Manfred Kåvestams blogg

Speltips: V75-Finaler Solvalla 28/9

V75-Omgången.

Solvalla står värd för dubbla V75-omgångar denna helgen då det handlar om Kriteriehelgen på huvudstadsbanan. Svenskt Trav-Kriterium och Trav-Oaks avgörs på söndagen med en extra V75-omgång och den kommer genomgång av på söndag morgon, så håll utkik. Då kommer även andels-spelen vara öppna med andelar för 200:-  på ATG-tillsammans. 

Först till lördagens omgång med V75-finaler på menyn är det riktigt bra sport i alla klasserna att vänta. Och dom flesta som lyckas kvala in till finalerna startar med vinstchans, det är inte helt ovanligt att det smäller lite här, då favoriterna tenderar att bli lite överspelade och det är ofta jämnare i loppen än man på förhand kan ana. 196 meter mäter upploppet på Solvalla och ingen vinklad vinge eller liknande att ta hänsyn till. Vädret riskerar dock att bli regnigt, och det kan ställa till det lite och hoppas banan blir bättre förra tisdagen, då den underlaget var konstigt efter lite regn. 

 

Bästa spiken!

I avslutningen kommer 3 Milliondollarrhyme 44% ut i sin förra klass, och när han gästade silverdivisionen för tre starter sedan var det först passivt upplägg men när han väl styrde på klev han förbi dom och tog flera längder på en så bra häst som 10 Bucks To Burn 5% som fått bestämma i ledningen. I övrigt har han varit ute i absoluta eliten hela sommaren och nu blir det dessutom kuskplus i form av Ulf Ohlsson, då Fredrik B är avstängd. Stallet har toppform visade Master Blaster som storfavorit på V86 i onsdags, och vann totalt överlägset. Nu har Million avsevärt bättre läge än värsta motbuden och han har riktigt bra vinstchans.

 

Gå kort!

Är bra läge att gå kort i inledningen då det är öppet bakom dom två bästa här. 6 Ike Schermer 34% blir nog spik för många, då han varit rejäl och det nu aviseras första barfota runt om. Dock är spår 6 inte optimalt på Solvalla och han är minst rutinerad av alla här med klart minst pengar tjänat, så vågar inte spika. Han har goda möjligheter att bli släppt till ledningen om han kör riktigt offensivt direkt och vinstchansen är bra. 

10 Burning Man 21% gillar jag skarpt och han verkar ha skyhög kapacitet, han är nog bästa hästen i fältet men tråkigt läge, stänger man på dom två så har man nog vinnaren väldigt ofta här och även om båda drar mycket streck är det ändå okej om betrodd häst vinner första avdelningen. 

 

Avdelning 1.

Se ”Gå kort!”

Motbuden har också svåra lägen, 8 Majestic Man 12% fick ett perfekt lopp sist i ledningen och värsta konkurrenterna gjorde bort sig. Nu har han smått omöjligt spår 8 bakom bilen mot betydligt bättre motstånd, så även om han är bra och det är ÖK upp så är nog 12% i överkant. 4 Hövings Unbeatable 5% har sina vinster i betydligt enklare gäng och ska inte räcka här, bara vid väldigt bred gardering på läget. 5 Tony Afrika 7% vann ett par enklare V75 i våras men gick ur form och var diskad ett par gånger. Har nu tre lopp i kroppen efter det och närmar sig formen, nu blir det dessutom första gången med bike och lite ändring i balansen fram, fortsatt barfota bak. Från stallet rapporteras att mycket regn ska vara positivt för honom. 7 Andre Ward 7% gillar jag och Flemming har bra form, men läget är ju risigt. Samma gäller för 12 Guillaume Boko 5% som är riktigt bra form och det stämde bra från spår 8 sist, men att det ska stämma så bra från sådana spår två gånger i rad kan man inte räkna med. 

Ranking: A 10.6. B 7.5.8. C 12.2.4. D 3.11.9.

 

Avdelning 2.

Ett av två uttagningslopp till Europaderbyt, där förhandsfavoriten 4 Campo Bahia blivit struken, han var spik hos väldigt många tidiga system och där får dom in 7 Global Welcome 27% som reserv. Han startar med högst vinstchans här, då han visat överlägset mest och ska vara ordentligt förbättrad mot senast, då han ändå tog pengar i Derbyt. Som sagt får han mycket extrastreck efter strykning och garderingen är given. Speciellt då andrahandsfavoriten är väldigt överstreckad här, 4 Forfantone AM 24% är en fin häst men Roger Walmann har 6% i segerprocent över året och hade lågt även i fjol och det är omöjligt att ranka hans hästar tidigt i loppen för dagen. 

5 Noble Superb 7% tog ledningen initialt i Norska Derbyt, men släppte direkt till stallkamraten och blev fast med rubbet sparat i rygg ledaren, som trea. Nu är han nedstruken till ett perfekt fjärdespår, där dom här loppen vinns överlägset oftast från. Finns viss chans att han ska kunna ta sig förbi invändiga i starten och från ledningen har han mycket bra vinstchans, han kan även vinna från andra positioner då fältet är litet och jag chansar med att honom först i rankingen. 

2 Stoletheshow 7% var knapp favorit i Norska Derbyt sist och fick för tung resa fram i dödens, men höll bra som fyra trots att han blev trött till slut, så skalle saknas nog inte. Både han och min tipsetta får ju körspö denna gången och det är oftast plus på hästarna. 

1 Zeus Bi 10% får rejält kuskplus i Björn Goop, räknas från innersniffen här då han siktats mot detta loppet. 

Ranking: A 5.7. B 2.4. C 1.6. D 8.

 

Avdelning 3.

1 Cab Lane 33% är startsnabb och har bra förutsättningar med innerspåret att försvara här, sida vid sida mot värsta konkurrenten i spetsstriden. Cab var dock nedsatt sist av sjukdom och det är inte helt givet att det är full form redan nu igen, så även om vinstchansen är god så är kanske insats-procenten för hög. 

2 Max Brady 12% vann Norska Derbyt i senaste starten och visade rejäl startsnabbhet, men stallkamraten släppte till honom direkt så han blev inte riktigt synad då och gick undan mest pliktskyldigt. Han var lite småseg till slut sist ,men får nu körspö, första gången vilket kan vara ett plus.

7 Graceful Swamp 19% skryter tränaren upp sig kring och tycker det bara är galopp mot, det låter över-optimistiskt och ska nog tas med en nypa salt. Sämsta läget och mött betydligt enklare motstånd tidigare, även om han slagit allt i Finland och gjort många starter så är han bara en i mängden nu. 

6 Staro Miami 5% är ett sto, men hon har visat rejäl hårdhet och är oöm för positioner och gynnas av att förhandsfavoriterna aviserat offensiva upplägg. Hennes styrka kommer att bita bra till slut nu. 

Inte fel att ta alla här då det bara kostar sju streck att hel-täcka. 

Ranking: A 1. B 2.6.7. C 3. D 4.5.

 

Avdelning 4.

Långlopp med tre tilläggs-volter och här kan man tro att det skulle vara svårare att plocka ett extra tillägg jämfört med liknande lopp med två tillägg, men det är det inte, hästarna längst bak vinner oftast och speciellt om någon av dom blir favorit. Mest missgynnade i statistiken är dom som står på 20 meters tillägg och där står en av favoriterna 9 Viking Brodde 22%. Det är så klart oroande att det ska vara svårt att runda alla på grunddistansen och samtidigt hålla undan för dom mer rutinerade bakom, och han blir bara en i mängden. 

14 Makethemark 19% är ju statistikvinnaren, då han varit ute mot eliten hela sommaren och bland annat en tredjeplats i Elitloppets final och vinst i St Michel Ajo i meritlistan från denna säsongen. Han siktas på SM, och inget offensivt upplägg aviserat, men hittar han lite ryggar att gå i så kan han visa sig överlägset hårdast till slut här. Klar förstahäst. 

Hade 8 Eicas 4% som idé sist, över samma distans, han var fast och avslutade bra som trea med sen lucka, Örjan kunde valt att ta sig ut i något tidigare skede och hade då fått positionen som vinnaren fick sen. Hade han med det upplägget blivit någon längd längre fram och fritt lite tidigare så hade det nog varit en etta i raden, då hade han inte fått stå start här i detta loppet. Intressant igen från perfekt smygläge. 

5 Tengil Face 3% hade jag högt i rankingen sist över samma distans, startgalopp då och 3% nu och mycket intressant som jätteskräll nu. Första gången Björn upp 4 Damien Hanover 10% är intressant vid bred gardering trots ett lurigt fjärdespår. 1 Vikens Dome 1% är jätteskrällen från ett mycket bra smygläge och Jepson visade absolut toppform på styrningarna i onsdagens V86-vinster, så det är kuskplus där så klart. 3 Mellby Granat 23% räknas så klart med, men är kanske lite överstreckad denna gången efter lite snabba pengar är han ändå en av dom med absolut minst pengar på kontot, och därmed också minst rutin i loppet, då han aldrig ens startat på distanser längre än 2140 meter är det väldigt ovisst. 

Ranking: A 14 B 9.8.1.3. C 4.2.11.13.12.15. D 7.6.10.

 

Avdelning 5.

Lägsta klassen och visst kan det hända en del här, då favoriten 4 Highspeed Dynamit 30% föll ur travet en del till slut sist, då det var en hel del regn. Bergh varnar för att om banan är så slirig som den var på Kriterieuttagningarna förra tisdagen på Solvalla så kommer det inte passa honom alls. Så här gäller det att hålla koll på banunderlaget för dagen, för blir det bara tungt så är han stark och istället gynnad. Jag tyckte det var bra att han sträckte på sig och gick undan lätt trots att han inte travade alls bra till slut sist. Tre raka på barfotan i år, och gick ifrån betrodda 1 Mellby Galanga 16% för två starter sedan, vid enkel vinst från bricka 12 då. Nu har han absolut bästa tänkbara spår och jag spikar nog, men kan komma att ändra mig om banan inte passar.

Nämnda Mellby Galanga blir lite överspelad då jag tror att läget kan bli en fälla då dom får svårt att hålla ledningen här, både 3 Zlatan Knick 2% och 6 Nyhet 5% är mer startsnabba och vem som helst av dom som tar spets så släpper dom garanterat till favoriten. Nyhet räknas denna gången då han förmodligen får en resa i främre träffen. 

Nurmos har två starka motbud där 5 Deede Star 20% fått bäst läge och borde hamna bra på det då han är hygglig från start, och han är kanske främsta utmanaren här. 10 Istanbul Boko 17% fick ett enklare lopp sist och visade då att klasskillnaden var stor då, men nu är det åter lite bättre mot och läget sätter ner chanserna rejält nu. 

Ranking: A 4. B 5.6.10. C 1.8.11.2.7. D 3.9.

 

Avdelning 6.

I bronsdivisionens final kommer omgångens största favorit ut, och visst har 4 Marrakesh 53% fått bra förutsättningar med spår fyra och fortsatt Kontio upp. Han är dock mest orutinerad i fältet med bara nio starter, näst minst på kontot och bara fyra år. Visst Nurmos yngre hästar vinner oftare på Solvalla än någon annan stans och hemmabana är en fördel men dom som har några hundra tusen till och betydligt fler starter kan vara nog så bra och procenten är hög idag. 

2 Reverend Wine 12% har också ett bra utgångsläge till skillnad mot på slutet då han har flera starter i rad från bakspår. Jepson har kört senaste två och det har resulterat i en vinst och en andraplats på V75. Han har mest på kontot i loppet och är redan ur klassen, absolut toppform på så väl häst som kusk och denna räknas riktigt tidigt.

10 Royal Navy Neo 9% har bakspår men Goop vinner väl med någon i finalerna och detta är nog en av dom bättre chanserna. Han kan ju inte utnyttja sin startsnabbhet denna gången men får då andra sidan den speeden sparad till slut istället. Härdad i klassen och gör sin andra final i brons, duger absolut och Goop har fortsatt fin stall- och kuskform. 

Sist 7 From The Mine 4% startade på V75 hade han just spår sju bakom bilen och var tidigt i veckan spelad till låga procent, men då körande Magnus aviserade offensivt upplägg och höll honom som hans bästa chans för dagen blev det rejält skrik på den och oddset sjönk i takt med att procenten steg. Han vann då efter en rejäl insats, då sparades framhovarna, men nu blir det barfota runt om igen. Då kusken tror på sin häst smittar nog självförtroendet av sig och hittar ner som han gjorde sist då kan han absolut skrälla denna gången.

Ranking: A 2.4. B 7.10. C 1.6.3.11.8. D 5.9.12.

 

Avdelning 7.

Se ” Bästa spiken!”

Det saknas inte motstånd och det är riktigt fin silverfinal, och förutom spikförslaget har Ready Cash ytterligare tre avkommor och alla hans fyra söner här är bland dom första i rankingen.

11 Very Kronos 9% är väldigt bra, men galopperar bort mycket pengar, kommer favoriten bort är han bäst bakom. 10 Bucks To Burn 5% har varit slagen precis på linjen av favoriten, men är alltid med på linjen när pengarna ska fördelas, från stallet tycker dom dessutom att han är bättre bakifrån än från ledningen. 6 Esprit Sisu 6% får Goop för första gången och han kan ju skrälla med vad som helst, här kör han dock inte vad som helst, utan en riktigt fin häst som dessutom visade startsnabbhet sist. 

Det var alla avkommor efter Ready Cash, men ytterligare fina hästar finns i loppet och om ni garderar på så ta med Jepson med 12 Velvet Gio 2% som varit väldigt bra på sina tre barfotastarter i år, en balans han även gjorde flera bra lopp i fjol på. Han har rejäl styrka och en snabb spurt, så är banan tung lär han plocka ner många över upploppet. Lägesgynnade duon 2 Global Undecided 15% och 1 Partizan Face 4% räknas också vid gardering liksom det duktiga stoet 5 Gina Schermer 11% så ni ser att det skulle kosta extremt många streck här för att känna sig helt säker, så spiken på Milliondollarrhyme är riktigt bra alternativ här. 

Ranking: A 3. B 11.C 10.12.2.6.1.5. D 7.4.9.8.

 

Stora systemet

Avd.1: 6.10.

Avd.2: 1.2.4.5.7.

Avd.3: 1.2.3.4.5.6.7.

Avd.4: 1.3.4.5.8.9.14.

Avd.5: 4 Highspeed Dynamite

Avd.6: 2.4.7.10.

Avd.7: 3 Milliondollarrhyme

1960 Rader som kostar 980 kronor.

Lilla systemet

Avd.1: 6.10.

Avd.2: 5.7.

Avd.3: 1.2.6.7.

Avd.4: 1.5.8.9.14.

Avd.5: 4 Highspeed Dynamite

Avd.6: 2.4.7.10.

Avd.7: 3 Milliondollarrhyme

320 Rader som kostar 160 kronor.

Manfred Kåvestams blogg

Manfred Kåvestam

Är en mycket travintresserade trebarnspappa, som gärna åker runt och ser livetrav, men framförallt missar jag aldrig en V75-omgång på lördagarna. Har tidigare spelat mer poker men på senare år har jag lagt mer tid på travet. Har några gäng jag spelat trav ihop med under flera års tid, och vi har fått in en och annan vinst. Senast i vintras hittade vi en V75-vinst på 2,44 miljoner som gav ca 350 000:- per andel! Fokus på streckspelen, V75 och V86 är helt klart mest intressant, med sina stora spelpooler. Men även GS75 med sin enkronas-radpris är roligt, då man tävlar med lite mindre radantal, och det blir dyrt för storspelarna att "köpa" loppen, med helgarderingar. Hoppas kunna leverera bra speltips och andelsspel till er som vill hänga på här!

Missa inte veckans bästa bonusar!