Speltips: Jakten på den lilla människan.

Bakgrund.
Många har hört av sig och fått det berömda brevet från ATG där man ska redovisa varifrån satsade pengar kommer ifrån.
Så långt allt väl antar jag för visst ska alla spelbolag ta sitt ansvar i jakten på att stävja spelmissbruk när man är en del av problemet.
Kruxet är bara att det är den vanliga människan som drabbas av att det är folk med absolut noll insikt i spelvärlden som fattar besluten. ATG får slå knut på sig själva och kunderna känner sig kränkta och i vissa fall helt felaktigt behandlade.

Hur har det blivit så här? I samband med att vi fick en ny spellag jan 2019 där bolag som vill verka på svensk mark måste söka licens hos nybildade spelinspektionen. (Fd lotteriinspektionen)
För närvarande finns det 401 aktiva spellicenser och det är allt från små bingohallar till stora drakar som ATG och Svenska Spel.
Det finns vissa riktlinjer att följa men det är upp till var och en att tolka spellagen utifrån hur den är skriven och sen är det upp till spelinspektionen att avgöra vilka man tror har brutit mot densamma eller inte.
Är man oense så är det upp till rätten att avgöra vem som har tolkat lagen rätt vilket är en kostsam process att driva men enda vägen för att någonsin få till prejudikat som bolagen kan följa.
Detta gör att de flesta tar det säkra före det osäkra för att inte hamna på spelinspektionens onda sida då man riskerar dryga böter och eventuellt indragen licens om man inte sköter sig.

Vad kan vi förvänta oss i förlängningen? Det är givetvis helt omöjligt att sia om men det är ingen vågad gissning att vi om 10-talet år sitter med en extremt smal spelmarknad. Helt utan eller i alla fall med obefintlig konkurrens eftersom det är helt enkelt inte värt att etablera sig på den svenska marknaden som spelbolag, trots att vi pratar om en miljardindustri.
Kraven är snudd på orimliga och eventuella böter står absolut inte i proportion till brottet.
För att ta ett exempel så måste alla licensierade bolag vara kopplade till spelpaus och då ett större bolag hade IT-strul under en timmes tid så var man inte kopplad till spelpaus, rapporterade bristen själv till spelinspektionen tillsammans med förklaring samt framtida åtgärder för att det inte skulle ske igen. Ändå fick man ett sexsiffrigt belopp i bot.
Bolaget Zecure Gaming erbjöd vadhållning på en U17-match och fick en bot på 3 500 000kr för överträdelsen medans ATG som erhöll vadhållning på ett lopp där en kusk var under 18år (dvs i princip samma sak) fick bara en anmärkning och ingen bot.
Det finns fler liknande incidenter där ATG eller Svenska Spel är inblandande och fått särbehandling trots att spelinspektionen anser att man brustit och ser allvarligt på händelsen.

Penningtvätt och jakten på den lilla människan.
Det som blossat upp nu på senare tid är det så kallade berömda brevet som dimper ner i mångas brevlåda där man förväntas förklara och bevisa var ens insatser kommer ifrån.
Vad det är för algoritm som avgör vem som bör kontrolleras vet jag inte men den måste vara extremt skevt inställd när folk som omsätter under 10 000kr i månaden ska kontrolleras.
Missförstå mig rätt här, 10 000kr på en månad är mycket pengar och kan försvåra vilken normal persons liv som helst men det rör sig knappast om någon avancerad penningtvätt.
Precis som Bengt Adielsson skrev i Expressen i veckan så är det extremt svårt att inte känna en viss vrede över dubbelmoralen från bankerna som ska motverka penningtvätt "När storbankerna mer eller mindre öppet tvättat miljarder i Baltikum. Åt Putin och hans kompisar."
För att återge ett exempel på hur det kan gå till väga är så var det en trogen läsare på Trav.se som hörde av sig för hans konto blev stängt med hänvisningen till att dom beslutat att han "spelar för lånade pengar".
Detta för att han har ett lägenhetslån i Stockholmsområdet som numer är värderad till det dubbla men ändå anser man att han är för belånad för att ha råd att spela V75 med sitt kompisgäng för 200kr var i veckan.
Lägg där till att han visat mig dokument som styrker att han har närmare 850 000kr om året för inkomst av tjänst, över 350 000kr sparat i fonder samt ytterligare 70-80 000kr på ett sparkonto.
En väldigt solid ekonomi för en 30-åring om du frågar mig.
Dessutom ligger han ca 100 000kr plus på travspel hittills under 2022 efter en större vinst på V64 i början på året.
På frågan hur ATG kunde komma fram till det beslutet och om man kunde på något sätt kunde överklaga eller göra om processen fick han det här beskedet via brev, där han också uppmanades att acceptera deras beslut.

Det finns givetvis två sidor av myntet och att få spela på hästar eller fotbollsmatcher är givetvis ingen mänsklig rättighet. Det är bara att finna sig i de regler som finns om man ska hålla sig inom de svensklicensierade bolagen men då får man i alla fall se till att alla behandlas rättvist och har liknande förutsättningar.
Som det ser ut nu så jagar man bort kunder som sköter sig och som vill spela hos aktörer med ökad spelsäkerhet rakt in i armarna på den olicensierade marknaden. Där är i stället spelskyddet obefintligt och dessutom går inte krona tillbaka till sporten utan ner i fickan på en bolagspamp som förmodligen inte ens skattar heller till den svenska staten.
Var det så ni ville ha det verkligen? Knappast.
ATG!! Gör om - Gör rätt, innan det är försent.


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Våra bästa travbonusar

100% upp till 1500 kr
9.1
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se | spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
8.6
18+ | Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se | Spelpaus
100 kr gratis utan insättning
7.2
18+ Regler & villkor gäller | Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Fullständiga regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se | Spelpaus
100% upp till 500 kr
8.6
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt

100% upp till 500 kr

+ 100 freespins

18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se