt gått på Åby sedan 1939 och det råkar också vara födelseåret för en av kuskarna i loppet, Tommy Holmgren bakom 12 Capture 2% firar 80-år liksom SM. Ska det gå att vinna V75 2019 som jämngamal med Molotov-Ribbentrop-pakten, tveksamt va? Han kan ju alltid skylla på utgångsläget, som är sämsta tänkbara, ekipaget streckas bara om man tar alla eller näst intill.

En av dom som kör mest frekvent för dagen av amatörerna som lyckats kvala in till detta loppet är bland andra Susanne Österberg bakom 6 Thirsty For More 3%. Intressant med Åby är att just spår sex bakom bilen är något bättre än på dom flesta andra banorna, då kuskarna oftare vågar köra framåt därifrån. Dom där framme, i sin tur, släpper ledningen enklare, så man kan hamna lite bättre på det från det spåret än normalt. Det kan gå och procenten är låg, så kul skräll.

Mikael Lindqvist är en annan av dom tre kuskar som kör lite oftare än övriga här och han sitter upp bakom 9 Redhot Tap Dancer6%. Tränaren Mika Haapakangas har form på stallet för dagen, med V75-vinst för Mr Golden Quick förra veckan, till just 6%. Den här kan också spurta bra till slut om det blir det minsta för hårt tempo där framme kommer han in i matchen och insatsprocenten är tilltalande i nuläget. Full racer-utrustning är det som gäller nu, med barfota runt om, bike och helstängt huvudlag.

Jimmy H Andersson som kör favoriten 2 Andre Agassi 28% är den tredje kusken som tävlar lite mer frekvent, han har dessutom överlägset mest pengar inkört senaste åren och har ett riktigt bra utgångsläge. Hästen står bäst inne i loppet och är i toppform, helt klart rätt favorit. 

5 Bitcoin 15% är spårvinnaren, det är dock ett sto vilket tar ned chansen lite, men hon har vunnit ett Diamantstoförsök i sommar från näst intill omöjligt läge, så hårdheten finns och hon är dessutom ganska startsnabb, så borde hamna bra till.

1 U.B.Cool 23% har två raka segrar och är spetsbudet i loppet, men erfarenheter säger att det kan gå lite för fort i inledningen för en eller ett par körsvänner i amatörloppen och det blir nog ingen picknick i spets här, då många vill vara med där framme. Vinsstatistiken från spår ett på Åby är dessutom betydligt sämre än övriga banor, så en hel del faktorer som talar mot, och han är bara en av flera här då han blir lite överspelad denna gången.

7 Velasquez Gar 15% startar en bit ut bakom vingen och det kan bli svårt att hitta bra position, men hittar han ner så räknas han, i den form han är i. Stallet tog förövrigt en seger på V86 i onsdags.

Ranking: A 2. B 9.1.6.5. C 7.4.12. D 8.11.3.10.

 

Avdelning 3.

Monté-SM och det har varit med på V75 två gånger i rad, där det varit favoritbetonat, nu ser det mer öppet ut och jämnt spelat, men absolut inte klart att det står mellan dom betrodda i år. 

2 Polykrates Face 12% står kanske lite hårt inne på pengarna, har dock gjort det bra i monté efter 11 starter i disciplinen har han 6 vinster, i övrigt några galopper. Bra läge och blir det felfritt så borde det bli ett bra smygläge här, dessutom lättas han lite i balansen till denna gången även om det blir fortsatt skor. 

En av dom duktigaste taktikerna i loppet, Emilia Leo sitter upp på 10 Star Advisor Joli 22% som är startsnabb och trots läge längst ut bakom vingen finns viss chans att komma riktigt bra på det direkt. Men läget är vad det är och inget är givet, gardering känns självskriven här.

Favoriten9 Ladyofthelake 28% tjänar mycket pengar i motéloppen, men det är ett sto mot rutinerade hingstar och valacker, bara en i mängden nu, då hon är lite överstreckad denna gången. 

Skrällarna kommer båda från far och son Untersteiners formstall, 3 Bonnies Celebrity 1% debuterade i Peters regi sist och var lite avhängd då bakom bland annat Star Advisor Joli, men räknar med att den går framåt med loppet och är mycket bättre denna gången. 5 Emmet Brown 2% var med i samma lopp och var nära favoriten i mål då, nu skiljer det oerhört mycket i procenten. Läget är mycket bra bakom bilen och då han är startsnabb är han garanterad en bra resa och det kanske blir en vinnare från open-stretch i årets upplaga av monté-SM.

Ranking: A 2.10.5. B 9.4. C 1.3.8. D 6.7.

 

Avdelning 4.

Ungdoms-SM i denna avdelningen och här startar många duktiga lärlingar, och man får nog leta skrällarna bland dom bästa lägena här. 

6 Mellby Granat 58% är omgångens näst största favorit och det är ett okej läge, men snabba pengar på kontot efter tre raka segrar och sist en femteplats i finalen. Han är fyra år och är nog inte speciellt startsnabb, så det kan ju bli lite vingel från det läget, då alla invändiga vill vara med från start och få bra positioner, så det är givet att gardera och försöka fälla en av omgångens stora.

5 Get Ready On Tour 3% kommer från Untersteiners formstall och fick ett preparé-lopp sist i kön från omöjligt läge. Trivs bättre i främre träffen och har nu perfekt spår och duktiga Henriette kör i bra flyt och har ett fint år i sulkyn. 

4 J.H.Respons 7% har också bra spår och besitter rejäl startsnabbhet, har bra chans att ta sig förbi 1 Tyson Dimanche 5% som i sin tur blandar och ger i sina insatser på slutet och kan bli över från start denna gången.

Från bakspår sitter duktiga Magnus A upp bakom Kolgjinis 10 Eclips Am 14% som är stark och inte är jättemissgynnad av bakspåret, han tål offensivt upplägg, Magnus lär göra det så bra det går från aktuellt läge och den räknas tidigt. 11 Global Warrior 0,7% kan hänga på i draget, om det gått för fort från början, vilket det kan göra i dom här loppen, så kommer denna med in matchen. Spår 8, 12 och 7 bakom bilen på slutet och dom loppen kan man väl glömma, var bland annat tvåa till under 4 ggr på V75 i juni, med Johans stallform är denna väldigt bortglömd nu.

Ranking: A 10.5.6. B 11.4. C 2.3.1. D 7.12.9.8.

 

Avdelning 5.

Se“Gå kort!”

Tunt bakom min första rankade trio, jag går nog lås på dom två första, men den som spelar litet system kan spika storfavoriten, den som har fler streck kvar tar alla tre nämnda.

Ranking: A 10. B 9. C 7. D 1.5.3.2.12.6.11.4.8.

 

Avdelning 6.

Lärlings-SM och ungefär samma uppställning som i Ungdoms-SM men lite högre klass på hästarna och då blir det oftast lättare att sätta in dom mot varandra. 

4 Dexter Brick 29% har mest tjänat i fältet och står bra inne i loppet från absolut bästa tänkbara spår och med kanske den bästa av lärlingarna vi har för dagen, som dessutom även han håller absolut toppform. Hästen kommer med fyra raka segrar, varav tre är från bakspår och vid framspårs-starten var det spets och slut som gällde, räknar med samma upplägg nu och denna är nog mycket svårslagen i ledningen. 

2 Caligula 26% är nästan lika mycket spelad och gör det bra varje gång, men det såg trögt ut sist trots andraplatsen tycker jag han borde kunnat bättre, även om tiden var snabb och han gick först i tredjespår då. Då det är jämnt spelat mellan två hästar väljer jag att gå på den jag tror tar ledningen, men vid gardering är Berghs häst så klart första motbudet. 

För er som garderar vidare kommer åter igen skrällarna från Johan och Peter Untersteiners två stall, där Peter har 10 Adde S.H. 4% som varit ute i stenhårda lopp gång efter annan i sommar och bland annat vunnit ett uttagningslopp till Sprintermästaren mot kulltoppar, trea i ett försök till Derbyt, så det är en tiondel i båda loppen från att ha betydligt mer pengar på kontot och han står bra inne i loppet här. Nu återgår han dessutom till bike igen, från vanlig vagn, då det var voltstart sist. Johans 6 Harvey 2% får duktige Anders Eriksson upp för första gången och han har varit ute på V75 många gånger under senaste året och duger i klassen. Ser lättplacerad ut och Vinsten på V75 kom från spår 7 bakom bilen förra hösten, då han var totalt överlägsen efter att tidigt tagit dödens. Kanske är så att årstiden passar honom bra, då han kom igång sent i år. 

9 Victory Topline 12% räknas så klart också om man garderar på här, Nurmos toppstall och duktiga Emilia upp för första gången, räknas på grundkapacitet och glöm senaste loppet då. Han blev påkörd. 7 Tony Afrika 14% valde dom att köra i spets med i en mycket hård klass 1 Final sist, och att han tröttnade in på upploppet då är inget att skämmas för och har han tagit det loppet rätt så räknas han nu trots spåret, men bara vid bred gardering, då han är lite överstreckad denna gången. 

Ranking: A 4. B 2. C 10.6.11.7. D 1.5.3.8.11.12.

 

Avdelning 7.

Se”Bästa spiken!”

Bakom mitt spikförslag tycker jag att 11 Milliondollarrhyme 14% har bäst chans, då han visat flera gånger att han har en riktigt bra avslutning att tillgå, då han möter hästar under den yttersta eliten. Så kommer Sorbet bort på något sätt så ser jag Fredriks häst med klart bäst vinstchans. 

3 Nadal Broline 19% fick mycket tidiga streck och blir fortsatt ganska överspelad denna gången, det är stor skillnad på kusk nu, och även om Stefan inte gör några stora missar så är det ändå 20 meter bättre med Goop i dom stora loppen, därav blir Nadal överstreckad denna gången och visst kan han vinna men insatsprocenten är betydligt högre än segerchansen denna gången och jag väljer att ranka ner. 

9 Global Thrustworthy 11% ligger rimligare i spelen och ser mycket fin ut sedan comebacken, med klaff på loppet duger han igen och är klart före Nadal i min rank. 

Under 10% på 12 Rajesh Face 9% är intressant trots läget, det är lång distans och hittar Adrian rätt resa åt denna kapable häst som verkar hittat formen, då kan det vara en rolig SM-vinnare.

Ranking: A 2. B 11.9.12.3. C 4.8.7.5. D 6.10.1. 

 

Stora systemet

Avd.1: 6.7.8.10.11.13.15.

Avd.2: 1.2.5.6.7.9.

Avd.3: 1.2.3.4.5.9.10.

Avd.4: 4.5.6.10.11.

Avd.5: 9.10.

Avd.6: 4Dexter Brick

Avd.7: 2Sorbet

2940 Rader som kostar 1470 kronor.

Lilla systemet

Avd.1: 6.7.8.10.11.

Avd.2: 1.2.5.6.9.

Avd.3: 2.5.10.

Avd.4: 5.6.10.11.

Avd.5: 10 Mellby Free

Avd.6: 4Dexter Brick

Avd.7: 2Sorbet

300 Rader som kostar 150 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!