Speltips: Bli rik på ATG-Tillsammans utan att ens vinna.
Att erbjuda spel på hästar kan vara det mest lukrativa sättet som finns att tjäna pengar.
Oavsett vilken häst som vinner eller om streckspelet du spelar ger 100kr eller en miljon spelar ingen som helst roll. ATG tjänar precis lika mycket pengar ändå.
På de allra populäraste streckspelen som V75 och V86 är vinstavdraget 35%. Dvs är omsättningen 100 miljoner en lördag är det 35miljoner rakt in i kassan oavsett vilken häst som vinner.
Bara på V75. Helt genialiskt egentligen.
Travet är en stor apparat som 2019 hade spelintäkter på 4 435 miljoner kronor varav i stora drag en tredjedel av det kvarstår som ren vinst för statskassan så man kan förstå att man vill hålla omsättningen uppe med alla medel som går.
ATG-Tillsammans
I slutet på 2012 gick ATG ut och slog på stora trumman att man efter nyår skulle lansera ett nytt sätt att spela tillsammans. Idén kom till efter man hade undersökt spelvanorna på V75 och upptäckte att många spelade tillsammans på jobb, kompisgäng osv.
Så här uttryckte sig projektledaren Ulrica Henningsson i en intervju inför uppstarten.
-Idén till sajten väcktes när spelbolaget undersökte hur folk spelade V75 och man kom fram till att många spelar tillsammans med vänner, arbetskamrater eller bekanta.
Vi har inte haft något bra verktyg för att administrera det hela. Ofta är det en person som sitter och samlar in pengar och så ska man dela ut pengar om det blir vinst. Det är bökigt. Vi har försökt skapa ett webb-baserat verktyg för det här. Betalningen sker direkt på sajten. Vill man vara med så betalar man den andelssumma som man kommit överens om inför omgången. Du betalar från ditt ATG-konto, och det hamnar i en lagkassa. Ingen har rätt att ta pengarna och hitta på något annat. De här pengarna är märkta för att använda vid den här omgången.
Notera fetlagda stilen för jag återkommer till den biten.
Själva idén med tillsammanssidan är egentligen lysande och ett steg i rätt riktning för att utveckla travspelandet åt rätt håll i en tid där man spenderar mer timmar på internet än i sängen.
Så vad gick egentligen snett och vem profiterar egentligen på vem?
Har du koll på vilka avgifter du betalar?
Renodlade spelbutiker som fanns när en annan var yngre innan internets intåg borde idag vara lätträknade och lika utdöende som videouthyrningsfirmor.
De flesta ATG-ombud finns i dagsläget hos stora matvarukedjor som Coop och ICA och förfallet startade egentligen när man började sända loppen på sin egen hemsida. Ombuden skrek sig hesa för i grund och botten slog man undan benen för de som i alla år bidragit till att hålla omsättningen igång genom att locka folk till att spela på hästar.
På den tiden fanns det bara tre alternativ om du ville se loppen.
1. Live på banan
2. Live hos ett ombud
3. I en eftersänd version på TV4 i samband med sporten.
Det fanns t o m en tjänst man kunde ringa för det fasila priset av 4.90kr/minut och lyssna direkt på loppreferatet.
I och med att man började sända loppen på webben och samtidigt enkelt och smidigt kunde lämna in sina rader helt utan avgifter gjorde att de lokala ombuden hade spelat ut sin roll.
ATG-Tillsammans sätts i verket.
Året 2013 startar ATG-Tillsammans och där kan vem som helst starta ett lag och spela tillsammans oavsett var man bor i vårt avlånga land . Allt som krävs är ett konto på ATG och en inbjudan så är man igång.
Allt sköts via plattformen, både insatser och utbetalningar vilket garanterar att du inte blir lurad på eventuell vinst.
Avgifter hos ATG är inget som man någonsin skämts för eller ens dragit sig för att plocka ut. Innan internet fick du först betala en avgift för inlämnad kupong och senare en ny avgift om du lyckades med konststycket att vinna.
Riktigt komiskt att man faktiskt fick betala högre avgift ju dyrare kupongen var.
Ett spel för 100kr ålades en avgift på 4kr och spelade du för 1000kr fick du betala maxavgiften på 24kr. (reserverar mig för exakta beloppet).
Maxbeloppet för uttagen vinst var 12kr.
Har aldrig lyckats få svar på varför det är en dyrare service att ta emot spel på 1000kr än på 50kr men en kvalificerad gissning är att ATG endast tänker i omsättningsbanor varpå avgiften självklart ska vara dyrare ju högre belopp. Dock totalt ologiskt.
Åter till kärnan. När ATG-Tillsammans lanserades så fick ombuden äntligen en chans att ta igen lite intäkter man gått miste om sen tidigare.
Man satte från början avgiften 2-15% men max 150kr/andel i avgift vilket senare har korrigerats till 2-10% max 150kr/andel.
Storleken på avgiften bestäms av ombudet.
Detta innebär att lämnar du in ett andelssystem för 5000kr utslaget på 100 andelar får du ta max 500kr i avgift för utförd tjänst.
Knappast någon som ens märker att man betalar 50kr för en andel och får hästar för 45kr när systemet är så stort.
Ska man nörda ner sig lite i siffrorna så innebär ovan att på satsade pengar försvinner ca 40% från potten i spelavdrag samt avgifter vilket blir löjligt svårt att slå i längden.
Tänk dig själv att du spelar t ex roulette och lägger 100kr på rött för att för 200kr tillbaka vid eventuell vinst men i själva verket får du bara tillbaka 120kr efter alla avdrag så förstår du hur svårt det är att slå ett sånt vinstavdrag.
Kompisgängen som spelar tillsammans via sajten och inte lämnar in via ett ombud kan dock inte alls ta någon avgift utan där innebär satsad hundralapp att man faktiskt får hästar för samma belopp.
Så långt inget konstigt och som sagt, tanken var genial med att spela tillsammans.
Så hur blir man rik på ATG-Tillsammans utan att ens vinna?
Här någonstans var det allt gick snett i ATG:s tankegångar. Inte nog med att man sköt sin poulära Harry Boy rakt i foten med lanseringen man gav också rena privatpersoner chansen att tjäna miljonbelopp på enbart DINA avgifter.
Helt riskfritt och utan några som helst krav.
Vad man gör är att man köper upp ett litet kämpande ombud eller alternativt slår sig samman.
Sen genom aggressiv marknadsföring på nätet pumpar man ut andelar i så mycket olika system man bara orkar.
Gärna använda gamla kuponger med miljonvinster alternativt helt enkelt sno någon annans kupong för marknadsföring. Allt är tillåtet för att locka andelsköpare och framstå som att alla är vinnare hos oss.
I själva verket är sanningen en helt annan.
Jag roade mig med att titta igenom en av de största andelsläggarna på tillsammanssidan som tar en avgift på 10% på merparten av sina system.
Man erbjuder spel på V86-V75-GS75 där man erbjuder över 60 olika andelssystem varje omgång.
Totala insatsen på en kväll uppgår till nästan 200 000kr på vilka man alltså tar 10% i avgift.
Nu blir säkerligen inte alla system fulla varje spelomgång men du förstår nog ändå affärsidén.
Får man intresset att rulla så kan man ta ut i runda slängar runt 50 000kr varje vecka i bara avgifter.
Det handlar alltså om miljonbelopp på årsbasis som man stoppar i fickan antingen i form av gratisspel eller för att betala lyxvillan på costa del sol.
Då är detta bara ETT ombud av alla de som syns och jagar andelsköpare varje spelomgång.
Skulle man se hur mycket pengar som försvinner totalt i avgifter varje spelomgång till privatpersoner så skulle man nog bli mörkrädd och knappast det som ATG hade tänkt när man från början satte upp riktlinjerna.
Ser man till fetlagda citatet ovan så har man ju misslyckats kapitalt med att :
*- "Ingen har rätt att ta pengarna och hitta på något annat. De här pengarna är märkta för att använda vid den här omgången".*
Så vad är en rimlig avgift och hur kommer man tillrätta med problemet?
Om man ser till ATG:s egna inlämningsavgifter så har dom aldrig överstigit 4% och max 24kr/kupong tidigare oavsett spelform.
Att då ta i från tårna och tillåta 10% max 150kr är helt galet.
Många kommer säkerligen opponera sig och hävda att 10% är en rimlig avgift då man lägger ner mycket tid på att analysera loppen, komponera ett system och ingen vill väl arbeta gratis?
Jag kan hålla med till viss del då jag själv varit andelsläggare i många år hos tobaksaffären och vet hur mycket tid det tar samt pressen att hela tiden vara produktiv åt andra.
Ska man se till ett enskilt system kan jag tycka att max 5% är en rimlig avgift under förutsättning att man verkligen lagt ner det jobbet som krävs vilket med handen på hjärtat knappast merparten har gjort.
Att sen hävda att man ska ha lika mycket betalt för varje system blir ju en paradox då man inte börjar om från början med varje system.
Det borde inte vara möjligt för en och samma sida att ta ut avgifter på flera tiotusentals kronor varje spelomgång och rimligtvis bör ATG se över hur man ska komma tillrätta med problemet och givetvis borde det finnas ett tak på hur mycket varje ombud får ta ut i avgift.
Till er där ute som gärna köper andelar så finns det faktiskt flertalet andelsläggare som inte tar någon avgift alls. Leta upp dom och sluta gynna de ombud som har det som affärsidé.
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00
Våra bästa travbonusar