Ansvarsfullt spel

Ingen är spelberoende från första satsningen. Det är något som växer fram och oftast är spelaren själv den sista att inse att det finns problem. För att skydda sig själv, och även personer i sin omgivning vilka ofta också påverkas av spelberoende, är spelgränser en av de bästa metoderna för prevention.

Alla spelsidor med svensk licens måste ge spelare möjligheter att begränsa både speltid och budget. Speltid är sällan aktuellt att begränsa när man talar om betting, det är främst inom medryckande casinospel som det är användbart. En spelbudget måste däremot sättas enligt lag och anges som en insättningsgräns, tre övre gränser måste anges innan några spel får ske i systemen.

  • Daglig
  • Veckovis
  • Månatlig

Att sätta en insättningsgräns sker vid första speltillfället men tyvärr är det väldigt enkelt att välja en orimligt hög summa. Mycket på grund av den dumma utformning som gäller; man måste sätta en dagligt, veckovis och månatlig gräns. Med dessa olika tidsramar blir det mest rörigt och lite motsägelsefullt. Något som gärna resulterar i att man klickar i ett högre belopp bara för att se till att man har flexibilitet. Endast en veckovis gräns hade enligt oss varit betydligt enklare och haft bättre effekt.

Hur mycket är det rimligt att spela för?


Att inte spela för mer än man har råd att förlora går att översätta till en konkret summa. Din inkomst minus allt som är nödvändigt i vardagen; Mat, boende, försäkring, transport, sparande, och så vidare. Det som finns kvar efter det har du förmodligen ”råd” att förlora, men tänk på att detta inte nödvändigtvis är den budget eller begränsning du vill ange för spel. Kanske vill du ha pengar över till andra nöjen?

Spel- och insättningsgränser

Att man inte ska ”spela för mer än man har råd att förlora” har du säkert hört, och det är i grund och botten alltid det ett osunt spelbeteende handlar om. Att spel om pengar främst ska vara spänningshöjande och underhållande har du säkert också hört men att hitta balansen mellan dessa påståenden är tyvärr lättare sagt än gjort - i alla fall om man inte använder sig av de moderna verktyg som måste finnas tillgängliga på alla svensklicensierade spel- och bettingsidor.

Vårt råd är att utgå från en månatlig spelbudget men att sedan översätta den till ett veckovist belopp (genom att dela med 4). Sätt en summa som faktiskt betyder något. Har du verkligen en spelbudget på 100 000 kronor i månaden? Förmodligen inte. Var ärlig när du sätter dina spelgränser

  • Daglig insättningsgräns – Den kanske svåraste gränsen att sätta på ett bra sätt. Många föredrar att endast göra en insättning i månaden och låta det vara månadens spelkassa. Om du sätter 200 kronor som en daglig begränsning men sätter en 2000 kronors begränsning per vecka så kommer du inte kunna spela för din veckovisa gräns.
  • Veckovis insättningsgräns – En betydligt mer användbar begränsning som faktiskt går att uppskatta och inte har samma benägenhet att skapa problem som den dagliga. Ta din månatliga spelbudget och dela med fyra (4) och du har hittat en bra nivå.
  • Månatlig insättningsgräns - Den viktigaste att få rätt! Densamma som din månatliga spelbudget.

Kan jag ändra mina insättningsgränser?

Ja. Dessa kan ändras via kontoinställningarna på bettingsajten. Sänkningar måste ske omedelbart. Höjningar av en gräns börjar gälla först efter 72 timmar. Om insättningsgränsen överstiger 10 000 kronor måste även spelbolaget ta kontakt med spelaren.

Gäller insättningsgränserna på alla bettingsidor?

Nej. De insättningsgränser som anges sker endast per licensgivare. Det kan innebära att det gäller på flera spelplatser då vissa operatörer driver flera varumärken på samma licens. Men det är inte ett centralt register likt Spelpaus.

Varför kan jag inte ange mer än 5000 kr per vecka?

En tillfällig spelförordning råder på grund av covid-19. Den gäller fram till den 14 november 2021 och begränsar insättningar till 5000 kronor per vecka och spelbolag. Det är samma tillfälliga regler som begränsar bonusar till maximalt 100 kronor.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt

100% upp till 500 kr

+ 100 freespins

18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se